puljongFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
21. november 2016, 04:46

Kuidas keeta head puljongit?

Pikalt keedetud puljong oma nüansirohke maitse ja hõrgu aroomiga mekib kui parim gurmeesupp. Puljong ei ole mitte ainult supi- või kastmepõhi, vaid iseseisev roog, mille maitsega saab mängida, lisades keetmisel maitseaineid ja maitserohelist. Puljongi kõrvale sobib imehästi soe sai või pirukas, leent saab täiendada eri lisanditega.

Maitsva puljongi keetmiseks on vaja hästi maitset välja andvat toorainet – konte, kondiga liha, juurvilja – ning piisavalt pikka keetmisaega.

Puljongiainete valik

• Lihapuljongi valmistamiseks kasutatakse kondiga liha või ainult konte, enamasti veise- või vasikakonte, vahel ka sea-, lamba- või ulukikonte. Just vähese lihaga kontidest saab parima puljongi.

• Kanapuljongiks sobib supikana või vähese lihaga kanaskelett.

• Kalapuljongiks võta väikesi kalu, kalapäid, uimi, saba.

• Köögiviljapuljongiks keeda juurvilju, v.a kartul.

• Seenepuljongiks tarvita kuivatatud ja/või värskeid seeni.

Keetmiseaeg:

Kondi- või lihapuljong keeb 3–4 tundi

Kanapuljong 1–2 tundi

Kalapuljong 30–60 minutit

Köögiviljapuljong 3–4 tundi

Kondipuljong

Peedipuljong vutimunadega

Seenepuljong seeneklimpidega