TiigrikeeksFoto: Tiigrikeeks
Retseptid
15. september 2014, 03:09

Kuidas küpsetada kohevat keeksi?

Jahedatel ja niisketel õhtutel on mõnus tee kõrvale keeksi nosida. Koheva keeksi küpsetamiseks läheb vaja vaid mõningaid nõkse ja head toorainet.

1. Kui soovid ehtsat vanamoelist keeksi, tuleb keeks küpsetada võiga. See peaks olema toasoe. Sõltuvalt ilmast/toatemperatuurist jäta võipakk mõneks tunniks (kuni üleööks) toatemperatuurile soojenema, sest pärast seda läheb või kiiremini vahule ning lõpptulemuski jääb palju parem.

2. Keeksiteo õnnestumisel mängibki teist viiulit või-suhkrumassi korralik vahustamine. Vahusta seni, kuni või on hele-helekollane ja suhkur massi sulandunud. Alles nüüd lisa ühekaupa toasoojad munad, vahepeal segu edasi vahustades.

3. Nüüd, kui lisad võile jahu, sõelu see enne läbi. Jahu lisamisel sega tainast võimalikult vähe, et küpsetis mure tuleks.

4. Keeksid küpsevad ahjus umbes 50 minutit ja temperatuuril 180 kraadi. Keeksi küpsust saad kontrollida keeksi sisse torgatava puutikuga. Kui tainas puutiku külge ei jää, on keeks küps. Küpsust saad hinnata ka selle järgi, et keeks vormi külgedest eemale tõmbub. Kui keeks on pealt juba üsna pruun, kuid seest toores, kata see küpsemise ajal pealt fooliumiga.

5. Selleks, et keeks pärast küpsemist kenasti vormist ära tuleks, määri keeksivorm korralikult võiga ja raputa üle riivsaiaga.

Ahjust võetud keeksi vormist eemaldamiseks aita kõigepealt noaga kaasa, keeksi ja vormi vahelt läbi lõigates. Kergita noa otsaga kergelt ka keeksi põhja, nii et oleks tunda, et see põhja küljest lahti tuleks. Seejärel kummuta keeks vormist välja.

6. Kaunistamisel raputa keeks üle tuhksuhkruga. Keeksi võid üle valada ka tuhksuhkru-sidrunimahla glasuuriga (2 dl tuhksuhkrut + 2 sl sidrunimahla). Hästi sobivad katmiseks ka paksemad karamell- ja šokolaadikastmed.  

KUI KEEKS ON VALMIS

* Hea nipp kuidas muuta keeksid mahlasemaks, on neid pärast ahjust võtmist siirupiga immutada. Selleks sobib nii tavaline suhkrusiirup, maitsestatud siirup (apelsini-, sidruni-, ebaküdooniasiirup vms) või siis šokolaadisiirup (lisa kakaopulbrit). Tee keeksi sisse puutiku või grillvardaga augud ja nirista vedelik keeksi sisse.

* Paljud keeksid muutuvad pärast paaripäevast seismist maitselt veelgi paremaks. Pane jahtunud keeks korralikult toidukilesse ja aseta jahedasse.

* Keeksivorme on nii piklikke kui ümaraid, seest auguga. Keeksivormi valik sõltub sinu maitsest, sest õigesti tainast kokku segades ja küpsetades saad mõlemas vormis keeksi kenasti valmis küpsetatud. Keeksilaadse koogi saad valmis küpsetada isegi tavalises lahtikäivas vormis.

Tiigrikeeks

Ploomi-kardemonikeeks