VürtsräimedFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
25. mai 2015, 03:44

Eesti rahvuskala räim

Kala võiks süüa vähemalt kakskolm korda nädalas – see teeb ilusaks ja nutikaks, muudab tuju paremaks ning tugevdab tervist! Räime valmistusviisid on lihtsad ja mitmekülgsemad kui paljudel teistel kaladel.

Küllap söödaks räime sagedaminigi, kui seda poodides värskelt rohkem saada oleks ja kui vaid rookimine nii tülikas poleks. Õnneks on aga suuremates poodides müügil ka räimefileed, millega saab hõlpsalt ja kiirelt lauale tervisliku roa.

Räim kuulub rasvaste kalade hulka. Suurem osa selles sisalduvatest rasvhapetest on head, nn küllastumata rasvhapped, mis alandavad vere kolesteroolitaset ja tõkestavad veresoonte lupjumist. Peale rasva ja valgu saame räimest vitamiine ja mineraalaineid (närvisüsteemile olulisi B-rühma vitamiine, magneesiumi, kaaliumi ja seleeni). Rasvane kala on meile asendamatu “luudeehitaja”, sest selles on rohkelt kaltsiumi, fosforit ja D-vitamiini. Kaltsiumi ja fosforit leidub eeskätt räime luudes, seepärast söö hästiküpsenud kala kindlasti koos luudega. Peenikesed kalarood mõjuvad hästi ka seedeprotsessis, kaapides kaasa sooleseinte külge kogunenud üleliigseid jääkaineid. Kalasöömine hoiab veresooned korras, aitab vältida trombide teket ning on hea meie nahale.

Tänu vähesele rasvasisaldusele on kala kergesti seeditav. Kalarasv sisaldab ülikasulikke polüküllastumata oomega-3- rasvhappeid. Need aeglustavad vere hüübimist, alandavad vererõhku ning vähendavad triglütseriidide ja lipoproteiinide sisaldust veres, vähendades seeläbi südamehaiguste riski.

Räime ostes vaata, et lõpused oleksid erepunased, silmad kirkad ja mitte sissepoole langenud, nahk terve ja läikiv ning et seda kataks õhuke, kuivamist takistav limakiht. Pea ja sisikonnata, kuid selgrooga räime nimetatakse räimerümbaks.

Puhasta värske räim võimalikult kiiresti ja pese külma voolava vee all. Roogi (eemalda pea ja sisikond) räimed kohe, kui kalaga koju jõuad. Kuni 48 tundi võid roogitud räimi säilitada külmkapis kaanega suletud anumas ja vähese soolaga ülepuistatult.

Fileerimine tähendab selgroo ja saba eemaldamist – nii lihtsalt saadaksegi räimefilee. 1 kg räimest saab umbes 600 g fileed.

Kalaliha on õrn ja valmib kiiresti. Räim on suurepärane nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögilaual, samuti igati sobilik pidulauale. Räimest saab teha külmi ja sooje suupisteid ning muid roogi, ta on maitsev keedetult, praetult, küpsetatult, hautatult, grillitult, röstitult, soolatult, suitsutatult või marineeritult. Sobib ka suppidesse ja vormitoitudesse ning pirukate täidiseks.

Räimepihvid juustu ja pestoga