Retseptid

Millest räägivad sinu isud? 

Sash Uusjärv, 12. mai 2014, 03:30
Anna isudele järele.Foto: Jaan Heinmaa
Soolased kartulikrõpsud, magus šokolaad, mullitav kokakoola − need isud on kõigile tuttavad. Sageli tunneme neile järele andes süümepiina, aga võib-olla ei peakski, sest tegelikult annab organism isude abil märku, et vajad kindlaid mineraalaineid.

Vaata järele, mida sinu isud sulle räägivad ning asenda kalorirohke ahvatlus tervislikuma alternatiiviga.

Tavatoidud

Juust − vajad oomega-3- ja -6-rasvhappeid ja/või kaltsiumit

Kartulikrõpsud − vajad kloori ja/või oomega-3- ja -6-rasvhappeid

Makaronid, sai ja küpsetised − vajad kroomi

Sai ja küpsetised − vajad kroomi

Leib − vajad lämmastikku

Liha − vajad rauda

Popkorn − stressihormoonide sisaldus veres kõigub

Maiustused

Šokolaad − vajad magneesiumit

Limonaadid ja koolad − vajad kaltsiumit

Maiustused, pidev magusaisu − pideva magusaisu võib põhjustada madal veresuhkur või siis trüptofaani-, kroomi-, väävli- või fosforipuudus

Maitsed

Kõrbenud toit − vajad süsinikku

Hapu toit − vajad magneesiumit

Soolane toit − vajad kloori ja/või stressihormoonide sisaldus veres kõigub

Ergutid ja mõnuained

Kohv või must tee − vajad väävlit, rauda, naatriumit (soola) ja/või fosforit

Alkohol ja muud joovastavad ained − vajad kaltsiumit, glutamiini, proteiini, kaaliumit ja/või aveniini (kaeragluteen)

Tubakas − vajad räni ja/või türosiini

Kummalised kihud

Jää − vajad rauda

Sigaretikonid − vajad rauda

Tärklis − vajad rauda

Söömishäired

Isutus − vajad kloori, tiamiini (B1-vitamiin), niatsiini (B3-vitamiin) ja/või mangaani

Sage ülesöömine − vajad trüptofaani, türosiini või räni

Sage näksimine − sinu toidusedel on tasakaalust väljas ja sul on mingist ainest puudus

PMS − vajad tsinki

Leevenda isu tervisliku analoogiga

• Aveniin − kaer ja kaeratooted, ka muud täisteratooted

• Fosfor − täisteraviljad, pinto-oad, kõrvitsaseemned, läätsed ja parapähklid

• Glutamiin − kapsas ja toores kapsamahl, punapeet, oad, spinat, petersell ja aedviljamahlad

• Kaalium − tsitruselised, mõrkjad rohelised lehtviljad, banaan, tomat, ananass, mustad oliivid, vetikad, koorega kartulite keeduvesi

• Kaltsium − seesamiseemned, tahini, brokoli, kaunviljad, lehtkapsas, spinat ja muud rohelised (eriti tumerohelised) lehtviljad

• Kloor − seller, oliivid, tomat, vetikad, töötlemata kitsepiim, kala, mereannid, meresool

• Kroom − sibul, lehtsalat, tomat, kaneel, viinamarjad, õunad, maguskartul

• Lämmastik − proteiinirikkad toidud, nagu nt rohelised lehtviljad, pähklid, seemned, kaun- ja teraviljad, punane liha, kala ja kanaliha

• Madal veresuhkur − tuleks süüa puuvilju ja kõrge kiudainesisaldusega toite (kaunviljad, oad), täisteravilja ja kaneeli

• Magneesium − toored kakaooad, kakaopulber, kala, täisteraviljad, oad, pähklid, seemned, rohelised lehtviljad ja puuviljad

• Mangaan − Kreeka pähklid, mandlid, pekanipähklid, täisteraviljad, rohelised lehtviljad, ananass, mustikad

• Naatrium − Himaalaja sool, õunasiidriäädikas või teeseen

• Niatsiin ehk vitamiin B3 − maapähklid, päevalilleseemned, teraviljakliid ja -idud

• Oomega-3- ja -6-rasvhapped − linaseemned ja -õli, chia-seemned, Kreeka pähklid

• Proteiin − punane liha, kala ja mereannid, rohelised (eriti tumerohelised) lehtviljad, pähklid, seemned, kaunviljad, teraviljad ja oad

• Raud − aed- jt kaunviljad, kala ja kanaliha, tailiha, orgaanilised kuivatatud ploomid ja viigimarjad, vetikad, spinat, kirsid, lisaks C-vitamiin, et organism rauda paremini omastaks

• Räni − põldosi, pähklid, seemned, kaer, oder, hirss, sibul, täisteraviljad, peet; väldi rafineeritud tärklisi

• Stressihormoonide kõikumist aitab tasakaalustada roheliste lehtviljade söömine, võta lisaks C- ja B-vitamiini; kasuks tulevad ka mediteerimine, hingamisharjutused ja liikumine

• Süsinik − värsked puuviljad

• Tiamiin ehk vitamiin B1 − täisteraviljad, maapähklid, seemned, oad, rohalised ja kollased aedviljad

• Toidusedel tasakaalust väljas − vii läbi organismi puhastuskuur, loobu rämpstoidust ja toitu tervislikult; vajadusel küsi abi perearstilt või toitumisnõustajalt

• Tsink − punane liha (eriti rupskid), mereannid, rohelised lehtviljad ja juurviljad

• Trüptofaan − spirulina-pulber, kõrvitsa-, seesami- ja päevalilleseemned, töötlemata kakao, kaerahelbed, maguskartul, spinat ja rosinad

• Türosiin − puuviljad (eriti avokaado ja banaan), oranžid, punased ja rohelised aed- ja puuviljad, täisteraviljad, kaer, kaunviljad, oad, pähklid, seemned, köögiviljad ja lisaks C-vitamiin

• Väävel − erinevad kapsad (eriti pea- ja lehtkapsas), jõhvikad, mädarõigas, spargel, küüslauk ja sibul

Äkki vajad hoopis vett?

Suurem osa isusid annab sageli märku hoopis sellest, et keha vajab vett, aga me lihtsalt tõlgendame oma keha signaale valesti. Mõningate teadusuuringute kohaselt on koguni 80% inimeste organism pidevas veepuuduses. Nii et enne külmiku või toidukapi juurde tormamist joo kõigepealt klaas vett.