BoorFoto: Fotolia
Retseptid
2. november 2015, 06:00

Luude sõber boor

Boor on tähtis mineraalaine: aitab ära hoida liigesepõletikku ja luuhõrenemist ning leevendada menopausi sümptomeid. Koostöös booriga omastab keha paremini kaltsiumi ja magneesiumi.

Olulisimad booriallikad on õunad, apelsinid, punased viinamarjad, pirnid, ploomid ja kiivid. Samuti leidub boori rikkalikult avokaados, sojaubades ja pähklites. Ka kikerherned, sarapuupähklid, sõstrad, punased aedoad, läätsed, maapähklivõi, oliiviõli, tomat, sibul, kartul, vein ja õlu on head booriandjad. Et boori leidub nii paljudes toiduainetes, pole tervislikult toitudes põhjust selle puudust karta.

Booridefi tsiit avaldub ennekõike häiritud kaltsiumi ja magneesiumi ainevahetuses. Peale liigesepõletiku ja luuhõrenemise võib booripuudus tingida ka kilpnäärme ületalitlust, häireid suguhormoonide tasakaalus ning närvi süsteemis.

Milleks hea?

Vajalik luude tugevdaja. Boori roll luude arengus on seni jäänud kaltsiumi oma varju, kuigi tegelikult aitavad boor ja kaltsium käsikäes luid tugevdada. Boor osaleb luude tervise seisukohalt oluliste mineraalainete kaltsiumi, magneesiumi ja vase ainevahetuses. Samuti mõjutab boor hormoone, kaasa arvatud östrogeeni ja testosterooni, mis parandavad üldist luude tervist.

Boori abil on suudetud märkimisväärselt suurendada kaltsiumi imendumist kõhredesse ja luudesse. Vananedes võivad luud hõreneda, kuid boor tagab, et kaltsiumitase luudes oleks võimalikult suur ja et seda saaks luude tervise huvides maksimaalselt ära kasutada.

Boor aitab leevendada reumatoidartriidi ehk kroonilise liigesepõletiku korral tavapärast allergilist ja põletikulist seisundit.

Boori seostatakse ka viljakuse ja loote tervisliku arenguga, kuigi uuringutulemusi selles vallas on veel vähe.

Menopausieas naistel võib boor leevendada kuumahooge ja öist higistamist – tasakaalustades mineraalainete taset, korra stub ka hormoonide tase.

Lisaks peetakse boori oluliseks rakumembraanide tervise seisukohalt.

Usutakse, et boor mõjutab verehüübefaktoreid ja seega võib vähendada trombiohtu. Samuti takistab boor plasmalipiidide kuhjumist ja väljutab kolesterooli, vähendades nii infarktiriski.

Uuringud on näidanud, et boor suudab parandada ka aju funktsioone, silma ja käe koostööd, lühiajalist mälu ning keskendumisvõimet.

Ohutud piirid

Toidu teel pole boorimürgitust võimalik saada, aga seda toidulisandina tarbides tuleks meeles pidada, et isegi heade asjadega peab piiri pidama. Boori ületarbimise märgid on iiveldus, oksendamine, nõrkus ja dermatiit. Mõningatel juhtudel on täheldatud ka skeleti väärarenguid.

Tavapäraselt imendub boor kiiresti ja see väljutatakse kehast koos jääkainetega. Samas inimestel, kellel on probleeme neerudega, võib boor kuhjuda südame, neerude ja aju ümber ning kudedesse. Seega tuleks boori toidulisandina tarvitades püsida kindlasti arsti või apteekri soovitatud piirides.