Huvitavaid fakte
TATAR
• Tatra viljaks on pähkel.
• Tatart peetakse küll teraviljaks, kuid taim on oblika ja rabarberi sugulane.
• Täisväärtuslikud tatravalgud sisaldavad kõiki kaheksat asendamatut aminohapet.
• Tatra söömine aitab langetada kolesteroolitaset veres ja hoiab vererõhu normaalsena.
ODRAKRUUP
• Ränisisalduse tõttu suudavad odrast tangained toita inimorganismis kõike, mis vajavad elastsust: nahka, limaskesti, kõõluseid, sidekude, liigeseid, selgrookõhre.
• Odrakruubid on kõige toitvam tangaine odrast, sest eemaldatud on väga vähe toitaineid.
• Odrakruubid sisaldavad keskmiselt 1–1,5% rasva, 76,8% süsivesikuid, 8,5% valke ning lisaks veel kaltsiumi, fosforit ja rauda.
LÕUNA-EESTI TANG
• Odratangudes on õige vähe rasva ja naatriumi, samal ajal on neis küllaltki palju kiudaineid ja valke.
• Lõuna-Eesti tang on jämedama jahvatusega kui tavapärane odratang, sobides hästi putrude ja vorstide valmistamiseks.
• Otra on ajaloo jooksul toiduks tarvitatud mitmeti. Tangusid tunti juba enne meie ajaarvamist.
HIRSS
• Hirss kuulub vanimate kultiveeritud teraviljade hulka, selle liigid pärinevad peamiselt Aafrikast ja Aasiast.
• Hirss kasvab hästi seal, kus muud teraviljad kasvaksid halvasti ebasoodsate kliimatingimuste tõttu, sh vähese kasteveega paikades.
• Hirsil on palju sorte, tuntumad on harilik hirss, itaalia kukeleib, harilik sorgo ja abessiinia lembehein ehk teff.
• Omapärase maitse annab hirsile suur ränihappesisaldus, millel on positiivne mõju kolesteroolitasemele ja luudele.
• Hirss on ka üks väheseid aluselisi tervilju, seda on väga kerge seedida ja see tekitab harva allergiat.
MAISITANG
• Mais on kõrreline ja kasvab tavaliselt 2–3, harva kuni 6 m kõrgeks. Ta annab hektari kohta rohkem teri kui ükski teine teravili.
• Meile kõige tuntum on kollane mais, kuid on olemas ka valget, oranži, punast, lillat, sinist ja koguni musta maisi.
• Kui kollases maisis on kõige rohkem karotenoide, luteiini ja kseaksantiini, siis sinises maisis leidub sarnaselt viinamarjadega peamiselt antotsüanidiine.
• Maisis leiduvad kiudained koos B1- ja B5-vitamiinidega on näidanud häid tulemusi veresuhkru tasakaalustamisel.
• Maisi kuivatamine ja kuumutamine ei vähenda eriti selles sisalduvate antioksüdantide hulka.
Kommentaarid (0)