Toiduuudised
14. märts 2016, 12:07

Sushi ja sashimi kõrvale valmistati spetsiaalne vein

Austraalia üks kuulsamaid veinitootjaid Jacob’s Creek on koostöös nimekate Jaapani sushimeistritega loonud omapärase valge sushiveini WAH. Nüüdsest on vein saadaval ka Eestis.

Jacob’s Creek WAH valge vein loodi spetsiaalselt Jaapani köögi jaoks koostöös tõusva päikese maa ühe nimekaima peakokaga Mamoru Sugiyama, kes on neljanda põlvkonna sushimeister ikoonilises sushi-restoranis Ginza Sushiko Honten, mille ajalugu ulatub Meiji ajastusse 19. sajandi lõpus.

Nimi WAH vastab esimese silbi hääldusele jaapani sõnast, mis tähendab Jaapani kööki, ning samuti ka esimese silbi hääldusele jaapani sõnast, mis tähendab veini. Vein sisaldab 60% Chardonnay, 30% Pinot Grigio ja 10% Sauvignon Blanc viinamarjasorti. Esimene WAH veini aastakäik valmis 2013. aasta juulis.

“Tol aastal oli külm ja kuiv talv, millele järgnesid pehme ja vähese vihmaga kevad ning soe ja kuiv suvi, mis võimaldasid kolmele viinamarjasordile optimaalse küpsemise. Tulemuseks on värske rohuse aroomiga vein, milles on tunda rohtu, münti, salveid, küpseid pirne, punast õuna, kerge varjundina heleda greibi õisi ning udo’t ehk Jaapani sellerit,” kirjeldas veini iseloomu maaletooja Pernod Ricard Estonia sommeljee Evelin Hansson.

Kahvatukollase, roheka helgiga veini rikkalikus maitses on tunda magusat melonit, nektariini ja värsket Nashi pirni sorti. “Veinil on meeldivalt pehme happesus, kreemjas struktuur ja kergelt suitsune järelmaitse,” lisas Hansson.

Jacob’s Creek WAH vein sobib nii sushi, kala sashimi, aurutatud koorikloomade kui ka hakitud Jaapani kalapallide kõrvale ning loob hea maitsekoosluse Jaapani köögis tuntud dashi- ja sojakastmega kalaküpsetiste ja kana yakitori kõrvale.