Kama-jõhvika-kodujuustukookFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
9. veebruar 2015, 03:48

Kama - maitsev ja tervislik

Kes meist ei mäletaks lapsepõlvest kama, mida sai hapupiimaga tihti söödud. Aga kas me ka teame, mida head kama sisaldab?

Kamajahu on eestimaine toode, mida saadakse soolakas vees keedetud, seejärel kuivatatud ja röstitud rukki-, nisu- ja odraterade ning herneste või ubade jahvatamise tulemusena. Tegu on väga olulise toiduainega, mis sisaldab rohkelt kiud- ja mineraalaineid ning vitamiine. Ligilähedaselt sarnane, kuid siiski mitte täpselt sama maitsega jahutoode, talkkuna, on ka soomlastel.

Kamajahu bioloogiline väärtus on väga suur. Tänu täisterade ja herne jämedale jahvatusele on selles säilinud kõik väärtuslik, mille loodus on teradesse talletanud. Eri terade segu on ülimalt väärt valguallikas, sisaldades mitmeid organismile olulisi aminohappeid. Meie organism vajab aminohappeid valkude tootmiseks, need on olulised lihaste, naha, juuste ja küünte ehitamiseks, aga ka organismi ainevahetuse kontrollimiseks ja juhtimiseks. Kamajahu suur kiudainesisaldus soodustab ainevahetust ja sellest saame ka energiat andvaid liitsüsivesikuid.

Tänu rukkile ja hernele on kamajahus B-grupi vitamiine mitu korda rohkem kui teistes jahudes. B-grupi vitamiinid on head närvisüsteemile, mälule, õppimis- ja stressijuhtimisvõimele. Kamajahus sisalduvat antioksüdanti E-vitamiini loetakse aga nooruse ja ilu vitamiiniks, samuti vähendab see vähiriski.

Mineraalainetest on kamajahus olulisemad kaalium, fosfor, räni, raud, tsink, nikkel, fluor, jood ja seleen. Kaalium seisab hea südametegevuse korrasoleku eest. Fosforit vajab keha energiamajanduse korraldamisel, aga ka luukoe ja biomembraanide ehituses jm. Rauast oleneb kudede varustamine hapnikuga. Tsingil on oluline roll maitsmismeele töös, rakkude remontimisel ja immuunsüsteemi toimimisel. Seleen on tähtis antioksüdant, räni vajalik naha, küünte, juuste ja kõhrede jaoks.

Kus kamajahu kasutada? Loomulikult võib sellest oma fantaasia ja maitse järgi valmistada paljusid roogi, nii soolaseid kui ka magusaid. Alati võib teha tervislikku hapupiima- kamajooki, meie toidulauda rikastaks ka tervislik kamakreem, kamajäätis, kamatrühvlid, kamapannkoogid, kama-jäätisekokteil, kama-küpsisekook, kama-kohupiimakook jm. Kamajahu võib segada pirukataina hulka ja mujale – sinna, kuhu fantaasia vaid lubab. See väärt jahu teeb iga toidu tervislikumaks – nautigem kamajahu!

Kamajahu valmistamine

1931. aasta Eesti Naise novembrinumbris soovitati kama teha nii:

  • 2 kg nisuteri
  • 2 kg rukkiteri
  • 3 kg kaeru
  • 1–2 kg kollaseid herneid
  • 0,5–1 kg ube
  • 1 kg odrateri
  • mõni peotäis soola (oad, rukkid, nisu vm võib ka välja jätta)
Vili pane eelmisel päeval külma veega likku, soovitatavalt iga liik eraldi. Järgmisel päeval keeda väheses vees natukese soolaga ja teri segades, kuni need pehmed. Nõruta sõelal, pane kuuma ahju kuivama (kõik korraga ei mahu!). Ahju ust alul mitte sulgeda, pärast juba võib. Algul sega vilja tihedamini, pärast harvemini, kuni vili kuiv. Kuivatatult sega viljad kokku ja vii veskile. Terad jahvatatakse hästi peeneks, sõelutakse, hoitakse kaanega nõus.

Kama-jõhvika-kodujuustukook

Kama-toorjuustu-küpsisekook

Kirsi-kamamaius

Kirsi-kamamaius