Soojendavad taimedFoto: Fotolia
Retseptid
24. november 2014, 05:49

Soojendavad taimed

Külmal talvehommikul tuleb tunne, et tahaks midagi, mis annaks kindluse ja tugevuse, midagi, mis maitseb nagu lapsepõlv.

Soojus- ja turvatunne on hädavajalikud, kui aknad on härmas. Maa magab, kogudes jõudu ärkamiseks. Talv on seedimise aeg: jõuad seedida ja setitada oma mälestusi ja sooje emotsioone, luua korda mõtetes ja tunnetes, paigutada riiulitele kogemusi, teha plaane uueks alguseks ja kombineerida seda möödunud õppetundidega.

Külmad ilmad teevad küll olemise jahedaks, kuid külmatunde leevenduseks on soojendavad taimed. Talvel on hea abi otsida tugevatelt taimedelt – puudelt ja põõsastelt. Kas oled tähele pannud, et enamik meie põhjamaiseid taimi on soojendavad ja rahustavad? Loodus on sättinud nii, et meil on sealt võtta seda, mida kõige enam vajame

Pärn

Pärn rahustab, vaigistab valu, ergutab kuseeritust, ajab higistama ning mõjub põletikuvastaselt.

Kui kõht valutab, kannatad gaasivalu, joo seedimise rahustamiseks teed: pane 1 tl pärnaõisi tassi kuuma vee sisse, hoia 20 minutit ja joo.

Kui oled külmetanud ja tekib haigustunne, joo pärnaõieteed: pane 1 tl pärnaõisi tassi kuuma vee sisse, hoia 20 minutit ja joo.

Sirel

Sirel toimib palaviku- ja krambivastaselt, vaigistab valu, ajab higistama ja mõjub rahustavalt.

Kui sul on köha, tee sireli õitest teed: pane 1 tl sireliõisi tassi kuuma vee sisse, hoia 15 minutit ja joo.

Palaviku korral tee sireliteed: pane 1 tl sireliõisi tassitäie kuuma vee sisse, hoia 15 minutit ning joo.

Kõhulahtisuse korral tee sirelikooreteed: võta 1 tl purustatud koort ja tassitäis vett, keeda 10 minutit ja joo.

Mänd

Mänd vaigistab valu, toimib põletikuvastaselt ja annab jõudu.

Kui tunned nõrkust või oled närviline ja rahutu, tee männikasvuteed: pane 1 tl purustatud männikasve tassi kuuma vee sisse, hoia 10 minutit ja joo.

Kui kurk on haige või köhid, tee männioksaauru: keeda liiter vett ja pane sinna sisse paar männioksa, sea rätik üle pea ja hinga auru sisse.

Astmahoo korral tee kiireks leevenduseks männioksaauru.

Kui sul on haavu või muid nahavigastusi, mis ei taha paraneda, pane nendele männivaiku.

Rahustuseks ja kasuks hingamiselunditele tee saunas männikasvu-leilivett. Pane kausikesse männikasve, tambi neid natuke pudrunuiaga ja vala peale kuum vesi. Tilguta seda vett saunas kuumale kerisele ja hinga auru sisse.

Kui sul on olnud väsitav päev, tee männikasvu-jalavanni. Pane kaussi männikasve, vala peale 10 liitrit kuuma vett, lase veidi tõmmata ja lisa vajadusel sooja vett. Hoia jalgu vannis, tekib hea ja rahulik tunne. Seda jalavanni on hea teha ka saunas.

Kask

Kask on põletikuvastase mõjuga, ajab higistama, vaigistab valu ja puhastab verd.

Kui sul on palavik, tee kaselehtedest ja -pungadest teed: pane 1 tl pungi ja lehti tassi kuuma vee sisse, hoia 15 minutit ja joo.

Kui nahk ei ole korras, joo kasepungateed: pane 1 tl pungi ja lehti tassi kuuma vee sisse, hoia 15 minutit ning joo.

Lihasevalude korral tee jalavanne. Korja värsked kaselehed pange ja hoia tunnike. Pistes jalad pange lehtede vahele, tunned, et need on kuumaks läinud.

Nahale ja hingamisteedele mõjub väga hästi, kui vihtled saunas kasevihaga

Vaarikas

Vaarikas toob ellu rõõmu ja mängulisust. Vaarikate punane värv, aromaatne lõhn ja magus maitse meelitavad tõsise lõbusaks ja pahase rõõmsaks. Vaarikas avab meeled naudinguteks. Vaarikas alandab palavikku, ergutab vedelike eritumist, vaigistab valu, on kootava ja haavu parandava, samuti antibakteriaalse ja veresuhkrusisaldust vähendava toimega.

Kui haigus hakkab ligi hiilima, joo vaarikavartest ja -lehtedest valmistatud teed.

Palaviku alandamiseks on vaarikavartest ja -lehtedest tehtud tee samuti hea.

Seedimise korrastamiseks ja ka vere koostise parandamiseks söövaarikaid!

Peavalu korral või siis, kui meel on ärritunud, aitab vaarikavartest ja -lehtedest valmistatud tee.

Paju

Paju sisaldab salitsiini, millest sünteesitakse aspiriini. Nii et paju on looduslik aspiriin. Paju vaigistab valu, toimib põletikuvastaselt, suurendab kuseeritust ja ajab higistama.

Palaviku korral tee pajukooretõmmist: võta 1 tl pajukoort klaasi vee kohta, keeda pool tundi ja tarvita vajadusel 45 korda päevas 2 sl.

Peavaluga tee pajukooreteed: võta 1 tl pajukoort klaasi vee kohta, keeda 5 minutit ja joo.

Podagra korral joo pajukooreteed, et valu leevendada ja kusihapet väljutada.

Kui hammas valutab ja ige on paistes, võta pajusäsi ning pane haige hamba ja igeme peale.