mascarpone jäätisFoto: Daisy Lappard
Retseptid
31. august 2015, 01:39

Kas jäätisemasin on mõistlik ost?

Kui mõni aeg tagasi tundus jäätise valmistamine paljude jaoks keerulisevõitu tegevusena, millega said hakkama vaid usinamad perenaised, siis nüüd võivad masina abil endale jäätist teha kas või lapsed.

Poodides leidub nii käsitsi ringiaetavaid kui ka automaatseid masinaid. Sandman Grupi tootejuhi Anu Kaalo sõnul on hinnaskaalad ja tehnoloogiad väga erinevad, aga laias laastus jagunevad jäätisemasinad kahte klassi: eelkülmutatavate kaussidega jäätisemasinad ja täisautomaatsed masinad.

Masinatest

Eelkülmutatavate kaussidega jäätisemasinad eeldavad, et pead kaussi enne jäätisetegu teatud aja, näiteks 8–24 tundi sügavkülmas hoidma. Kui kauss on piisavalt külm, kinnitad selle külge mootori, käivitad selle ja kallad jäätisesegu kaussi. Masin hakkab jäätist segama ja samal ajal toimub kausi seinte sisse kogunenud külma abil külmutamisprotsess. Seda tüüpi jäätisemasin vajab piisavalt suurt sügavkülma, et kauss sinna ära mahuks, lisaks peab sügavkülma temperatuur olema pidevalt –18 °C, vastasel juhul ei toimi masin ootuspäraselt. Ka kasutatavat jäätisesegu tuleb eelnevalt mõni tund külmas hoida. Sellise masinaga saab valmistada ühe koguse jäätist ööpäevas, kuna iga valmistamiskorra järel tuleb kauss uuesti maha jahutada. Elektriga töötavad jäätisemasinad lõpetavad tegevuse automaatselt, kui jäätisemass on saavutanud ettenähtud tiheduse.

Täisautomaatsed masinad ei vaja jäätise tegemiseks ühtki lisaseadet, sameti ei pea nende kaussi eelnevalt sügavkülmas hoidma. Jäätisemasina eeljahutussüsteem saavutab paari minutiga –30 °C temperatuuri, mis tähendab, et jäätisetegu võib kohe alata ja masinat saab kasutada nii mitu korda järjest kui soovitakse. Ka on jäätis masinast välja võttes täpselt sobiva temperatuuriga ehk umbes –8 °C. Lihtsamate ja odavamate masinatega jääb jäätise temperatuur nullilähedaseks ja jäätis vajab enne serveerimist lisakülmutamist. Kaalo sõnul on hetkel saadaoleval kalleimal masinal mitmeid lisasid. “Tal on peal lapselukk, oskajamatel on võimalus seadistada ise temperatuuri ja valmimise aega, lisaks hoiab masin valmisjäätise kuni kolm tundi jahedana ja vastava konsistentsiga. Masina miinustest tuleb märkida, et see on tõeliselt raske, u 20 kg − nagu väiksem külmik.”

Hinnad seinast seina

Masinate hinnaskaala on väga lai ning oleneb masina kasutusmugavusest ja tehnoloogiast ehk sellest, kuidas masin töötab. Soodsaima masina võib kätte saada 29.90 euroga, Eesti turu hetkel kalleim masin maksab 399 eurot.

Odavamate masinatega läheb jäätise valmistamiseks kauem aega, 8–9 tundi või kauemgi, sest enne koostisosade segamist ja jäätise valmistamist tuleb masinaga kaasas olevat anumat külmutada külmikus u 8 tundi –18 °C juures, lisaks tunniajane valmistamisaeg. Ka koostisosad peaksid olema eelnevalt võimalikult maha jahutatud, siis on tulemus kõige parem ja jäätis tuleb õige konsistentsiga.

Jäätisesse võib Kaalo soovitusel lisada vahetult enne valmimist ka meelepäraseid lisandeid − pähkleid, rosinaid, küpsisepuru, šokolaaditükke, maitsesiirupeid vms, kuid ka siis tuleb meeles pidada, et need on soovitatav eelnevalt külmikus maha jahutada.

Kallimad masinad, mille hind küünib juba 200–400 euro kanti, on täisautomaatsed ja nendega on jäätise valmistamine muidugi kiirem ja lihtsam, eksida on Kaalo sõnul pea võimatu. “Võrreldes soodsama masinaga mõtleb ja kontrollib kallim kõike ise. Suur pluss on juba integreeritud kompressor, mis jahutab masinas oleva anuma õige jahedusastmeni olenevalt sellest, kas soovid valmistada sorbetti, külmutatud jogurtit, gelato’t või jäätist.” Sellise masina puhul tuleb koostisosad kallata vastavasse anumasse, kui masin on anuma jahutanud ja selleks märgusignaali andnud. “Kindla aja möödudes annab masin ise teada, kui on aeg lisandid juurde panna. Oleneb muidugi masinast, aga keskmiselt 30–60 minutiga on 0,5–1 liiter maiust valmis.”

Näpunäited jäätisemasina ostjale

• Uuri masina võimsust – mida võimsam masin, seda vastupidavam ja suutlikum see on. Liiga väikse võimsusega masin ei suuda jäätisemassi piisavalt kiiresti ringi ajada ja sellest oleneb ka lõpptulemus. Võimsam masin võtab aga loomulikult rohkem elektrit.

• Mõtle läbi, kui suuri jäätisekoguseid tahad valmistama hakata ehk kui palju sööjaid on. Sellest oleneb, kui suure kausiga masin valida.

• Kuidas sa oma jäätisetegu planeerid? Kui kauss vajab 8–24tunnist eeljahutust, pead tegemise pikemalt ette planeerima, samuti ei saa sellist masinat 24 tunni jooksul uuesti kasutada. Spontaansetele maiustajatele sobib paremini täisautomaatne masin, mida saab kasutada kohe ja mitu korda järjest.

• Kallimatel masinatel on lisamugavused: eeljahutus, võimalus seadistada ja hoida temperatuuri, teavitus, millal lisada vajalik koostisosa, järelkülmutus.

• Eelkülmutatava kausiga masinat ostes veendu, et kauss mahuks sinu sügavkülmikusse.

Kasutaja kogemus: mugav, aga vähe jäätist!

Kui Stollari Smart Scoopi jäätisemasina sain, oli esimene ehmatus, kui suur ja raske see oli. Minu köögis selle jaoks vaba ruumi ei leidnudki − pigem sobib see suuremasse kööki, kus aparaat on püsivalt paigal ja seda pole vaja kogu aeg kappi ja kapist jälle välja tõsta. Positiivne oli aga see, et midagi ei pidanud enne külma panema, sai kohe jäätist tegema hakata, kui isu tuli.

Mulle oleks meeldinud, kui korraga oleks saanud teha ka suurema koguse. Selle masinaga sai korraga valmistada vaid liitri jagu jäätist, sest vedelmassi võis anumasse panna vaid 700 ml. Kaht portsjonit järjest tehes (automaatrežiimil) jäätus poti servas jäätis kõvaks, aga keskel jäi vedelaks. Ühtlaselt klopitud massi saamiseks tuli valmisjäätis üles sulatada, käsitsi läbi segada ja uuesti juba veidi soojenenud masinasse panna.

Jäätis valmis kiiresti, olenevalt segu temperatuurist 15–30 minutiga. Mulle meeldis, et pärast jäätise valmiskloppimist sai selle jätta masinasse jahtuma. Masin hoidis jäätist veel paar tundi külmas. Kuigi valmis maiustus oli kohe pärast valmimist masinast võttes juba jäätise moodi, võib selle jätta masinasse seisma.

Tasub veel mainida, et kasutusjuhendis on ära toodud ka terve hulk retsepte, nii et neid ei olegi vaja hakata kusagilt eraldi otsima.

Jäätist saad valmistada ka ilma maisnata!

Kes jäätiseteo vastu suuremat huvi tunneb, sel tasub koju tuua ka Eva Palu ilmunud raamat “Jäätised ja sorbetid. Masinaga ja ilma”, mis pakub ohtralt nõuandeid jäätise valmistamiseks nii masinaga kui ka käsitsi. Raamatu põhiosa moodustavad muidugi hõrgutavad retseptid.

Kas pole nii, et omatehtud jäätis on parem kui mis tahes kingitus, sest erinevalt asjadest on koduse jäätise puhul hool ja armastus tunda igas suutäies.

Mustasõstrajäätis