paneeritud baklažaanFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
29. august 2016, 03:33

Ahvatlev pommu ehk baklažaan

Atraktiivse välimusega baklažaan – pommu – ei ole toorelt söödav. Suurepärase maitse saab ta alles pärast kuumtöötlemist, parimateks kaaslasteks oliiviõli, küüslauk, tomat ja vahemerelised ürdid.

Baklažaanis on vähe kaloreid (100 grammis 24 kilokalorit). Pommu sisaldab hulgaliselt vitamiine (PP-, C-, B-grupi omi, karoteeni, foolhapet), mikroelemente, orgaanilisi happeid. Suur kaaliumisisaldus aitab kaasa südame tööle, fenooliühendid takistavad ateroskleroosi arengut, tselluloos ja pektiin normaliseerivad seedetrakti tööd ning viivad välja kolesterooli. Väga kasulik on süüa baklažaane neil, kel on podagra, diabeet või ülekaal.

Eriti suures soosingus on baklažaan Vahemere maades. Just sealt pärinevadki maailmakuulsad road, nagu kreeklaste hakklihaga vormiroog moussaka, sitsiillaste eelroog caponata ja lõunaprantslaste köögiviljahautis ratatouille. Nagu suvikõrvitsat, võib ka baklažaani serveerida täidetult. Väga maitsev on enne marineeritud ja seejärel grillitud vili. Või ka vastupidi – enne grillitud ja siis oliiviõlis ürtide, küüslaugu ning veiniäädikaga marineeritud.

Baklažaani kaaslasteks sobivad kõige paremini sibul ja küüslauk, hea oliiviõli ning vahemerelised ürdid ja köögiviljad, nagu suvikõrvits, tomat, paprika. Kenasti sõbrustavad pommud ka seente, juustu, pähklite ning isegi kala ja lihaga.

Salatite või pastaroa jaoks mõeldud kuubikuid tasub enne kasutamist oliiviõlis praadida ja maitsestada vähese soolaga. Enne baklažaani praadimist riputatakse küpsetuspaberile laotud viiludele veidi peent soola, mis 15–20 minuti jooksul tõmbab välja liigse vedeliku ja vähendab ka mõrkjat maitset. Viilud patsutatakse köögipaberiga kuivaks. Seejärel tasub viilud katta kerge jahukihiga, et viljaliha ei imeks praadimisel endasse liiga suurel hulgal õli. Samal põhjusel peaks praadides olema õli tuline ja kuumtöötlemine käima võimalikult kiiresti. Et pommu imab tõesti rohkelt õli, võiksid kalorilugejad küpsetada seda hoopis ahjus.

KUIDAS SÄILITADA?

Koju too vili, mille koor on tihke ja läikiv. Suurus ja kuju maitset ei muuda, neil võib olla tähtsust vaid kindlat liiki roa, näiteks täidetud baklažaani valmistamisel. Sisu värskusest ja mahlasusest annab teada vilja raskus. Suur, ent kerge vili on vana, selle sisu on maitsetu, pehme ja urbne. Pruunid laigud koorel on tunnusmärk transpordil, laos või liig külmal kaupluseriiulil tekkinud külmakahjustusest. Baklažaan on väga külmaõrn ning külmkapi tavaline köögiviljasahtel on selle jaoks liiga külm. Sobivat, 10–12 plusskraadi vahele jäävat temperatuuri pakuvad moodsate külmkappide köögiviljasektsioonid. Õige säilituskoha puudumisel tuleks vili peagi toiduks tarvitada.

Paneeritud baklažaan juustutäidisega

Baklažaani-parmesanivorm