Sinimerekarbid fenkoli ja vermutigaFoto: Eigo Alvik
Retseptid
3. veebruar 2014, 01:16

Luksuslikud sinikarbid

Värskeid sinikarpe on lihtne valmistada, kui õnnestunud maitsekoolused teada.

Värskeid sinimerekarpe on meie kaubanduses laialt saada juba pikemat aega. Nende valmistamine on kiire ja lihtne, ent maitsed, mis potis kokku sulavad, vastupandamatult hõrgud.

Karbid saavadväheses vedelikus ja pigem kuuma auru käes valmis vaid minutitega, mil need avanevad ning ongi kõik. Kindlasti ei tohi karpe rohkes vees keeta, ega kuigi kaua tulel hoida. Nii muutuvad nad tuimalt maitsetuks ja kummiseks.

Esmalt tuleb karbid ühekaupa puhastada, hõõruda üle kareda svammiga, et eemaldada liiv jms soovimatud lisandid. Seejärel visata ära juba avanenud karbid. Värskuse kontrollimiseks jäta esialgu avatud karbid hetkeks lauale. Kui nad mingi aja pärast ise sulguvad, võib neid veel kasutada, kui aga jäävad lahti, siis pole nad enam elus. Karbid, mis aurutamisel ei avane, tuleb samuti eemaldada.

Kui tomatikastmesed ja kooresed sinikarbid on sinu matsemeeli juba küllastanud, siis kuiva vermut ja fenkol on karpidele samuti fantastilisteks kaaslasteks. Vermuti koostisesse kuuluvad ürdid ja maitseained ning fenkoli magusapoolne aniisine nüanss seovad karpide merelisuse otsekui ühtseks teoseks. Kõige lõpus lisatud külm või annab kastmele sügavust ja aitab nüanssidel esile tõusta.

Vermuti puudumisel võid kasutada ka valget veini, ilma alkoholita kipuvad karbid küll natuke maitsetuks jääma.

Sinimerekarbid fenkoli ja vermutiga

Kooresed rannakarbid