Quiche spinati, feta ja Gruyère juustugaFoto: Eigo Alvik
Retseptid
25. mai 2014, 22:45

Roheline peenral ja laual

Kevadel ja varasuvel on peenrad-aasad täis värskelt tärganud rohelist, pakkudes vitamiinisüsti talvest väsinud olemisele. Lahtised pirukad ja kerged salatid on mõnusad kaaslased päikselisele laupäevalõunale koduaias või piknikul. 

Quiche´i ehk lahtise piruka sisse võib peita kõiki kevadiselt rohelist, mida lihaarmastajast meesterahvad tihti ära põlgavad. Komponente saab valida just selle järgi, mis parasjagu käepärast. Mõnusalt võisel taignapõhjal õhuline juustune täidis on iga päikeselise ilma krooniks.

Quiche spinati, feta ja Gruyère juustuga

Kevadlilled rõdukastis ja aiapeenral ei paku vaid silmailu, vaid kõditavad värskes salatis ka maitsemeeli. Talviseks koogikaunistamiseks võib kuivi ja terveid õisikuid ühekordse kihina külmutada ja siis karpi panna.

Söödavatest lilledest tuntuim vast on nurmenukk, mille tervistavaid omadusi võib üles lugema jäädagi. Toiduks tarvitatakse nii õisi, lehti kui ka varsi. Kevadel on see tänu suurele C-vitamiini sisaldusele  parim ravim väsimuse vastu, taimeteena  on tal rahustav toime.

Söögiks sobivad veel mungalilled (kergelt piprase ja sinepise maitsega), võõrasemad (meenutavad lehtsalatit, sametise tekstuuriga), rukkililled (kerge kurgimaitsega).  Ühtlasi tasub söögiks tarvitada kõiki ürtide  õisi, nende maitse on lehtedest veidi magusam, aga välimus hulka lõbusam.

Redise-nurmenuku salat