JogurtitoorjuustFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
30. märts 2015, 01:11

Tervisesõbralik jogurt

Tänapäeval teab pea igaüks, et tänu probiootilistele piimhappebakteritele aitab jogurt tugevdada organismi kaitsevõimet, soodustab seedimist, leevendab allergianähte ja aitab vältida seedeinfektsioone.

Aga see pole kaugeltki kõik, sest uuringud ja katsed toovad esile jogurti üha uusi suurepäraseid omadusi.

  • Jogurtis looduslikult sisalduv kaltsium koos spetsiaalselt lisatud D-vitamiiniga aitab kaitsta osteoporoosi ehk luuhõrenemise eest.
  • On leitud seos väikese rasvasisaldusega piimatoodete tarvitamise ja kõrge vererõhu normaliseerumise vahel.
  • Jogurt on väärt abimees selliste terviseprobleemide korral nagu laktoositalumatus, krooniline kõhukinnisus või -lahtisus, aga ka käärsoolevähk ja helikobakterinakkus. Haiguste ennetamisel või leevendamisel peetakse tähtsaks jogurti omadust muuta soolestiku mikrofloorat õiges suunas, normaliseerida soolte peristaltikat ja tugevdada kogu organismi immuunsüsteemi.
Jogurtit saadakse rõõsast piimast mitmete piimhappebakterite abil. Valmisjogurti omadused olenevadki bakteritest. Iga erinev bakterikooslus annab isesuguse lõpptulemuse nii maitse, konsistentsi kui ka tervisele soodsate omaduste seisukohalt.

Jogurtit valmistatakse ka kitse-, pühvli- ja lambapiimast. Maitset ja konsistentsi mõjutab aga ka piima rasvasisaldus: rasvasemast piimast või lausa rõõsast koorest valmistatud jogurt on pehmema maitse ning paksema ja kreemjama tekstuuriga.

Tõeliselt tervislik on aga vaid läbikuumutamata ehk elus jogurt, mille piimhappebakterid on täies elujõus ja hakkavad inimorganismi jõudmisel kohe tegutsema. Elusa jogurti kindel tunnus on suhteliselt lühike realiseerimisaeg ja madalal temperatuuril säilitamise ettekirjutus. Kõik Eestis toodetavad jogurtid sisaldavad elusbaktereid!

Biojogurtid on jogurtid, millele lisatakse probiootilisi ehk tervist edendavaid baktereid. Eestis sai esimesena tuntuks põhjanaabrite Lactobacillus GG ehk LGG. See on piimhappebakteri Lactobacillus rhamnosuse üks tüvi, mis on nüüdseks patenteeritud mitmes riigis ja saavutanud suure populaarsuse. LGG-bakterikultuuri sisaldab ka Valio Eesti Gefiluse sari.

Biojogurtid sisaldavadki lisaväärtusena organismi elutegevust edendavaid baktereid. Mitmed haiguslikud seisundid ja antibiootikumikuurid päästavad seedeorganites võimule kahjulikud bakterid, mis annavad endast märku iivelduse, kõhuvalu ja seedehäiretega ning pahatihti ka pärmiseente vohamisega limaskestadel. Biojogurtite regulaarne tarvitamine aitab aga täiendada kasulike bakterite armee löögijõudu, millele organism peagi reageerib. Lüheneb soolenakkustest, sh rotaviirusest põhjustatud kõhulahtisuse kestus, suureneb B-grupi vitamiinide ja mitmete oluliste mineraalainete imendumine, väheneb vähki tekitavate ühendite kogus jämesooles ja paraneb organismi kaitsevõime.

Eesti oma piimhappebakter. 1995. aastal avastasid Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaare ja Mihkel Zilmeri juhtimisel piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3, Eesti esimese probiootilise piimhappebakteri. Tänu tugevale antioksüdatiivsele toimele parandab see bakter soole limaskesta seisundit. Ka aeglustab ME-3 veresoonte vananemist ja vähendab ateroskleroosi riski. Seda väärtuslikku bakterit sisaldavad Helluse kaubamärgi all müüdavad piimatooted, sh arvukad biojogurtid.

Jogurti hinnatud omadus on ka väike kalorsus. 5% rasvasisaldusega maitsestamata jogurtis on 100 g kohta energiat keskmiselt 440 kJ/ 105 kcal. Lahjast toidust huvitatud saavad köögijogurtit kasutada hapukoore asemel külmroogades, -suppides ja -kastmetes. Jogurt maitseb hästi hommikueineks koos müsli ja marjadega, samuti meega. Nõrutamise abil saab jogurtist väherasvase toorjuustu, mida omal soovil maitsestada. Kõik oma väärtused säilitab jogurt ka jäätises ja teistes külmutatud magusroogades.

Juba ligi aasta on kokkajaid rõõmustanud uued kodumaised köögijogurtid, mis on valmistatud kohalikust toorainest, kuid jogurtile nime andnud maa traditsioonide järgi. Türgi jogurt (2,5%) on pehme, meeldivalt hapukas ja kreemja konsistentsiga. Türgi jogurti loomulik hapusus võimaldab seda kasutada näiteks salatikastme põhiainena. On hea alternatiiv rasvasematele toodetele. Jogurti pinnale tekkiv vadak ja/või mullikesed on märk sellest, et tegu on naturaalse tootega.

Kreeka jogurti (10%) tooraineks on rõõsk koor. Türgi variandiga võrreldes on maitse veelgi hapukam, konsistents aga tunduvalt tihkem, kuid ikkagi meeldivalt kreemjas. Eriti hinnatavaks teeb algupärase Kreeka retsepti järgi valmistatud jogurti suhteliselt suur proteiinisisaldus. Peale tiheda konsistentsi andmise on just see põhjuseks, miks Kreeka jogurt sobib niihästi kuulsa tzatziki valmistamiseks kui ka salatitesse koos puuviljade ja marjadega. Nimelt imab proteiin endasse kogu üleliigse vedeliku. Suurepäraselt passib Kreeka jogurt kas osaliselt või täielikult asendama riivjuustu küpsetatud vormiroogade peal.

Jogurtitoorjuust

Köögiviljakotletid tzatzikiga

Kirsi-jogurtitrifle

Mangolassi

Köögiviljakotletid tzatzikiga