virsikFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
18. juuli 2016, 04:52

Võrratu virsik

Virsikud sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid. Kaalujälgijate rõõmuks ei anna need aga kuigivõrd kaloreid, 100 g kohta kõigest 39 kcal.

Juba vanadel aegadel tunti Hiinas virsikut kui pikaealisuse ja hea õnne sümbolit. Rändkaravanid tõid virsikuseemned Hiinast Pärsiasse ja Pärsia kaudu õppisid ka lõunaeurooplased seda vilja tundma, virsikut kutsuti ka Pärsia õunaks. 17. sajandil viisid Hispaania maadeavastajad virsiku Ameerikasse. Kohalike misjonäride hoolsa käe all kasvas see juba 18. sajandi Californias vägagi jõudsalt.

Virsik sisaldab rohkelt A-vitamiini eelühendit beetakaroteeni, mis aitab nahka kaitsta kahjuliku UV-kiirguse eest ning toetab limaskestade, silmade ja kopsude tervist. Rohkele kaaliumile lisaks sisaldavad virskud klorogeenhapet – võimsat antioksüdanti, mis aitab võidelda vabade radikaalidega, vältida põletikke ja kroonilisi haigusi. Virsikud on toonust tõstev vaheldus ka seedetraktile, tänu kasulikele kiudainetele kiirendavad need seedimist ja hoiavad ära kõhukinnisuse.

KUIDAS KASUTADA?

Roosakasoranž küps virsik on nii isuäratav, et enamasti süüakse seda lihtsalt värskelt ja nii ongi see kõige maitsvam. Virsikuid tuleks serveerida toatemperatuuril.

Virsikuid võib kasutada salatites, pirukates, kookides, jogurtites, pudingites ja teistes magustoitudes. Virsik jääb väga maitsev grillituna, nii tuleb vilja magusus veelgi enam esile. Imehead maitset annab virsik ka mis tahes teistele puuviljadele ja marjadele moosides.

Kompotivirsikud on meil müügil aasta ringi ning neidki saab järelroogades väga mitmekülgselt kasutada – puuviljasalatites, koogikattena, jäätise juurde ja ka lihtsalt niisama. Võimalusel tasub valida sellised kompotid, kus virsikud on omas mahlas, mitte suhkrusiirupis.

KUIDAS VALIDA?

Eelista poes neid virsikuid, mis on katsudes pehmed. Koorel ei tohiks olla plekke ega nähtavaid vigastusi. Virsikud riknevad kiiresti ja seetõttu tasub neid osta siiski vaid nii palju, kui samal või järgmisel päeval süüa soovitakse.

KUIDAS SÄILITADA?

Valminud virsiku mahlasus ja õrnus ei võimalda pikka transporti ega säilitamist, mistõttu viljad koristatakse pooltoorelt. Toatemperatuuril viljad küll järelvalmivad, kuid jäävad looduslikes tingimustes küpsenutest väljanägemiselt ja maitsvuselt kaugele maha. Kui soovid poolküpset virsikut säilitada, peab hoiukoha temperatuur olema väga madal (üks-kaks plusskraadi). Paberkotti pandult valmib kõva virsik toas päeva-paariga. Pooltooreid vilju külmkapis säilitada ei tasu, kuna virsiku värv, tekstuur ja maitse halvenevad. Küps vili säilib külmkapis plastkoti sees 3–5 päeva.

Grillitud virsikud vanillise mascarponega

Kreveti-virsikuvokk

Kana virsikuriisiga

Kana virsikuriisiga