Retseptid
30. november 2015, 17:34

Detsember

Ongi käes. Kõige-kõigem. Lauad saavad looka. Külmal ajal paremat kuud pole võimalik ette kujutada.

* Selleks, et kõigepealt natuke mõtteid korrastada, laseme advendi- ja jõuluaja sisse juhatada katoliku piiskopil Philippe Jourdanil. Asjad tuleb elus õigesti ritta lükata. Ja siis ... siis pöörame uue lehekülje, mis on tulvil Prantsuse kööki-sööki. Isa Philippe’i gastronoomiateadmised on muljetavaldavad. Erasekretär Juta Petersoo valmistab Prantsuse retseptide järgi süüa aga siinsamas Tallinnas. Meie sööme.

* Kuid nüüd lauda katma: Tuuli Mathisen mediteerib lambaga. Jõulukalaga ka. No ja siis ei saa ta enam pidama ning teeb veel kuumad glögid ka sinna juurde. Good Foodi kokad võluvad imelihtsate, aga efektsete suupistetega, aga ka suur jõulupraad ei jää olemata. Raili Mikk paneb kohvi igale poole, no täitsa imelikesse kohe, aga tulemus on hea. Otepää šokolaadimeistrid laiendavad aga šokopiire. Maru maadleb pomerantside-kumkvaatide jms-ga. Kohati on Vestmann peal ja Piibeleht all, siis vastupidi ... Soolast leiab ajakirjast veelgi.

* Magus on ülivõimsalt esindatud: jõulutorn, 4 erinevat magusat kuusepuud; palju desserte võib juba enne valmis teha, nii et ei pea jõuluõhtul nendega mässama; käsitööhuvilised saavad pühenduda pitsiliste piparkookide valmistamisele – ühe piparkoogi kaunistamiseks kulub umbes 2 tundi!

* Lisaks mõtiskleme ühise söömise üle – kas see on kultuuri jagamine? Tiiu Suvi käib külas noorel mehel, kes tegi elus kannapöörde ja hakkas tippjalgratturist kokahakatiseks: Kristian Neemela. Salakuulajad jõudsid uskumatu tulemuseni: proff pani 10 punkti kirja ja profaanid samuti 10 punkti. See imekoht on Art Priori. Kindlalt on kohal vidinad (uhkemas võtmes!), raamatututvustus, tootetutvustus, nipid-nõksud ja ühesõnaga kõik, mis ühes korralikus toiduajakirjas olema peabki.

Maitsvat detsembrit!