Vererõhu rahustajadFoto: Fotolia
Retseptid
28. november 2016, 05:28

Vererõhu rahustajad

Kõrge vererõhk võib olla paljude elukeskkonna olude kokkusattumus. On mitmeid taimi, mis aitavad olukorda parandada.

Liiga kõrget vererõhku võib põhjustada vale toitumine, stress, vähene kehaline koormus või hoopiski kauakestnud vedelikupuudus organismis. Mentaalses tähenduses võib olla aga tegu seisundiga, kus inimene ei suuda oma tugevat eluenergiat õigesse kanalisse suunata.

Põdrakanep

Põdrakanep on põletiku- ja krambivastase, uinutava, rahustava ja vererõhku langetava mõjuga.

Joo põdrakanepiteed, kui sul on krooniline või kõrgest vererõhust tingitud peavalu. Põdrakanepitee aitab ka siis, kui kõht on lahti või valutab. Pane 1 tl põdrakanepiõisi ja -lehti ühe tassi kuuma vee sisse. Hoia 10 minutit ja joo.

Haige kurgu või angiini korral kurista kurku põdrakanepitõmmisega. Pane 1 sl põdrakanepit tassi kuuma vee sisse. Hoia 15 minutit, kurna ja kurista päeva jooksul mitu korda.

Suvel söö põdrakanepi noori võrseid, lehti ja õisi nii palju, kui jaksad. Siis peab sinu organism ilusasti talvele vastu.

Linnurohi

Linnurohi alandab vererõhku ja rahustab, parandab haavu, peatab verejooksu, lahustab organismis soolasid, tugevdab immuunsüsteemi ning on antitoksiline ja nugilistevastane.

Joo linnurohuteed pärast neeru- või põiekivide eemaldamist organismist või nende tekke algstaadiumis. Linnurohutee on hea ka siis, kui oled üleliia tarbinud soolaseid toite, samuti soolepõletike või haavandite korral. Tee jaoks võta 1 tl puru või jahvatatud seemneid ja vala üle kuuma veega. Hoia 20 minutit ja joo kaks klaasi päevas.

Lõhnav kannike

Kannikesel on põletikuvastane, valuvaigistav, rahustav, lahtistav ja vererõhku alandav toime. Kui kõrvades kohiseb või pea pööritab, joo kannikesejuuretõmmist.

Joo kannikeseteed mälu parandamiseks. Kannikesetee on hea ka siis, kui sul on põiepõletik või ainevahetushäired.

Kannikesejuurest tehtud tõmmisega on hea loputada kurku ja suud põletiku või angiini korral.

Viirpuu

Söö iga päev suuremas koguses viirpuumarju. Hea on näiteks kaks klaasitäit päevas. Neid võib ka sügavkülmutada – et oleks kogu aastaks võtta.

Joo vererõhuteesid vähemalt 21päevase kuurina. Muidugi tuleb samas jälgida, kuidas organism reageerib.

Veiste-südamerohust

tehtud tee on kibeda maitsega, kuid väga mõjus. Veistesüdamerohi on rahustav, krambi- ja põletikuvastane, alandab vererõhku, reguleerib seedimist ja ka südame kokkutõmbeid.

Kui vajad rahustust, joo veiste-südamerohuteed: pane 1 tl ravimtaime tassi kuuma vee sisse, hoia 5 minutit ja joo.

Veiste-südamerohutee on ka hea unerohi. Samuti sobib see tee, kui seedimine on korrast ära.

Veiste-südamerohutee on hea südame rütmihäirete ja kõrge vererõhu korral. Sel juhul võta ravimteeks 1 tl peenestatud veiste-südamerohuürti, vala üle klaasitäie keeva veega ja lase 20 minutit tõmmata. Joo kaks klaasi päeva jooksul.