Küpsetatud AlaskaFoto: Eva Palu
Retseptid
14. mai 2014, 10:59

Küpsetatud Alaska

Mõnes mõttes nagu koogi, teisalt nagu magustoidu kuulsusrikas ajalugu ulatub aastasse 1867, mil Ameerika Ühendriigid ostsid Venemaalt Alaska. Selleks puhuks valmistas üks New Yorgi restoran jäise, eskimote iglut meenutava magustoidu. Rooga serveeritakse tänaseni väga pidulikel puhkudel just oma efektse välimuse tõttu. Lisaks saab sinna sisse torgata tordiküünlaid, nii tavalisi kui säravaid.

Koogi keskmeks on selle jäine sisu ehk jäätis. Sisuks võid panna ühe jäätise, kuid põnevama tulemuse saad mitmest erineva värvi ja maitsega jäätistest. Juurde lisa midagi hapukat, et tasakaalustada vanillijäätise rammusust ja lisa veel uhkesti juurde midagi põnevamat  nagu pistaatsiapähkleid, banaani vms.

Väga hästi sobivad näiteks kokku mangojäätis, vaarikasorbett ja vanillijäätis. Samuti šokolaadijäätis-vanillijäätis-

kirsijäätis.

Jäätisekihid saad kokku panna ümaras kausis. Kata kauss kõigepealt toidukilega. Vormi pehmeks läinud jäätisest kõige alumine kiht nii, et kogu vorm on jäätisega ühepaksuse kihiga kaetud ja keskelt väikese lohuga. Tõsta nüüd jäätis 15 minutiks sügavkülma ja pane teine kiht jäätist soojenema. Vormi samamoodi pehmeks läinud jäätisest järgmine kiht nii, et jäätis oleks ühepaksuse kihina keskmiseks kihiks. Tõsta taas sügavkülmikusse. Kõige lõpuks aseta südamikku kolmas jäätis. Pane nüüd kõik umbes 2 tunniks sügavkülmikusse.

Jäätise võid teha ka pikliku tornina. Selleks tuleb kasutada mõnd torujat piklikku nõud, mille sisse jäätisekihid torniks valmis saad teha. Tõsta erinevad jäätised siis lihtsalt teineteise peale.

Jäätisetordi põhjaks on biskviitkook. Küpseta see samas mõõdus, kui on jäätisetordi alumine kiht. Biskviitkoogi võid asendada ka mõne muu koogiga – näiteks sobib selleks hästi brownie-šokolaadikook. Kui Sul ei õnnestu sama mõõtu koogikest küpsetada, küpseta suurem plaat ja lõika küpsisevormiga sobiv välja. Biskviidi võid ka alkoholiga immutada (kui serveerid magusrooga täiskasvanutele).

Sefiiriks on kõige lihtsam valmistada kuuma siirupi meetodil tehtavat beseekihti, sest seda ei pea ahjus küpsetama. Kui soovid sellele kaunist pruunikat varjundit, kõrveta see leeklambiga (nagu teed kreembrülee katet). Alati võid teha ka tavalise beseetaina, katta sellega kook ja kogu kooki siis ahjus 250 kraadi juures 4-5 minutit küpsetada, kuniks see on pealt pruunikas.

Munavalgevaht määri jäätise peale spaatliga, tupsuta seda lusikaga või kasuta spetsiaalseid kondiitriotsikuid, kui soovid kaunist lillelist katet. Kui kooki jääb üle ja sügavkülmas on ruumi, tõsta see julgelt sügavkülmikusse tagasi, sest munavalgevaht säilib kenasti ka sügavkülmikus.

Küpsetamata Alaska