Eesti sidrunFoto: Ott Tomik
Retseptid
9. veebruar 2015, 05:28

Eesti sidrun

Astelpaju kui meie laiuskraadi vitamiinipomm.

Koduteel tahab silm autoroolis väsimusest kinni vajuda, käed on kurnatud ja katki – käisime Mulgimaal Vana- Karistes astelpajusid korjamas. Astelpaju on päris tore mari, sisaldab rikkalikult C-vitamiini, karotinoide, eeterlikke õlisid ja mineraalaineid ning tugevdab immuunsüsteemi. Lisaks kõigele on veel väga maitsev. Kasutust leiavad nii marjad kui ka lehed, neis mõlemas peitub ühesugune kogus vitamiini.

Järgnevalt mõningad võimalused, kuidas astelpajust rõõmu tunda siis, kui vitamiinidefitsiit kõige valusamalt tunda annab.

Astelpajumahl on vaieldamatult üks minu lemmikutest. Sega parasjagu mõnus morss kokku ja saad parima rüüpe hommiku alustuseks. Vahepeal tundsin, et olen isegi väikestviisi sõltlane, minu doos oli vähemalt pool liitrit päevas. Lisaks joogile sobib astelpajumahl ideaalselt asendama sidrunimahla, mis on kindlal kohal väga paljudes salatikastmete ja kookide retseptides.

Kuidas säilitada astelpajumahla? Otsi välja oma astelpajuvarud. Kogus sõltub kannatusest või rahakoti paksusest, kuigi minu arust on astelpajukorjajad tugevalt alamakstud. Purusta marjad köögikombainis või tugevas kilekotis. Suru purustatud astelpajudest sõelal mahl lusikaga välja. Osta poest jääkotte ja vala mahl lehtri kaudu pesadesse. Aseta sügavkülma.

Nüüd on sul talveks doseeritud astelpajumahl, mida võid kasutada kus iganes ja täpselt nii palju korraga, kui on parasjagu vaja. Üks kuubik tassi kuuma vee kohta, natuke mett juurde, ja saad tervistava talvise joogi. Tilga valge rummi, veidikese pruuni suhkru, soodavee ja 2 astelpajukuubikuga seevastu timmid endale ideaalse kokteili. Fantaseeri! Nüüd on sul sõelal kuivaks pressitud astelpajuseemned ja -kestad. Selle asemel, et korraliku prügisorteerijana jäägid komposti visata, võiksid proovida varianti, mille õppisin meie aednikult Iralt. Võta kestad ja laota sooja kohta värskele õhtulehele laiali nii, et õhk neile ligi pääseb. Hästi sobib veel õrnalt soe puupliit, radiaator vms. Kui kestad on täielikult kuivanud, jahvata need köögikombainis, kohviveskis või uhmris jahuks. Seda jahu saad kasutada erinevatele küpsetistele ja putrudele maitse ja värvi lisamiseks. Midagi pole raisku läinud.

Küpsised astelpajujahust

Kodune astelpajupuding