Lõuna-India kalakarriFoto: Eigo Alvik
Retseptid
17. märts 2014, 03:38

Kanged karrid - üks Indiast, teine Taist

Sõna karri on kohandatud inglise keelde Lõuna-India päritolu mõistest kari, mis sisuliselt tähendab kastet. Kastmes võivad olla küpsenud nii liha kui köögiviljad, seda süüakse nii riisi kui saiaga. Karritoite võib leida üle kogu Aasia - Tais, Vietnamis, Filipiinidel, Malaisias ning loomulikult Indias. Kui pead end maitsete asjatundjaks, siis karrid panevad proovile kõik meie maitsemeeled.

Karrid on tõelised mugavustoidud, mitte alati küll valmistamise poolest, kuid midagi on neis lohutavat ja meeliturgutavat. Kargetel ja kõledatel õhtutel pole midagi paremat auravast, vürtsikast, aromaatsest karrist, mis juba esimesest suutäiest tekitab tõelise maitseplahvatuse! Siin maitsetega kokku ei hoita!

Mis on India karri?

Kui sinu ees on pikk nimekiri toiduainied ja eriti vürtse, siis oled silmitsi ilmselt mõne karri retseptiga, mis Indiast pärit. Need on Läände jõudnud tänu brittidele, kes hakkasid vürtse Indiast Välja vedama juba 17ndal sajandil. Meile tuntud kollane karripulber oligi algselt lääne-inimestele valmistatud maitseainesegu, indialased sellist segu ise ei kasuta.

India karrid võivad olla nii vedela kastme, kui ka üpris vähese vedelikuga valmistatud roog, koosneda nii lihast, kalast kui ka köögiviljadest. Kastmete paksendamiseks kasutatakse sibulat, pähkleid, kookost, aga mitte kunagi jahu.

Peamiselt esineb kastmetes kontidega liha, neist eraldub hautamisel rohkelt maitset.

Karri kõrvale süüakse vastavalt piirkonnale kas riisi- või nisujahust valmistatud leibu (naan, roti, papadam jne). Liha ei ole selles roas hinna ja/või usulistel kaalutlustel üldse igapäevane. Pigem on seda kastmes õige natuke, pearõhk on siiski köögiviljadel, riisil ja leival, aga ka kikerhernestel ja läätsedel, mis sobivad kõrge valgusisalduse, aga ka odava hinna tõttu hästi liha asendama.

Vürtsid ja nende kasutamine varieerub, kuid põhilisteks komponentideks on pea igas karris kurkum, vürtsköömned, koriander, tšillid, ingver, karrileht, sibul, küüslauk.

Lisaks kasutatakse põld-lambaläätse, asaföötidat ehk juudavaiku, sinepiseemneid, musti sibulaseemneid, nii rohelist kui ka musta kardemoni, tähtaniisi, kaneeli. Nimekiri võib veel pikalt jätkuda nii tuntud kui ka tundmatute nimedega.

Värske loomuga Tai karrid

Tai karrisid ühendab see, et neid tehakse karripastast ja kookospiimast, olulise maitsenüansi lisab kalakaste ja laimimahl.

Meile tuntud Tai karrid meenutavad rohkem suppi kui kastet, seda on hea süüa lusikaga otse kausist, riisi pakutakse eraldi nõus kõrvale.

Karripastasid võib eristada värvi järgi. Punane sisaldab punast tšillit, roheline rohelist tšillit, kollane kurkumit. Lisaks värviandvale tšillile võib sellest aromaatsest pastast leida veel galangalijuurt, krevetipastat, sidrunheina, šalottsibulaid , koriandrivarsi jms.

Tai karride maitse on värskem ja kergem kui Indias. Tänu värske tooraine raskele kättesaadavusele ja eeskätt muidugi mugavusele, on karripastad ka meil laialdaselt müügil. Enamike karride puhul praetakse pastat enne muude komponentide lisamist, et äratada need elule ja vabastada vürtside maitsed.

Kui India karri on aega- ja vaevanõudev toit, mille valmistamine eeldab rikkalikku vürtsidesahvrit, siis Tai karri valmib kiirelt, lihtsalt ja valmis karripasta olemasolul ka võrdlemisi vähestest komponentidest.

Mis aga eriti südant rõõmustab on see, et nende toitude valmistamiseks vajaliku arsenali hankimiseks ei pea enam välismaale sõitma. Osta on võimalik neid pea igast suuremast poest. Nii karripastad, kalakastmed kui ka värske tamarind ja sidrunhein ei ole enam tavapoes tundmatud külalised.

Lõuna-India kalakarri

Punane Tai karri hiidkrevettide ja ananassiga