Retseptid
21. august 2014, 09:43

DNA saatis häid uudiseid

Me oleme ju kõik hommikust õhtuni vaadanud neid kriminaalfilme, kust pannakse käed raudu ja öeldakse, et üks variant vanglast välja saada, on teha DNA-test. See tundub alati nii ulmeliselt põnev! Tegelikult lahendatakse Eestis DNA abil igapäevaselt palju põnevamaid müsteeriume. Saad teada, milline inimene sa oled, mis su kehale meeldib ja mis mitte. Ja mis peamine-  ei sa pea selleks vangi  minema ja käed on ka vabad! 

Mulle näiteks tuli koju väike ümbrikuke (muide- selle saab osta ka Südameapteegist ja pole liiga kallis ka) ja siis nagu filmis, avad selle plastikkoti ja võtad sealt välja ühe pulgakese, krutid seda ühes suupooles ja siis teises, paned karpi ja saadad geeniteadlastele tagasi. Täielik kosmos ikka! Ja siis ei lähe üldse kaua, ja sulle saadetakse e-maili peale vastused. Need tundusid mulle nii põnevad, et võtsin oma väljaprinditud kausta ja läksin nendega kohtuma.

Inimene, kes mu vastu võttis oli ääretult professionaalne ja abivalmis. Ta näitas mulle kõiki neid aparaate ja laboreid. See suur asi on mõõtmetelt kõik hästi pisike, täiesti hämmastav. Jõudsime ka maha istuda ja mu tulemusi koos läbi vaadata. Selgus asju, mille üle võin päris rõõmus olla ja mida ilmselt olen alateadlikult juba ammu õigesti teinud. Järelikult vastab see lause täiesti tõele, et keha annab märku, mis talle meeldib ja mis mitte, tuleb vaid oskuslikult kuulata.

Ma tean, et terviseandmed on väga isiklikud, kuid kuidas ma saaksin seda kõike teiega jagamata jätta:

- Mulle sobib nn Vahemere dieet. See tähendab, et kui söön hästi palju õlisid,  küllastamata rasvasid, siis ma võtan kaalust alla. Kala ja mereannid sobivad mulle samuti kui valatult. Tore, aga see minu neetud sisemine süsivesikumutt, no see tahab vahepeal  ju  pastat ja pelmeene ka... :)

- Ainult treeninguga on mul väga raske kehakaalu alandada. Trennist tuleb mul hea enesetunne ja sitkus. Minu geenid ei anna selgitust selle kohta, et kui teeksin metsikult trenni, siis võtaksin ka alla.  Juhhuuuu!!! Või siis vabandust, oi kui kurb :)  Kui ma hoian enda elustiili tervislikuna, see tähendab, et liigun ja toitun tervislikult, siis see ongi mulle juba piisav. HAA! Näed, siis pole ime, et alles kaks  aastat tagasi need tossud ostsin- polnud ju vaja! Hea küll, hea küll- tegelikult on ikka hea trennis käia (või siis sinna lõpuks jälle jõuda...)  Minu keha lihtsalt pole loodud rabelemiseks. (Tahaksin vaid õhkõrnadel patjadel heljudaaa, heljudaaaa!) Mul on ikka raskelt vedanud! Selliseid inimesi on Geenitestide inimeste sõnul maailmas vaid viiendik! Jeeiii!

- Mul pole laktoositalumatust, küll on aga piimavalgu talumatus. No seda geenitest ei öelnud, aga toidutalumatuse teemal ja nendel muredel, mis on viimasel ajal jälle ägenenud,  peatusime päris pikalt. Sain kaasa ka ühe paki, millega ma saan ise oma toidutalumatusi testida. Seal on neli erinevat vedelikku ja süsteem, kuidas ise endal sõrmeotsast verd võtta.  Põhimõtteliselt saan ise kodus oma verd analüüsida. Nagu väike minilabor, vot. Mis mini, tegelikult saab sellega umbes 100 asja teada. Mul on kõik ampullid ja asjad nüüd käekotis ja  järgmine kord räägin teile juba sellest ning näitan pilte ka.

Aga kui te olete tiptop normaalsed ja taluvad inimesed, siis kindlasti tasuks endaga tuttavaks saada ja geenitest on selleks ideaalne vahend! Uuri lähemalt- ja  vaata kindlasti ka nende kodulehte SIIT!