PetersellFoto: Daisy Lappard
Retseptid
7. juuli 2014, 02:56

Petersell teeb ilusaks ja terveks

Petersell on tilli kõrval üks eestlaste enim kasutatav maitsetaim. Kui palju me sellest nii tavalisest taimest aga teame? Petersellis peitub palju enam kui vaid vürtsikas maitse, sellest vahvast taimest on palju kasu nii tervisele kui ka ilule.

Petersell pärineb Vahemere maadest ja viiteid selle tarvitamise kohta on leitud juba neoliitikumist ja pronksiajast. Kreeklaste jaoks oli petersell püha taim, sellest valmistati lausa olümpiavõitjate pärgasid. Kuigi pärit soojalt maalt, talub petersell hästi külma ja püsib peenral roheline hilise sügiseni.

Mida petersell sisaldab?

Peterselli on kahte liiki: lehtpetersell (siledalehine või kähar) ja juurpetersell. Mõlema liigi lehed ja seemned sisaldavad eeterlikke õlisid (olulisim neist apiool), rasvu (22%), flavonoide ja glükosiide. Lehtedes on ohtralt rauda ja C-vitamiini ning leidub ka karotiini ja B-rühma vitamiine, samuti palju A-, B-, C- ja K-vitamiini.

Juures on rikkalikult valku, B1-, B2-, C-, PP-vitamiine, oblik- ja foolhapet ja karotiini, mineraalainetest lisaks kaaliumit, naatriumit, kaltsiumit, mangaani ja fosforit. Täiskasvanu saab oma päevase karotiinivajaduse kaetud juba 25 g värskete petersellilehtedega.

Petersell toidus

Petersellist kasutatakse ära pea kõik osad: lehed ja varred, seemned ja juured. Kui toidu sisse hakitakse tavaliselt reeglina värskeid lehti ja nooremaid varsi, siis ravimteesid tehakse ka jämedamatest vartest ja kuivatatud ürtidest. Maitse andmiseks sobib paremini pigem tugeva iseloomuliku maitsega siledalehine liik, kähar ja mahedama mekiga lehtpetersell on aga populaarne toitude kaunistamisel.

Juurpeterselli vürtsikas mekk sobib oivaliselt suppidesse, aga juurt lõigatakse ka ühepajatoitude sisse ja salatitesse. Enne toorsalatis kasutamist võiks juure väheses vedelikus kergelt läbi hautada, siis ei tõmbu see õhu käes pruuniks.

Kõige paremini sobitub petersellimaitse liha- ja kalatoitudega, aga ka juustu ja kaunviljadega. Juustuga koos on peterselli (nii juurt kui ka lehti) soovitatav lisada näiteks kastmetesse ja suppidesse. Peterselli maitsega klapivad hästi veel küüslauk, ingver, till, porgand, tomat ja paprika ning mõnevõrra ehk üllatuslikult ka paljud seened.

Sileda naha saladus

Petersell on väga tõhus mitmete näonahaprobleemide korral. Pigmendilaigud on eriti vanemas eas paljudele nuhtluseks – petersell aitab nii sees- kui ka välispidiselt. Petersell nimelt tõhustab maksa tööd − maksaprobleemid võivad olla üks pigmendilaikude tekkimise põhjus −, ning puhastab organismi toksiinidest. Välispidiselt aitab maksaplekke ja tedretähne pleegitada nende regulaarne tupsutamine värske petersellimahla, -tee või -leotisega. Juuretõmmis omakorda kaitseb nahka päikesepõletuse eest.

Kui kuiva ja ketendama kippuva naha põhjuseks on A-vitamiini puudus, on petersellist samuti abi. Taimes sisalduvad tugevad antioksüdandid kaitsevad nahka väliskeskkonna mõjude eest, toidavad seda ja stimuleerivad kollageeni tootmist.

Kuna peterselli eeterlikud õlid on bakteritele ja nahaseentele vastumeelt, aitab värske petersell ka infektsioonide ja akne vastu. Kasuta seda teena, toidu sees ja kanna mahla otse nahale. Akne puhul võib abi olla maskist.

Peterselli-meemask

Uhmerda petersellilehed ja -varred uhmris katki ja lisa neile veidi mett. Sega hoolikalt läbi ja määri segu seejärel kohe nahale. Lase mõjuda 10 minutit, seejärel loputa. Loputamiseks võid kasutada ka peterselliteed.

Petersellitee

Vala suure näputäie värske peterselli (soovitatavalt siledalehise) peale klaasi jagu keeva vett ja lase 5–6 minutit tõmmata. Soovi korral võid lisada veidi sidrunimahla. Joo teed kuni kolm korda päevas vähemalt kuu aega järjest − see puhastab maksa ja neerusid, nahaprobleemide leevenemine annab endast märku juba mõne nädala pärast. Lisaks kiirendab tee ainevahetust ja aitab kaalust alla võtta.

NB! Peterselliteed ei sobi tarbida raseduse ajal, kuna see tõstab emaka toonust ja võib esile kutsuda enneaegse sünnituse.

Tuld putukatele!

Hõõru sääse- või mõne muu putuka hammustust peterselliga − see võtab valu ja sügeluse ära.

Tõhus ravimtaim

Nagu toiduks, nii tarvitatakse petersell ka ravimina üleni ära. See tavaline maitsetaim aitab üllatavalt paljude murede korral. Nii tavaline kui ka käharpetersell on looduslikud diureetikumid ning aitavad kehast liigse vee välja viia. See omakorda kaitseb maksa ja veresooni, vähendab põletikke ja vähiriski ning tugevdab immuunsüsteemi.

Kuna petersell parandab ka ainevahetust, on podagra ja kaaluprobleemide korral soovitatav juua petersellitõmmist. Kindlasti peaks petersell kuuluma kõigi nende menüüsse, kes soovivad kaalust alla võtta. Tõmmise joomine aitab tõhusalt puhastada ka veresooni, eemaldades neist üleliigse kolesterooli.

Petersellil on täheldatud muu hulgas ka allergiat vähendavat toimet (eriti nahal väljenduvate allergiatüüpide puhul) ja selle preparaatide tarvitamisel leiavad abi südamehaiguste, reuma ja liigesepõletike käes kannatajad. Petersell tõstab silelihaskonna toonust emakas, soolestikus, kusepõies ja teeb head menstruatsioonihäirete korral. Ka mehed võiksid peterselli usinalt süüa, sest see taim kaitseb eesnäärmepõletiku eest. Hästi mõjub petersell ka põiepõletiku, neerukivitõve ja uriinierituse häirete leevendamiseks. Petersellitõmmist soovitatakse anda lastele, kes kipuvad öösel voodisse pissima, see võib asja parandada.

Allergia, haavade ja haavandite, aga ka marrastuste peale võib määrida salvi, mis on tehtud peeneks hakitud ja võiga segatud petersellilehtedest. Vesivillidele või ärahõõrutud kannale võib panna ka lihtsalt värskeid lehti.

Juuretõmmis

Tõhus abi allergia, podagra ja dermatiidi korral. Vala 2 spl hakitud petersellijuurele klaas külma vett. Lase toatemperatuuril kaks tundi seista. Joo klaasitäis lonksu kaupa päeva jooksul ära. Kuuri pikkus võiks olla kaks nädalat. Siis pea kuu aega vahet ja korda.

Seemnetõmmis

Purusta peterselliseemned uhmris või kohviveskis. Tõsta klaasi keeva vee sisse 4 tl pulbrit ja lase neli tundi tõmmata, seejärel kurna. Joo lonksukaupa päeva jooksul klaasitäis.

Seemnete asemel võib kasutada ka lehti või juuri. Sel juhul lisa klaasi vee kohta 2 spl peenestatud ürte, lase 10–15 minutit seista ja joo ⅓ klaasi korraga enne sööki.

Petersellijää sinikate vastu

Haki kimp peterselli köögikombainis peeneks ja lisa ¼ klaasi vett. Vala segu jääkuubikute vormi ja tõsta sügavkülma. Trauma korral mässi jääkuubik marlisse ja aseta haiget saanud kohale. Hoia umbes kümme minutit. Võtab ka paistetuse maha ja aitab põletuse puhul.

HEA TEADA!

Värskeid juuri saab säilitada keldris liiva sees. Juuri ja lehti võib kuivatada ja ka soolata, aga lehtede lõhn ja maitse säilib kõige paremini sügavkülmutatult.