kartulid ja seenedFoto: Hele-Mai Alamaa
Retseptid
14. september 2015, 03:32

Koolikokkadelt kodukööki

Uskumatult head koolitoidud.

Peres ja Kodus ilmus aasta-paar tagasi lugude sari, kus Evelin Ilves käis koolist kooli. Rääkis kokkadega, uuris, kuidas lapsi tervislikult sööma meelitada ja milline võiks olla parim koolilõuna. Tegin need käigud Evelin Ilvesega kaasa ja tuleb tõdeda: küll oli tore avastada, et koolitoit on tänapäeval sootuks midagi muud kui meie lapsepõlve aegne judinaid tekitanud hallikas jahukaste ja klimpidega karamell kissell. Paljudes koolides on pikad salatiletid, erinevad valikuvõimalused, ohtralt aedvilju ja kala…

Kuna nähtu innustas, kogusime koolidest laste lemmikretseptid kokku ja panime raamatusse “Söögivahetund. Koolikokkadelt kodukööki”. Kõik toidud tegi raamatu jaoks läbi tuntud toidublogija Tuuli Mathisen. Siin pakume teile väikest valikut parematest koolitoitudest. Mõnusat katsetamist!

Ärge kunagi andke alla – pakkuge lastele ikka söögi kõrvale või vahepalaks salatit. Koolisööklas ei jäta keegi seda endale tõstmata. Vitamiinid tulevad mühinal.

Kapsa-porrusalat pirnide ja India pähklitega

Kõrvitsa-õunasalat meega

Peedi-õunasalat päevalilleseemnetega

Rosma kool küpsetab oma leiva ise. See on lihtsalt imetlusväärne. Paar korda nädalas levib üle pisikese puust koolimaja värske leiva lõhn.

Rosma kooli Triinu rukkileib

Mitte nii traditsiooniline kalasupp. Aga õigetest Eesti toorainetest kokkukeedetuna maitseb imeliselt. Lapsed ei pane räimepalu tähelegi.

Räime-peedisupp

Lastele seljanka meeldib. Keeda kohe suur potitäis, kutsu ka külalapsed sööma või pista ise mitu päeva jutti. Soojendamisel muutub supp isegi paremaks.

Seljanka suitsuvorstiga

Kaks mõnusat ühepannirooga, kuhu paned lihtsalt kõik asjad kokku. Kõlbavad veel hiljem soojendada ka.

Kapsa-riisi-hakklihahautis

Kauboi kartulid kukeseente ja tüümianiga

Lastele meeldivad väga kõiksugu krõbedad katted. Siin on siis kalal lihtsast saiapurupaneeringust veidi tervislikum kate.

Krõbeda kattega ahjukala

Sügisel on Eestis tore elada: peedid, kõrvitsad... Aedvilju on rikkalikult ja nad maitsevad nii hästi. Siin kaks mõneti ebatavalist toitu: peedikissell ja kohupiima-kõrvitsavorm. Lastele pole vaja ilmtingimata üteldagi, mis on toidu sees.

Peedi kissell

Kohupiima-kõrvitsavorm

Igal nädalal võiks küpsetada ühe õunakoogi. See oleks tore.

Õuna-kardemoni kook

Seljanka suitsuvorstiga