Toretsevad tassikoogid ehk cupcakes
Tassikoogid sündisid Ameerikas 19. sajandi keskpaiku ning osutusid küpsetajate seas omamoodi revolutsiooniks, kuna tassikooke oli võrreldes suurte kookidega mitmeid kordi kergem teha. Väiksemad koogid küpsesid ahjus paremini ning tassikoogi retseptid olid lihtsad meelde jätta. Vajaminevad kogused olid määratud ühe, kahe ja kolme tassi (cup = tänaseni Ameerikas kasutatav mõõtühik, 1 cup = umbes 2,2 dl) kaupa.
Ameerika pagariärides on tassikoogid tänaseni väga populaarsed. On hulgaliselt neid kohvikuid ja ärisid, mis on pühendunud ainult tassikookide küpsetamisele. Vastavat kirjandust tasuks ka just Ameerika raamatupoodide lettidelt otsida.
* Tassikooke on erinevas mõõdus (väike, keskmine ja suur). Meile kõige lihtsam ja käepärasem on keskmine suurus, mille küpsetamiseks sobib hästi tavaline muffinivorm. Sarnaselt muffinite küpsetamisele panevad ka ameeriklased tassikoogikese küpsetamisel muffinivormi pabervormi, et küpsetised vormist hästi kätte saada.
* Tassikoogid erinevad muffinitest selle poolest, et nendes on rohkem rasvainet ja suhkrut. Seega on nad mahlasemad, õrnema tekstuuriga ja magusamad. Tassikoogid on erinevalt muffinitest alati kaunistatud, reeglina rohke kreemiga.
* Vormi pandava taina koguse järgi saad tassikoogikese kuju ära määrata. Täites vormi ¾ ulatuses, kerkib sellele küpsemisel mütsike. Poolega täites küpseb koogike servani. Tassikookide kuju võid huvitavaks muuta ka nii, et sätid neid teineteise peale - ülemine alumise peal pahupidi nii, et tekib kõrge torn.
* Kuna tassikoogikestes on rasvaine osa suur, siis need säilivad hästi. Võid need ka eelmisel päeval valmis küpsetada ja siis jääb serveerimispäevaks ainult kaunistamise vaev.
* Ameerika pagariärides on levinumateks vanilli-, šokolaadi-, kohvi-, banaani- ja sidruniga tassikoogikesed.
Vanillised tassikoogid mascarpone-kreemiga
Kahekordsed tassikoogid šokolaadiga
Kreemid, mis löövad laieneid
Ameeriklased kreemiga tassikoogikese peal ei koonerda, samuti ei koonerda nad kreemis suhkruga. Kreemide variatsioone on kümneid, kui mitte sadu. Katteks on kreemi asemel hästi levinud ka vahukommist tehtud kate.
Kreem määri jahtunud tassikoogile, kasutades kondiitrikotti erinevate kondiitriotsikutega või määri see koogikesele lihtsalt spaatli või tavalise lusikaga.
Kõikide kreemide kogused on toodud 12 muffinile ning suhkru kogused vähendatud 2-3 korda, et need Eesti inimesele sobivamad oleksid.
Mascarpone-koorekreem
250 g mascarpone't
1,5 dl 35% koort
1 dl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
Vahusta koor suhkru ja vanilliekstraktiga, kuni on tekkinud pehme vaht. Lisa supilusikatäie kaupa toasoe mascarpone ja jätka vahustamist kuniks kõik mascarpone on lisatud ning segu ühtlane.
Šokolaadi kreem
85 g võid
2 tl vanilliekstrakti
1,5 dl suhkrut
1 dl kakaopulbrit
3 spl piima
Mikserda toasoe või vanilliekstraktiga hästi kreemiseks. Sega suhkur ja kakaopulber. Lisa võile koos piimaga ning jätka mikserdamist, kuni suhkur on sulanud.
Maasika-toorjuustukreem
85 g võid
1 tl vanilliekstrakti
200 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 dl värskeid hakitud maasikaid
Mikserda toasoe või, vanilje, suhkur ja toorjuust vahule. Haki maasikad ja sega toorjuustukreemi sisse.
Kohvikreem
200 g toorjuustu
2 spl magusat kondenspiima
1 tl vanilliekstrakti
näpuotsaga soola
1,5 dl suhkrut
4 tl lahustuva kohvi pulbrit
Mikserda toasoe toorjuust kondenspiima, suhkru, soola ja vanilliekstraktiga. Sega sisse lahustuva kohvi pulber.
Banaani-kookosekreem
80 g võid
2 dl kookoshelbeid
1,5 dl hakitud pekanpähkleid
60 ml purustatud banaani
1 tl sidrunimahla
1,5 dl suhkrut
Mikserda toasoe või suhkruga hästi kreemiseks. Sega juurde saumikseriga purustatud banaan, kookoshelbed, pekanpähklid ja sidrunimahl.
Tassikookide kaunistamine
Kaunistuseks raputa (kreemi) peale veel lemmikkommidest puru, küpsisepuru, kui närv vastu peab, siis toiduvärviga segatud suhkrut, värskeid maasikatükke, pähkli- ja mandlipuru, kookoshelbeid. Huvitava välimuse saad, kui veeretad kreemiga kaetud muffini välimist äärt puru sees.
Kommentaarid (0)