Vanillised tassikoogid mascarpone-kreemigaFoto: Eva Palu
Retseptid
28. aprill 2014, 03:10

Toretsevad tassikoogid ehk cupcakes

Et tassikoogid pole mingid muffinid, selgub kuni pisiasjadeni välja Eva Palu näpunäidetest. Lisaks leiad kaks retsepti ja viis ideed tassikookidele kreemi valmistamiseks. 

Tassikoogid sündisid Ameerikas 19. sajandi keskpaiku ning osutusid küpsetajate seas omamoodi revolutsiooniks, kuna tassikooke oli võrreldes suurte kookidega mitmeid kordi kergem teha. Väiksemad koogid küpsesid ahjus paremini ning tassikoogi retseptid olid lihtsad meelde jätta. Vajaminevad kogused olid määratud ühe, kahe ja kolme tassi (cup = tänaseni Ameerikas kasutatav mõõtühik, 1 cup = umbes 2,2 dl) kaupa.

Ameerika pagariärides on tassikoogid tänaseni väga populaarsed. On hulgaliselt neid kohvikuid ja ärisid, mis on pühendunud ainult tassikookide küpsetamisele. Vastavat kirjandust tasuks ka just Ameerika raamatupoodide lettidelt otsida.

* Tassikooke on erinevas mõõdus (väike, keskmine ja suur). Meile kõige lihtsam ja käepärasem on keskmine suurus, mille küpsetamiseks sobib hästi tavaline muffinivorm. Sarnaselt muffinite küpsetamisele panevad ka ameeriklased tassikoogikese küpsetamisel muffinivormi pabervormi, et küpsetised vormist hästi kätte saada.

* Tassikoogid erinevad muffinitest selle poolest, et nendes on rohkem rasvainet ja suhkrut. Seega on nad mahlasemad, õrnema tekstuuriga ja magusamad. Tassikoogid on erinevalt muffinitest alati kaunistatud, reeglina rohke kreemiga.

* Vormi pandava taina koguse järgi saad tassikoogikese kuju ära määrata. Täites vormi ¾ ulatuses, kerkib sellele küpsemisel mütsike. Poolega täites küpseb koogike servani. Tassikookide kuju võid huvitavaks muuta ka nii, et sätid neid teineteise peale - ülemine alumise peal pahupidi nii, et tekib kõrge torn.

* Kuna tassikoogikestes on rasvaine osa suur, siis need säilivad hästi. Võid need ka eelmisel päeval valmis küpsetada ja siis jääb serveerimispäevaks ainult kaunistamise vaev.

* Ameerika pagariärides on levinumateks vanilli-, šokolaadi-, kohvi-, banaani- ja sidruniga tassikoogikesed.

Vanillised tassikoogid mascarpone-kreemiga

Kahekordsed tassikoogid šokolaadiga

Kreemid, mis löövad laieneid

Ameeriklased kreemiga tassikoogikese peal ei koonerda, samuti ei koonerda nad kreemis suhkruga. Kreemide variatsioone on kümneid, kui mitte sadu. Katteks on kreemi asemel hästi levinud ka vahukommist tehtud kate.

Kreem määri jahtunud tassikoogile, kasutades kondiitrikotti erinevate kondiitriotsikutega või määri see koogikesele lihtsalt spaatli või tavalise lusikaga.

Kõikide kreemide kogused on toodud 12 muffinile ning suhkru kogused vähendatud 2-3 korda, et need Eesti inimesele sobivamad oleksid.

Mascarpone-koorekreem

250 g mascarpone't

1,5 dl 35% koort

1 dl suhkrut

1 tl vanilliekstrakti

Vahusta koor suhkru ja vanilliekstraktiga, kuni on tekkinud pehme vaht. Lisa supilusikatäie kaupa toasoe mascarpone ja jätka vahustamist kuniks kõik mascarpone on lisatud ning segu ühtlane.

Šokolaadi kreem

85 g võid

2 tl vanilliekstrakti

1,5 dl suhkrut

1 dl kakaopulbrit

3 spl piima

Mikserda toasoe või vanilliekstraktiga hästi kreemiseks. Sega suhkur ja kakaopulber. Lisa võile koos piimaga ning jätka mikserdamist, kuni suhkur on sulanud.

Maasika-toorjuustukreem

85 g võid

1 tl vanilliekstrakti

200 g toorjuustu

1,5 dl suhkrut

1 dl värskeid hakitud maasikaid

Mikserda toasoe või, vanilje, suhkur ja toorjuust vahule. Haki maasikad ja sega toorjuustukreemi sisse.

Kohvikreem

200 g toorjuustu

2 spl magusat kondenspiima

1 tl vanilliekstrakti

näpuotsaga soola

1,5 dl suhkrut

4 tl lahustuva kohvi pulbrit

Mikserda toasoe toorjuust kondenspiima, suhkru, soola ja vanilliekstraktiga. Sega sisse lahustuva kohvi pulber.

Banaani-kookosekreem

80 g võid

2 dl kookoshelbeid

1,5 dl hakitud pekanpähkleid

60 ml purustatud banaani

1 tl sidrunimahla

1,5 dl suhkrut

Mikserda toasoe või suhkruga hästi kreemiseks. Sega juurde saumikseriga purustatud banaan, kookoshelbed, pekanpähklid ja sidrunimahl.

Tassikookide kaunistamine

Kaunistuseks raputa (kreemi) peale veel lemmikkommidest puru, küpsisepuru, kui närv vastu peab, siis toiduvärviga segatud suhkrut, värskeid maasikatükke, pähkli- ja mandlipuru, kookoshelbeid. Huvitava välimuse saad, kui veeretad kreemiga kaetud muffini välimist äärt puru sees.