Oma Maitse aprillinumberFoto: Oma Maitse
Retseptid
1. aprill 2014, 12:06

Aprill

Oma Maitsele on juba jupp aega saanud selgeks, et tegelikult on masu läbi mis läbi ning inimestel on jälle tahtmist ja võimalust iseendaga tegeleda. 

Kevadpühadele minnakse vastu aina kergema ja tervislikuma sammuga. Lihavõtteaeg on toidusõprade unistus – lauad saab katta nii kenaks, kui fantaasia vähegi lubab. Mida Oma Maitse aprillis pakub?

* Noor Eesti modell Helena Õun on toitumisharjumuste tervislikumaks muutmisele tõsiselt mõelnud, täna kööki vupsanud ja pakub tervist meilegi: kinoa-sushi, tuunikalasalat, ahjulõhe spinatiga, roheline energiamahl ja päikseline smuuti.  

* Mehed on meil ka õige naksid. Disainer ja ansambli Tallinn Daggers solist Ardo Kivi on seadnud eesmärgiks inimeste nõudlust liha järele vähendada: tomatitoorsupp, kikerherne-sibulakarri rohelise tatraga, gluteenivabad vegan-kaerahelbeküpsised.

* Ja sellega on suurem tervise jälgimine selleks puhuks enam-vähem ühel pool ja pilk suundub kuu lõppu – LIHAVÕTTED on varsti käes! Muna ühtpidi, muna teistpidi. Kukekesed Anni Arro ümber, kanatoidud Good Foodi kokkadelt. Põhivärvid selles kuus on roheline ja kollane.

* Maru on kollase eriti huvitavalt ette võtnud – kollast leiab ta meritindist ja hernesupist, sidruniga mannavormist muidugi ka. Ikka suutäite sosinal.

* Tuuli Mathisen mängib jänesekujuliste vormidega – saadud salat paistab "Mõttepahvaku" rubriigist.

* Aga munateemagi ei ole veel läbi – selgeks saab näiteks see, kuidas Mehhikos muna singi ja spinati sees küpsetatakse. Tuuli Mathisen jagab kuldaväärt nõu munade täitmiseks, õpetab muu seas ka mune pošeerima ning peidab muna kõikvõimalikesse köögiviljadesse. Anni Varm naudib kevadist heljuvat tunnet, teeb suurpuhastust ja ampsab sinna vahele munaleivakesi. Linnu talu ärijuht Jarno Hermet õpetab munal ja munal vahet tegema.

* Munaga täidetud kuklitega kostitati Oma Maitset ka Haapsalus, kus Beguta Kevvail hakkab suures majas valmis saama üks tõeline kõigi võimaluste köök. Kas te olete tulnud selle peale, et muretseda omale igapäevaseks kodukasutuseks profiköögi nõudepesumasin? Kaks minutit ja nõud on puhtad!

* Usuringkondades on munasöömiseni veel paarkümmend päeva aega. Jüri Pino kui igavesti nutikas setu nokkis välja parima aja, millal minna kirikuisa kaema – muidugi elutervelt enne suurt paastu! Õigeusu preester isa Sakarias – paljudele tuntud ka Jaan J. Leppikuna ja söögisõpradele lihtsalt Volks Vaagen – suudab toitudega imet teha. Isegi meie magusapõlgurist fotograaf sai veinitarretist mekkides sellise maitseelamuse, et peab nüüd natuke oma vanu põhimõtteid revideerima. Lisaks valmisid Volksul ahjuvasikas ja seenesupp, mõlemad tegelikult palju pikemate nimedega ja põnevate maitsetega, kuid uurige ise ajakirjast järele – isa Sakarias kui tõeline köökmeister suudab kokkade kaitsepühaku Eufrosinuse silme ees võlutööga hakkama saada. Ise ta, muide, eitab endas avalduvat võlumisoskust kategooriliselt.

* Isa Sakariase veriapelsinidega ahjus küpsenud vasika juurest suundume Kersti Rea poole, et korraldada üks tõeline rupskiralli: keele-jalasült, jänesemaksapasteet kuivatatud puuvilja südamega, delikatess-salat kanasüdametest, loomasabahautis Itaalia moodi, õuna-pardimaksapirukad ja veinised veisepõsed.

* Ingrem Raidjõe pakub Muhumaal värskeid värvilisi kodumaiseid kevadrulle ja roherohelisi küüliku-kapsarulle, ning teeb siis magusaga otsa lahti: päikseline rullbiskviit.

* Meie lugeja Jana Jaaksalu on saatnud Oma Maitsele nutika retsepti, kuidas munadepühadel ilma pashata siiski pühademeeleolu lauale tuua. Selleks on kohupiimarohke munadepühakook.

* Rita Osa püüab magustoidupokaalidesse tarretatud päikese: apelsiniduo, mango-vaarikakiusatus ja õrn maasikavaht.

* Good Foodi suhkrupagaritel on seekord käsil ananassi-kirsi-tagurpidikook, piparmündine võiküpsis, väikesed šokolaadi-kohupiimakoogid ja rosinatega toorjuustukook.

* Sinna kõrvale ja ka muidu veinialaseks haridustööks on meie veinitoimetaja Siiri Kirikal kokku pannud mahuka veinide tutvustamise ja võrdlemise tabeli. Kas te oskate Gewürztramineri lühidalt ja täpselt iseloomustada? Aga mis aroome võiks leida Cabernet Sauvignonist? Ühtekokku saab selgeks räägitud üheksa veinitüüpi!

* Lisaks tuulame seekord risti ja põiki läbi Londoni, et leida sealt üles selle kevade maitsed. Naaseme kolmeleheküljelise saagiga, jaht on olnud edukas ja multikultuurne.

* Räägitud saavad veini-, toidu- ja tooteuudised, vaadatud uued kokaraamatud, salakuulamas on käidud kalalises Bocca Pescherias, "Toidurahva kalender" annab nagu ikka häid soovitusi, kuhu minna, mida teha. Ja teeline on kosutust leidnud Obinitsas Rieka Hõrni juures Taarka Tarõs – astuge sealt väravast julgesti sisse!

* Viimasel leheküljel tuulab Jüri Pino torisedes aprillinaljade seas, no ei ole need tema maitse järgi.

Rahulikku ettevalmistusaega ja siis HÄID LIHAVÕTTEID!