Valentinipäeva šokolaadisüdamedFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
10. veebruar 2014, 03:41

Tujutõstev tume šokolaad

Mis võiks olla tujutõstmiseks veel parem kui tükike tumedat šokolaadi keset külma talve? Tekitab see ju mõnusa heaolutunde, aitab ennetada viirushaigusi ja maandada stressi!

Šokolaad on imeline maius, millest paljud on lausa sõltuvuses. Samas on seda peetud üheks kaloririkkamaks toiduaineks, mille ülemäärane söömine teeb kehakaalule ja tervisele liiga. Õnneks on teadlased seisukohal, et tume šokolaad on mõistliku tarbimise korral tervisele lausa kasulik! Vältida tuleks kõiki teisi šokolaadiliike peale tumeda, kuna neis leidub ohtrasti piimarasvu ja suhkrut.

SÜDAMELE HEA

Uuringute kohaselt on organismi toetavaks koguseks päevas 2,5 g puhast kakaod või siis 10 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega). Toitumisspetsialistide nõuannete kohaselt võiksime seda maiust päevas süüa kõige enam 3 tükikest. Tume šokolaad on hea südamele ja veresoontele – aitab kaasa kõrge vererõhu alandamisele, mõjudes veresooneseinte rakkudele lõõgastavalt. Selle tulemusel alaneb vererõhk. Šveitsi teadlaste juhitud rahvusvahelisest uuringust selgus, et tume šokolaad laiendab ka südame enda veresooni.

Šokolaadis leidub antioksüdante, mis aitavad vabade radikaalide vastu tegutsedes peale südamehaiguste ärahoidmise vähendada mälukaotuse, Alzheimeri tõve, parkinsonismi, kasvajate, reumatoidartriidi ja silmakahjustuste tekkimise ohtu. Tuntuimaks looduslike antioksüdantide

allikaks on seni peetud marju, musta teed, küüslauku ja punast veini. Hiljutised uuringud aga tõestasid, et üht antioksüdantide alagruppi, polüfenoole, leidub kakaoubades vähemalt sama palju kui nimetatud toiduainetes.

Šokolaad sisaldab ka rauda, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja vaske ning A-, B1-, C-, D- ja E-vitamiini – ning seda kõike palju maitsvamal kujul kui igavas vitamiinitabletis. Viimaste aastate uuringud on vabastanud šokolaadi akne ja hambakaariese tekitamise süüdistustest.

Ei paista šokolaad silma ka ülisuure rasvasusega, viimane püsib keskmiselt vaid 25% läheduses. Samasuguse rasvasisaldusega juustusid peetakse üsna lahjadeks. Energiat annab 100 g kaaluv šokolaad muidugi päris palju – keskmiselt 450 kilokalorit.

STRESSI VASTU

Miks aga haarab paljusid meist mustadel päevadel vastupandamatu himu šokolaadi järele? Ja miks suurenevad šokoholismi nähud talvekaamoses veelgi? Šokolaadi meeleolu tõstvat ja energiat lisavat toimet on püütud selgitada vere suhkrutaseme kiire tõusuga, ent see juhtub mis tahes teise süsivesikuterikka toidu manustamisel. Igal juhul tasub külmal ajal meeles pidada, et šokolaad loob hea meeleolu, kuna stimuleerib nn õnnehormoon endorfiini teket. Sellest tingitult tekitab šokolaadisöömine mõnusa enesetunde. Lisaks parandab see tähelepanuja keskendumisvõimet ning maandab pingeid. Igal juhul on see kõige tervislikum maius.

Valentinipäeva šokolaadisüdamed

Tarretatud šokolaadi-juustutort

Šokolaadimuffinid peediga