mesiFoto: Fotolia
Retseptid
8. august 2016, 04:49

Mesise nektari jõud

Igasugune mesi on kindlasti tervislikum kui suhkur. Kuidas mett hoida ja veel suupärasemaks muuta, õpetavad mahemesinikud Aili ja Tõnis Taal.

Tervislik Eesti mesi. Mett ostes tasub alati uurida, millisest piirkonnast on see pärit. Kodumaiste taimede jõud teeb Eesti mee importmeest tunduvalt kvaliteetsemaks.

Eesti mesi on enamasti ikka mitme taime oma. Meie maastik on ju nagu malelaud või lapitekk – natuke metsa, natuke põldu. Vahest ainult kanarbikumesi on tõesti suurema kanarbiku osakaaluga, sest seda mett korjavad mesilased ajal, kui varasem mesi on tarudest juba ära võetud.

Mett liigitatakse meetaimede kasvukoha järgi. On näiteks soometsa mesi ja arumetsa mesi. Soometsa mesi on tume ja tugevama maitsega, arumetsa mesi heledam ja pehmema maitsega.

Eestis pole väga suuri monokultuuripõlde, näiteks rapsipõllud ei domineeri.

Mahemee purgilt leiab ökomärgise. Mahemesinikel tuleb täita mahepõllumajanduse seaduse nõudeid, näiteks peavad tarud olema kolme kilomeetri kaugusel intensiivpõldudest. Lähikonnas ei tohi paikneda mingeid saasteallikaid – maanteid, tööstus- ega jäätmekäitlusettevõtteid. Mesilastele peab talveks jääma tarru mett ja lisaks võib neile anda vaid ökosuhkru lahust. Kärjepõhjad tehakse ise oma mahemesilasvahast. Mesilaste ravimiseks ei tohi kasutada keemilisi preparaate.

Mett on kõige lihtsam soetada tuttavalt mesinikult. Siis tead mesilaste korjeala ja võid rahul olla mee käitlemise tingimustega.

Kohtle õrnalt!

Kvaliteetne, vedel, selge ja läbipaistev mesi kristalliseerub siiski varem või hiljem. Kui ostad purgi kaunilt sillerdavat vedelat mett, avastad mõne aja möödudes, et purgi sisu on läinud hoopis teist värvi ja hangunud kivikõvaks. Oled saanud korraliku kristalliseerunud mee. On üsna etteaimamatu, kui kõvaks ja kui suurekristalliliseks mesi aja jooksul muutub. Mett saab sulatada selle kasulikke omadusi kaotamata.

Üles sulatada on mett parim kehatemperatuuril. Ka taru temperatuur on 35–36 kraadi. Kui mesi tarust välja võetakse ja jahedamasse keskkonda viiakse, hakkavad suhkrud kristalliseeruma. Kui viia mesi tagasi keha- ja tarutemperatuurile, sulab ta üles.

Mett ei tohi kuumutada üle 40 kraadi, siis kaotab ta palju oma toiteväärtusest. Kui kuumutada mett üle 60 kraadi, siis see enam ei kristalliseerugi. Kui varusid mett talveks ja mingi osa jäi kevadeni seisma ning polnud selle aja jooksul tahkunud, pead oma mesinikult küsima, miks nii on. Võib ka juhtuda, et oled saanud valesti kuumutatud mett. Kodus on kõige lihtsam panna sulatamist vajav meepurk kraanikaussi leigesse vette.

Võidemesi. Juba vanad mesinikud segasid vaatides värsket mett aeg-ajalt mõlaga. Mesi küll kristalliseerus, aga jäi pehmeks. Praegu tehakse võidemett samamoodi, mehaaniliselt segades. Võidemett saab toatemperatuurilhõlpsasti määrida. Põhjamaades on just võidemesi väga populaarne. Kuidas mesi säilib? Igapäevasteks ampsudeks mõeldud mee purk võib seista köögis ehk siis kohe toiduks tarvitatavat mett hoitakse toatemperatuuril. Pikemat aega säilitatav mesi peaks aga olema pimedas, jahedas ja kuivas kohas. Lahtiselt hoitav mesi võib niiskuse käes käärima minna. Sügavkülmutamine pole soovitatav, sest külma käes lagunevad mees leiduvad vitamiinid ja aminohapped. Kas mett võib panna kuuma kohvi või tee sisse? Võib, sest mee kvaliteet ei vähene kuumas hetkega ja kõhus jahtub vedelik kiiresti. Aga alati ei pea ju tulist teed jooma. Oota, kuni tee on mõnusalt soe, ja lisa siis mett.

Mõnusad meesegud

Marjad. Mee sisse saab panna kuivatatud mustikaid, pohli või jõhvikaid, kuivatatud marju võib enne lisamist ka jahvatada.

Kaneel. Kodus on hea teha kaneeliga mett. Pane meepurki nii palju kaneeli, kui sinu maitsemeelele sobib.

Ingver. Ingverimett võib teha ingveripulbriga, aga võib ka lihtsalt ingverit mee sisse riivida. Ainuke vahe on selles, et riivitud ingveriga mesi säilib vähem aega ja seda võiks hoida jahedas.

Saunamesi. Enamasti lisatakse tavalisele meele mõnda eeterlikku õli või taimeekstrakti, et suurendada lõhnaelamust saunas. Mesi imendub läbi naha ja toidab seda, lisandid peavad mõju toetama. Vahel segatakse mee hulka meresoola, millel on nahka kooriv toime.

Tervistav mesi

✔ Mesi on viinamarjasuhkru (glükoosi), puuviljasuhkru (fruktoosi) ja roosuhkru (sahharoosi) vesilahus. Valminud vurrimesi sisaldab 16–20% vett. Puuvilja- ja viinamarjasuhkrut on mees kokku keskmiselt 75%.

✔ Mineraalsooli on mees keskmiselt 0,19%. Tuntumad neist on fosfor, väävel, kaltsium, raud, mangaan, magneesium, naatrium ja kloor. Happeid on mees üldiselt vähe. Leidub õunhapet ja vähesel määral piim-, oblik- ja sidrunhapet.

✔ Mesi sisaldab mitmesuguseid ensüüme. Vitamiinide hulk mees sõltub õietolmuterade kogusest. Mees leidub järgmisi inimesele vajalikke vitamiine: B1-, B2-, A-, C-, K-, B6-, B3- ja H-vitamiini.

✔ Mees on antibiootilisi aineid, mis hävitavad haigusttekitavaid baktereid või pidurdavad nende paljunemist, samuti takistavad mõne hallitusseene arengut.

Allikas: www.mesindus.ee

Janu kustutav meejook Mahemesinikud Aili ja Tõnis Taal alustavad oma päeva klaasi leige veega, millesse on segatud supilusikatäis mett. Suhkru asemel on mesi, lihapraed saavad meega määritud. Ühest soomlaste meebrošüürist leidsid mesinikud hea meejoogi retsepti. Soomlastel on see saunajook, kuid sobib ka niisama suviseks janukustutajaks.

Meejoogiks võta 1 liiter vett, 1 detsiliiter mett ja maitse järgi sidruni- või ebaküdooniamahla.