HoidisedFoto: Priit Grepp
Toiduuudised
3. september 2014, 12:43

Sahver. Hoidised

Hetkel asub köögitegevuste keskpunktis hoidiste tegemine. Treppoja Sahvri perenaine Age Viimsalu annab oma uues raamatus "Sahver. Hoidised. Külmutamine, kuivatamine, pastöriseerimine..." otsa kätte.

"Meie peres sai hoidistamine hoo sisse aastaid tagasi, kui soetasime endale Treppojale maakodu. Esimestena leidsid tee purki tomatid, õunad ja marjad, seejärel köögiviljasalatid, siirupid ning aasta-aastalt aina suurem kogus õunamahla," juhatab autor oma ideedekogumiku sisse, samastudes nii sadade asjahuvilistega, kes just praegu samuti purke läikima küürivad.

Ent nagu hoidistamise fanaatikutel kombeks, ei piirdu nad oma tavarepertuaariga. Iga aasta on veidi erinev ning ideed koos nendega. Age on parimad neist kokku korjanud ning raamatuks köitnud. Retseptivalikust leiab seetõttu osaliselt traditsioonilisi retsepte (näiteks Kuuseriisikad omas mahlas), häid-äraunustatud-vanu ideid, mis vahepeal moest ära läinud (näiteks Karusmarjakompott või Vanaema külmetuseennetus), aga ka uusi lähenemisi. Age kasutab julgelt tšillit, ei põlga marineerimisel ära ehtsat veini, tarretab purgis ära kala ning õpetab viimaks tegema ka saialillesalvi. Kõige muu seas leiad ka nippe, kuidas ise valmistada kartulikrõpse või puuviljanahka.

Sahver. Hoidised. Külmutamine, kuivatamine, pastöriseerimine...

Autor: Age Viimsalu

Fotod: Tuuli Mathisen

Menu Kirjastus

167 lk