Mured nahalFoto: Fotilia
Retseptid
27. juuli 2015, 03:43

Mured nahal

Nahk, mis meid katab, väljendab ilmekalt ka meie sisemuses toimuvat. Taimed aitavad nahamuresid leevendada.

Nahk on justkui sõnumite tallermaa, ta suunab meie tähelepanu sügavale sisemusse, et püüaksime jälile jõuda haiguse tekkepõhjustele ja kolletele. Kuigi on teada, et enamik nahamuresid tuleb seestpoolt, on taimed siiski abiks, et aidata nahka välispidiselt, kuni sisemine häda on lahendatud.

Vereurmarohi

Vereurmarohi peidab endas tugevat sisemist väge ja temaga suheldes võid äkki märgata, et hakkad vaatama maailma asju teises valguses – sisemise silmaga. Vereurmarohi on mürgine taim. Seetõttu peab temaga ravimisel väga ettevaatlik olema. Vereurmarohi on põletiku-, sügelemis- ja krambivastane ning haavu parandava ja valu vaigistava toimega.

• Määri vana kuu ajal soolatüügastele ja konnasilmadele vereurmarohu kollast mahla. Haige koht peab kogu aeg kollakaspruun olema.

• Pane vereurmarohu lehed, õied ja varred tassi, suru uhmriga, et tekiks mahl, ja vala peale toasoe vesi (umbes paarist lehest ja õiest klaasi vee kohta piisab). Kasuta seda vedelikku allergilise naha parandamiseks. Enne kui määrid vedelikku kogu lööbega kaetud nahale, proovi väiksel nahapinnal, millist mõju see sulle avaldab.

Nõges

Nõges on üks tugevamaid ravimtaimi ja aitab ka nahaprobleemide korral. Toimib põhimõttel, et sarnane ravib sarnast – kui märkad nahal allergilist nõgeslöövet, ravi seda nõgesetee ja -tõmmisega ka välispidiselt. Eriti tõhus on see taim nahasalvi koostises.

Teeleht

• Pane teeleht haava, paise või putukahammustuse peale.

• Silmapõletikku leevendab silmalaule asetatud teeleht.

• Allergilise lööbe korral aitab hästi teelehemahlaga määrimine. Hõõru teelehte pihkude vahel, kuni see hakkab mahla eritama.

• Teeleht peatab verejooksu – pane värske teeleht kohale, kust verd jookseb, ja joo ka teeleheteed.

• Kui naha peal on healoomulisi kasvajaid, saab neid ravida teelehejuure tinktuuriga. Selleks aseta puhtakspestud teelehejuured piirituse sisse ja hoia anumat nädal aega toatemperatuuril. Tupsuta kasvajat mitu korda päevas teelehetinktuuriga.

• Minul on teelehejuured ka allergiatee koostises. Selle teega võib kosutada ennast seestpoolt ja tupsutada tõmmisega ka allergilist nahka. Veel kuuluvad minu allergiatee koostisesse kolmisruse ja kõrvenõges.

Kolmisruse See kollaste õitega armas taim kasvab veekogude kallastel, lompides, soostunud ja niisketel aladel. Korjata tuleks kolmisruskme seemneid, juuri, lehti ja varsi ning kuivatada neid õhukese kihina hämaras ja kuivas kohas.

Kolmisruskme kidakestega õiepõhjad kipuvad jääma riiete külge, just nagu kutsudes endale tähelepanu pöörama. Kollased pead paistavad silma lompide vahel, kuhu neid korjama minna polegi nii lihtne. Kuid kui sa kord selle taimeni oled pääsenud, oled saanud endale tugeva abimehe tervise parandamisel.

Kolmisruskmel on higistama ajav, allergia- ja põletikuvastane, verejooksu peatav, antiseptiline, seedetegevust korrastav ja nahka parandav toime.

• Tee kolmisruskme teekuure allergiliste reaktsioonide vastu.

• Määri kolmisruskme tõmmisega allergilise lööbega nahka.

• Määri nahale kolmisruskme tinktuuri psoriaasi korral.

• Tee kolmisruskmest salvi allergilise naha ravimiseks.

• Joo kolmisruskmeteed vere puhastamiseks.

Puutõrv

Meie vanavanemad on ajast aega tervendanud nahka kas kuuse- või männitõrvaga, millest keedeti salvi. Kasutati nii sedasama okaspuu küljest tilkuvat kleepjat massi kui ka kändude põletamise tulemusel saadavat tökatjat tõrva. Tõrva segati searasva ja koorega ning kuumutati. Sellise salviga aidati nii loomi kui ka inimesi. Mina teen puutõrvasalvi linaõli ja mesilasvahaga ja kasutan männitõrva. Selline salv on osutunud väga sobilikuks just nahaseene ja psoriaasi korral.

Metsamoori haavasalv

0,5 tl peenestatud põldosjaürti

0,5 tl peenestud raudrohtu

0,5 tl naistepuna

0,25 l linaõli

50 g mesilasvaha

Vala õli keraamilisse kannu ja kuumuta veevannis. Pane taimed teeklambri sisse ja aseta õlisse toimima. Õli temperatuur peaks jääma 40 kraadi juurde. Lase toimida pool tundi ja võta siis taimed välja. Lisa mesilasvahatükid ja kuumuta seni, kuni vaha on sulanud. Vala salv kuumana purkidesse ja sule kaanega. Seda salvi võib hoida toatemperatuuril pool aastat kindlasti. Saad seda kasutada halvasti paranevatele haavadele ja huuleherpesele määrimiseks.