Suvine marja-plaadikook
Retseptid
28. juuli 2014, 02:51

Suured plaadikoogid

Kärmelt valmis ja jagub suuremale seltskonnale… millal veel teha plaadikooke kui just mitte nüüd, suvel?

Plaadikoogi võlu seisneb lisaks selles, et põhjaks võid kasutada erinevaid tainaid, katteks erinevaid täidiseid.

PÄRMITAINAS – see on kahtlemata kõige odavam variant, kuid varu aega taina sõtkumisele ja selle kergitamisele. Ja suvel kerkib tainas sooja ilmaga mühinal! Pea meeles ka seda, et plaadikook on parim küpsetamise päeval. Kerkinud pärmitainas tõsta-venita käte abiga küpsetusplaadile ja jäta sellele veel pooleks tunniks kerkima. Kerkinud tainas puista üle suhkruga segatud ja tükeldatud marjadega. Plaadikookide klassikaks ehk plaadikorbiks kata pärmitainas 3 muna, 750 grammi kohupiima ja suhkru seguga.

Mamma mustikapirukas

Rosina-kohupiimakook

LEHTTAINAS – kõige käepärasem variant, kui ostad poest taina (kauplustes on nüüd saada ka võiga tehtud lehttainast, seega vali võimalusel see). Lase tainal sulada, rulli jahusel pinnal õhemaks, tõsta ahjuplaadile ja kata suhkruga segatud marjadega ning pane ahju.

Purukattega marjaribad

MURETAINAS – muretainas on koogipõhjana hõrk ja küpsise moodi krõbe, kuid sellega on ka kõige rohkem mässamist. Klassikaline biskviitkattega kook valmib nii, kui eelküpsetad muretaina, katad selle suhkru-marja segu ja vahustatud muna-suhkru-jahu kattega. Et muretainas läbi ei vettiks, määri ahjust võetud eelküpsetatud tainas munaga ja lase taheneda.

Pidulik tikrikook

BISKVIITTAINAS – jällegi lihtne variant, sest valmib kiirelt vaid munast-jahust-suhkrust. Küpseta valmis, lase jahtuda, kata marjade ja tarretatud kattega.  Järgmiseks päevaks on kook valmis!

Ahjujäätis

PURUTAINAS – purutainaga ei ole kartust, et koogipõhi saab liialt tuim. See on samal ajal nii krõbe kui võiselt mahlane.  Sama purusegu raputa ka koogi täidise peale katteks. Purukattele võid lisada ka kookoshelbeid.

Kohupiima-purukook vaarikatega

KEEKSILAADNE TAINAS – valmista kas või või õliga (viimane variant valmib eriti kiirelt). Pane marju juba koogipõhja sisse või kata tainas marjade ja hapukoore-muna kattega.

Täidisena on eestlastele mokka mööda kohupiim, aga katseta ka toorjuustu või  kreemist koore-muna segu.

Kaunistuseks kasuta ära tainaribad, mis koogipõhjast üle jäid (muretainas, lehttainas, pärmitainas), tehes nendest ribasid, lehekesi, lilli vms. Lihtne ja maitsev kaunistus on mandlilaastud – raputa koogitäidis lihtsalt nendega üle. Kõige lihtsam koogikaunistus on aga tuhksuhkur – sega see vanillikauna pulbriga ning lisaks silmailule täitub terve tuba ka meeldiva vanilliaroomiga.

HEA TEADA!

Lahtikäiva koogivormi jaoks tehtud kogustega retseptist saad plaadikoogi jaoks vajalikud kogused kui need kahega korrutad. Lühenda pisut küpsetusaega, sest küpsetis ei tule nii kõrge kui lahtikäivas vormis.

Suvine marja-paadikook