Värske lillkapsasalatFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
3. august 2015, 04:08

Nauditav värske lillkapsas

Lillkapsast tuleks süüa kas toorelt või kärmelt blanšeeritult. Nii on lillkapsas kõige maitsvam ja tervislikum. C-vitamiini on toores lillkapsas 100 g kohta terve päevanormi jagu.

Lillkapsas leidub rikkalikult, kuni 3,5% taimset valku. Selle koostises on mitmeid väga olulisi aminohappeid, nagu arginiin ja histidiin, mida peetakse laste arengule lausa asendamatuks.

Tähtsatest mineraalainetest leidub lillkapsas südamele vajalikku kaaliumi, luudele tarvilikku kaltsiumi, aga ka tsinki, fosforit, magneesiumi ja rauda. Vitamiinidest seavad toiduteadlased esikohale C-vitamiini, mille päevanormi kättesaamiseks peaks lillkapsast sööma 100 g värskelt ja kuumtöötlemata. Veel leidub selles köögiviljas B5-vitamiini ehk pantoteenhapet, B3-vitamiini ehk niatsiini ja B6-vitamiini ehk püridoksiini ning märkimisväärses koguses ka foolhapet ja K-vitamiini.

Lillkapsas annab seedesüsteemile rikkalikult kiudaineid, mis hoiavad ära kõhukinnisuse, vähendavad kolesterooli hulka ja tasandavad veresuhkrutaseme järske kõikumisi. Rohkesti on lillkapsas foolhapet, mis kannab hoolt vere punaliblede ja nende töövõime eest.

Kasuta lillkapsast segasalatites kuubikuteks lõigatult või pisikesteks õisikuteks jaotatult. Suuremate õisikutena sobib lillkapsas hästi dipivaagnale koos jogurtikastmega.

Kuumtöötlemisviisidest võiks soovitada lillkapsa (juustu)kastmega ahjus üleküpsetamist ehk gratineerimist. Hästi sobib lillkapsas pajaroogadesse, pirukatäidistesse, hautistesse ja suppidesse, kuid see vili vajab võimalikult vähest kuumutamist. Lisa õisikuteks jaotatud lillkapsas roale viimasena, lühikest aega enne lõplikku valmimist. Hästi maitsevad lillkapsaõisikud vokiroogades.

Tavalise lillkapsa ostmisel vali valge, tihe, kõva ja raske pea, sest kollakaks ja kergeks muutunud kapsas on vana ning minetanud oma väärtuse. Üksikud tumedad laigud muidu igati hea kapsa küljes ei tähenda aga veel midagi halba ning need võib lihtsalt ära lõigata.

Säilitamiseks hoia lillkapsast kuivas kohas, pese alles vahetult enne tarvitamist. Tihedalt toidukilesse mähitud kuiv lillkapsas säilib külmkapi köögiviljasahtlis viis päeva, seejärel hakkab riknema või kuivama. Väga oluline on hoida lillkapsast nagu kõiki muidki kapsaliike eemal õuntest, pirnidest, banaanidest, melonitest ja tomatitest, millest eralduv etüleen kiirendab närtsimist ja riknemist.

Koduaiapeenralt võetud lillkapsa õisikute vahelt võib mõnikord leida rohelisi usse. Poest ostetud, eriti väga tihedate kapsapeade puhul on see vähem tõenäoline. Kui plaanid kapsapead tervelt kuumtöödelda, võid seda enne igaks juhuks lahjas soolavõi äädikavees leotada, mis sunnib ussid peidust välja ronima.