Maie katab lauaFoto: Krõõt Tarkmeel
Retseptid
29. veebruar 2016, 04:45

Maie katab laua

Produtsent Maie Rosmann-Lill (26) saab hakkama kaugelt enamaga kui koputamine  võõrale uksele, et keeta välivõttel viibivale filmirahvale kohvi

Nimelt oskab Maie hästi ja tervislikult süüa teha. Kord helistanud keegi näitleja spetsiaalselt pärimaks, kelle catering filmivõttele tuleb. Kuulnud, et Maie oma, pomises ta rahulolevalt: “Siis ei pea oma karbikest kaasa võtma.” Maie peab seda armsaks tunnustuseks. Vaatame üle mõned stoppkaadrid filmiilma ja söögitegemise ristumistest.

OÜ Isa Teeb

Mõned aastad tagasi, BMF-i esimese kursuse tudengina produtseeris Maie koolitööna esimest filmi, millele pidi muu hulgas korraldama toitlustamise. Ta leidis toreda kohviku, kes valmistas nädalaseks võtteperioodiks iga päev kolmekäigulise lõuna. Snäkikandikule võileibu meisterdas Maie ise. Hiljem mainis keegi meeskonnast, et pole võtetel veel kunagi nii rikkalikku toidulauda kohanud – tavaliselt olevat lõuna supermarketi valmistoiduletist ja vahepalaks küpsised. “Siis ma ei saanud enam taset alla lasta,” muigab Maie. “Isa nägi, kuidas ma öösiti neid võileibu tegin, ja kuna ta väga naudib toidutegemist ning puhtaid maitseid, hakkasimegi koos süüa tegema. Naerdi koguni, et ma peaks panema oma catering’ile nimeks OÜ Isa Teeb.” Isa kaasamine oli väärt nõu ka seetõttu, et Maie on taimetoitlane; isa hoolitses liharoogade eest.

Taimetoitlase lapsepõlv

Veganlus on tänapäeval vääramatult juba paljude huulil, Maie taimetoitlus pärineb lapsepõlvest. “Veidi sõin vorsti ja frikadelli, needki on ju ersatslihad... Puhta liha sülitasin välja, mulle lihtsalt ei maitsenud,” meenutab ta. Vanemad ei sundinud – ehkki vaikselt lootsid, et ehk läheb tütre lihapõlgus aja jooksul üle – ning selle eest on Maie hästi tänulik. Pööret ei toimunud, kehal puudub vajadus liha järele. “Mul on A-veregrupp, taimetoitlase veri,” lausub Maie. “Täiskasvanuna tegin toidutalumatuse testi ja sain teada, et mul on munaallergia ning linnuliha söömine mittesoovituslik. Võib-olla oleks selgunud, et ma ei talu ka liha? Kui püüdsin aru saada, miks on mul nii raske loobuda piimatoodetest, siis taipasin, et vahukoorele ei ole ma suutnud leida samaväärset taimset asendajat ... Ja cappuccino maitseb kõige parem just lehmapiimaga. Seetõttu mõistan inimesi, kes väidavad, et liha ei asenda neile mitte miski! Olen näinud Valgamaal suurtel karjamaadel lihaveiseid, kes said oma päevi õnnelikena õhtusse veeretada. Algselt tekitas lihakasvatus minus kõhedust, tegelikult aga meeldib mulle idee mahelihast.”

Vara üles, hilja poodi

Filmivõttel alustab catering kõige esimesena – hommikuti kella viiest näiteks – ja lõpetab viimasena. Nii kui ühe eine riismed koristad, alustad teise ettevalmistamist. Risti-rästi tegutsemine sobib Maiele, isegi telefoniga kõneldes hakkab ta vaba käega koristama: “Miskipärast jõuan rohkem, kui mul on rohkem asju teha!”

Suuremale seltskonnale süüa valmistades tuli Maiel hakata arvestama gluteeni- ja laktoositalumatusega, ühel ajas paprika südame pööritama, teisele ei meeldinud tomat ... Erisoovid pole Maiele siiski kunagi koormaks; ta tahab nuputada ja valmistada eine, mis igaühele sobiks-maitseks. Võttepäev võib venida mituteist tundi pikaks ning söömine tähendada üht vähestest rõõmudest, kui on varakult silmad lahti kangutatud, passitud grimmiskostüümis ja oodatud õigesti langevat valgust.

Maie on pakkunud süüa kahe mängufilmi võtetel; lisaks lühi- ja tudengifilmide ning umbes 50 reklaamklipi võttemeeskondadele. Tavaliselt on vaja toita 20–30 inimest, rekord oli 70 – ning isegi tookord sai ta hakkama oma koduköögis.

Maie produtseeris oma kursuseõe, režissöör Triin Ruumeti esimest täispikka mängufilmi “Päevad, mis ajasid segadusse” ning läinud suvel tegi selle võtetel ka süüa. Üheksakümnendate aastate kuum suvi, diskotümm, hämarad tehingud ja noore mehe eneseotsingud ühelt olengult teisele kulgedes; osades Hendrik Toompere jr, Juhan Ulfsak, Onu Bella jt. Võtted kestsid juuli keskpaigast augusti lõpuni. Esimest korda elus sai Maie võimaluse valmistada süüa profiköögis. Mastaapsed tööpinnad, kõik vajalikud vahendid, meeskonnas lisaks temale profikokk ja ülihea kulinaarse tunnetusega koolidirektor. “Lausa tunned, kuidas kõik õnnestub, ongi armastus toidu sees,” kinnitab Maie.

Ja mida filmirahvas kõige rohkem süüa armastab?

“Muidu mulle meeldib katsetada, aga suurtes kogustes on see riskantne. Mõnes asjas on hea kindla peale minna,” nendib Maie. “Tohutult maitsesid pirukad päikesekuivatatud tomatite ja sinihallitusjuustuga – kiired ja kerged teha, sama kiired ja kerged kaasa haarata. Peedikotletid maitsesid isegi nendele, kes peeti ei söö, ja tomati-läätsepaja retsepti küsisid ka lihasööjad. Suvisel ajal taheti palju salatit, mis on samuti ainult positiivne.”

Hea viirus

Filmi “Päevad, mis ajasid segadusse” stsenaariumi kirjutamisega alustati 2012. aastal, esilinastus toimub aprilli alguses. “Mõnikord on filmitegemist võrreldud korraliku abieluga, mis kestab viis aastat,” ütleb Maie. “Koguni hea, et me ei saanud kõiki toetusi kohe, sest lugu läks ümber kirjutades ja täiendades palju paremaks. Ootan juba, et näha tehtut suurel ekraanil. See töö kiirgab nii palju tagasi; emotsioon on nii võimas, et hakkad kohe tahtma uut. Nagu hea viirus, mis ei lähe üle!”

Maie ongi produtsent saabuval suvel võttesse mineva Katrin ja Andres Maimiku filmi “Minu näoga onu” juures. Aga seekord on ta otsustanud söögitegemisest veidike puhata. Tuleb toidukaravan.

Mõnus start

Hommikusööki peab Maie väga oluliseks. Tavaliselt teeb kaerahelbeputru, sellesse lisatud vahukoor ja purustatud banaan muudavad muidu asise eine kreemjaks maiuseks. Peale siputab rosinaid või goji-marju või mett või moosi või vahtrasiirupit.

Kui tahaks midagi lausa hinge kosutavat, on selleks enamasti Boheemi pitsa. “Puhas tomatikaste, kvaliteetne juust, küüslauk, ananass ja basiilik. Pärast ei teki kunagi rasket tunnet,” kiidab Maie. “Veel meeldib mulle Fazeri piimašokolaad, ehkki magusaisu on läinud väiksemaks, ja suviti herned. Väga armastan juustusid, fetat lisan igale poole, kuhu võimalik.”

Avokaadod on tal au sees, samuti maitsevõid. Ja hea tee. Päris sageli süütab hommikulaual päeva alustamiseks küünladki. Üldse tundub Maiel serveerimine veres. Kui ta oli varateismeline, sõitsid vanemad nädalaks puhkama, Maiele seltsiks kolisid niikaua peretuttavate tütred. Maie ärkas hommikuti varem, kattis korralikult laua ja hakkas süüa tegema. Toitude ilusasti väljapanek on talle tänini väga oluline. Ka filmivõttel, kui süüakse mõnigi kord ebatavalises kohas, ei meeldi talle mõte kännu otsas kössitades mugimisest. Maie katab isegi metsa all lauad ruuduliste linadega: vaatepilt näeb välja, nagu oleks korralik trattoria miskipärast maandunud laanes ning kohe ilmub männitüve tagant itaalia vanaema merivähileeme ja artišokkidega

Innustavad äpardused

Niisugust prohmakat pole Maiel juhtunud, et keedab pajatäie suppi ja komistab seda lauale kandes. Küll aga säärast, et hakkab tegema üht asja, aga välja tuleb midagi muud, näiteks pajaroog supi asemel. Ostunimekirja võib ta koostada, aga tihti annavad poes kohatud toiduained mõtetele hoopis uue suuna. Seepärast Maiele meeldib, kui ei pea lubatud menüüst kümne küünega kinni hoidma.

Maie tunnistab, et tegelikult on tal oma kohviku unistus. Taoline rahulik hommikusöögikoht, mis oleks juba seitsmest avatud. Ja veel meeldiks talle käia toitu pakkumas suviti erinevatel festivalidel. Nimi aga, see on endiselt puudu.“Hästi armas, et olen toidu eest palju kiita ja pai saanud, ” rõõmustab Maie. “Mul soovitatigi catering’i nimeks võtta Pai, aga sellenimeline kohvik on vist juba olemas.”

Lemmikud köögis:

*BLENDER

“Leiab sagedat kasutamist: mulle meeldib teha vahukoort, guacamole’t, erinevaid määrdeid India pähklitest.”

*IDEAALSE KUJUGA NÕU SAUMIKSERIGA SURISTAMISEKS

“Mitte midagi ei pritsi üle ääre!”

*VISPEL

“Mulle tohutult meeldib segada, olgu tainast või muud. Ka suured puidust lusikad on mu lemmikud.”

*KARULAUGU-MERESOOL

“Lisan seda igale poole. Kevadel söön karulauku võimalikult palju värskelt, eriti hea on see maitsevõisse või guacamole’sse lisatuna.”

*GLUTEENIVABA KAERAJAHU

“Õnneks nüüd rohkem saadaval. Kasutan seda küpsetistes ja kotletitainas, see on mahe ja toidud püsivad koos.”

Maitsevõi

200 g

200 g võid

peotäis maitserohelist

1 kuhjaga sl karulaugu-meresoola

Lase võil üleöö toatemperatuuril pehmeneda. Haki maitseroheline ja sega ühes karulaugu-meresoolaga võisse. Eriti hea koduküpsetatud või väiketootjate kanepiseemnetega rukkileival.

Kõrvitsa-läätsekotletid