LOE ROHKEM ARTIKLEID: digi.omamaitse.ee
Ümmargune laud köögis on seatud nõnda, et köömneste kanakoibade ja peedipiruka kõrvalt saab pilke heita nii aeda kui ka avarasse elutuppa. Šoti terjer Šarik, veel enne perepoegade sündi saabunud majakondne, on heitnud end klaasukse ette hallinarmaliseks installatsiooniks. Otto Samuel (8) on muusikakoolis ja Aksel (6) lasteaias. Alice toimetab kreemipritsiga ning Kaidor vahetab vinüüli – menüüsse lisanduvad šokolaadised vetruvad “bruffinid” (ahaa!) ning funky ja soul.
Kaidor: Muusika käib meil alati söögitegemise juurde, soovisime, et meie kodu projekteerinud arhitekt Johann Aksel Tarbe sellega arvestaks. Nagu pole juhuslik seegi, et telekas asub hoopis eraldi ruumis. Söömise ajal me telekat ei vaata! Aksel tunneb meid hästi, sahvri oli ta juba ise majja kavandanud, enne kui jõudsime talle üldse rääkida.
Alice: Hommikuti ja õhtuti sööme me alati koos.
Kuidas te lapsed söövad? Kaidor:
Millal-kuidas te söögitegemiseni jõudsite?
Kaidor: Mina hakkasin 15-aastaselt üksi elama ja õppisin süüa tegema, alustades makaronide keetmisest. Seda ei ole kunagi olnud, et ei suuda ennast toita! Tunnetus, et toit on oluline ja seda on huvitav valmistada, on tulnud kodust. Katsetan siiamaani, uurides kokaraamatuid.
Alice: Oleme pärit sarnastest peredest. Meid kasvatasid emad, kes tegid – ja teevad – hästi süüa. Paneeritud šnitslid ja muu nõukaaja klassika. Suppi õppisin mina keetma esimeses klassis telefoni teel. Helistasin emale, kes töötas tollal baaris ettekandjana, tema ütles ainete järjekorra ja ma tegin valmis. Kümnendas klassis läksin kooli Lasnamäel ja see oli täis lapsi, kellel kodus olid mikrolaineahjud ja MTV, aga süüa ei olnud. Nad soojendasid keedukartuleid ketšupiga. Mina olin nagu tulnukas oma võileivaga, mille vahel oli mitu kihti, kaasa arvatud salatileht. Sellega seoses meenub, et üks hea tuttav kasvatas restoranidele salatit ja kuulis, kuidas inimesed alati jätavad salatilehe taldrikule järele ... Pärast seda söön ma alati salati kõige esimesena ära, sest võib-olla on just tema seda kastnud, korjanud, Tallinnasse toonud, sinna oma südame pannud! Aga jah, süüa teha meeldib meile mõlemale ja tundub, et ka meie lastele.
Mida te taimetoitlusest arvate? On neid, kes jõuavad veganluseni tõekspidamiste ajel, aga ka neid, kes otsustavad üleöö taimetoitlaseks hakata ja esimese asjana küsivad foorumis, kust saab vegankrõpse.
Kaidor: Meie teeme ise vegankrõpse! Meil on dehüdraator ehk kuivati, nimeks Miisu. Sinna lähevad kõikvõimalikud puu- ja köögiviljad, praegu muidugi õunad. Mulle muide väga meeldib taimetoit, võib-olla meie peres ongi liha domineerima jäänud. Telemajas on menüüs väga maitsev taimetoit, võtan seda alati.
Sa mainisid ennist, et teil on tuttavalt jahimehelt kitseliha oodata?
Kaidor: Minu käsi ei tõuse looma hukkama, aga mul pole midagi lihasöömise vastu. Tavaliselt küsin “elukaga” ka retsepti kaasa. Eelistame hooajalist toorainet. Ainult kanaga pole kahjuks nii hästi läinud, meil pole ühtegi tuttavat kanafarmerit.
Alice: Mu sõbranna kasvatab vutte, nii sõime nädal otsa hommikueineks vutimune. Lisaks on ta rohenäpp, tal kasvab kõik, mis maha paneb. Näiteks mais, mis, tuli välja, on täiesti söödav ka grillimata! Tema tutvustas mind kümme aastat tagasi – ütle nüüd ...
Kaidor: ... piparmündiga?
Alice: Ei, koriandriga. Küsisin algul, mis halvaks läinud peterselli sa mulle tõid ... Aga mida rohkem kasutasin, seda enam hakkas meeldima. Selliseid sõpru, kes meid oma uute maitsete ja leidudega inspireerivad, on seltskonnas rohkelt! Ma ise rohenäpp veel pole – hetkel on nii, et kõik, mis suudab end ise seemnest taimeks kasvatada minu abita, see aias ka kasvab.
Kaidor: Kui saaks, ei käiks me üldse poes, ostaks ainult turult ja tuttavatelt ja väiketootjatelt. Mu ema müüb suurele kokkuostjale piima – 18 senti liiter. Oleme talle rääkinud, et lõpeta ära! Kord arvutasime, et kui tahad võtta piimavanni, siis kümblemiseks vajalik sada liitrit maksab 18 eurot (siinkohal läheb ta päris särisema). 18 eurot! Mu ema näeb väga palju vaeva, piim ei tohi olla nii odav, et sa saaksid selles ujuda! Meie ei osta kõige odavamat kilepiima, sest teame, milline töö on selle taga. Hästi, mõnel juhul on see õigustatud, aga mis on selle ostja vabandus, kellele odavus ei ole elu ja surma küsimus ...? Kohutavalt kurb, et klassikaline nurgapood, kuhu said saata lapse jäätistlimonaadi ostma ja lipata enne kümmet õhtuti veini järele, pidi meie kandist kaduma.
Alice: Meile väga meeldiks teha ise sellist pood-kohviku moodi kohta, kus saad hommikuti head kohvi, värsket pirukat ja kerge salati. Aga praegu on nii palju muid tegemisi ja kohvikupidamine nõuab täielikku pühendumist. Ehk kunagi tuleb me teele selline võimalus?
Mis teile ei maitse? Kaidor:
Alice (justkui lepitavalt, pehmelt): Kirde sai mõnikord lõhekalaga on ikka hea?
Kaidor: Jah, kui sööd seda kord Nõmme turu kalaputkas! Aga leib ja sai ei tohiks olla pakendatud kilekotti, need peaksid saama hingata, isegi kõvaks minna – siis on neil võlu.
Alice: Mina ei söönud pikka aega, üle 20 aasta, tatraputru. Aga siis läks Otto kõrvaopile, me veetsime pika päeva haiglas ja tundsin, et hakkan juba näljast minestama, kui pakuti tatraputru juurviljadega. Ja see oli nii maitsev! Sõin veel Otto portsu ka ära. Otto sõi piimakisselli. Nii et nüüd ilmselt söön kõike!
Kaidor, hiljuti startis ETV-s telesaade “Eesti parim koolikokk”, mille üks juhte sa oled. Mis seis on meie koolides lõunatoiduga? Kaidor:
Näiteks mida? Kaidor:
Kas olete toitumises ise endile mingeid piiranguid seadnud? Alice:
Kaidor: Võta nii, et üks tükk oleks sündmus! (Hüppab püsti ja toob sahvrist erilisteks puhkudeks mõeldud pisikese pruuni pudeli, millel kiri “punsliõli”. Maitseme lusikatäie.) Ma ise võtsin paar aastat tagasi ette kaalulangetamise – 30 kilo, aga see oli suhteliselt ekstreemne dieet, ainult liha ja salat, teistele ma seda muidugi ei soovitaks.
Alice: Mina olen kaks aastat olnud karsklane. Ainult mere peal – me käima purjetamas – võtan väikese lonksu, kui tunnen, et hakkan juba jäätuma. Alkoholi niisama ma ei igatse, aga on hetki, kus toidu kõrvale tahaks maitse täiustamiseks kuiva siidrit või veini. Minu asendusjoogiks on Jaagu ja Teedu Kodune Meelemürk, täpselt selline kolmekopikaline kali, mida käisid lapsena putkas ostmas.
Alice, räägi tänasest magustoidust ka! Alice:
Kas teil on mõni toit suurejooneliselt metsa ka läinud? Kaidor:
Alice: Mulle tuli meelde, et panin meid jõuluvorstikoolitusele kirja!
Kaidor: Ma olen lapsena vorste toppinud. Tegelikult tahaks ikkagi osata kala prepareerida ja liha lõigata, väärt toorainet väärikalt kohelda.
Alice: Sa lähed nii luuleliseks! Aga tõsi, kui teed kiirustades või halva tujuga, siis ei tule hea.
Kaidor (huvitatult): Aga kas sulle praegu meeldib süüa teha?
Alice: Meeldib, aga mitte iga päev! On mõned perioodid, kus ma ei suuda mitte midagi välja mõelda, sein on ees. Õnneks siis poisid võtavad ise üle. Kaidor teeb lihatoite ja risotot ja kui eriti kiire, siis teeme maisitortiljade peale pitsasid.
Mida te imelikku olete maitsnud? Kaidor:
Lemmikud köögis:
*LASTES ÖÖGIPULGAD
Sõbra kingitus Aasia reisilt. “Meile meeldib ise kodus sushi’t rullida,” nendib Alice.
*KÜÜSLAUGUPRESS
“Küüslauk ja sibul lähevad meil peaaegu iga soolase toidu sisse,” tõdeb Kaidor.
*JUUSTURIIV
“Juustu sööme kriminaalselt palju! Kuna mu ema viib piima kokkuostu, on tal võimalik osa tasust võtta välja juustuna, ja nii on meil kodus kolmekilosed juustujurakad!” ütleb Kaidor.
*KANNUKE
Espresso ja mocca tarbeks.“Meile meeldib kohvi juua ja joome seda palju,” kinnitab Alice. “Kingitakse meile sageli aga miskipärast hoopis imelisi teepakke!”
Toidutegu on nakkav
Kaharite pojad Otto Samuel ja Aksel astuvad üles peatselt ilmuvas laste kokaraamatus “Lase mind kööki!”, mis on järg eelmisel aastal ilmunud “Kahvliahvi kokaraamatule”. Poisid valmistavad näiteks muna-peekoni- “mufinoide”, jäiseid jogurtitäppe, pulgajätse ja rõõmsaid kõrsikuid.
Kommentaarid (0)