Ehe ciabattaFoto: Eva Palu
Retseptid
20. jaanuar 2014, 00:15

Ciabatta valmistamise nippe

Ciabatta on mõnusalt kore ja robustne sai, mis sobib oma maheda maitse poolest hästi nii võileibadeks kui supi kõrvale. Saia õnnestumiseks jagab häid näpunäiteid Eva Palu.

Ciabatta on pärmitainast valmiv sai, mis pärineb Itaaliast. Itaalia pikkade traditsioonidega kokakunstile vaatamata, on ka mujal maailmas populaarsust võitnud ciabatta tegelikult üsna nooruke - see leiutati alles 1980ndatel, et itaallastel oleks vastu pakkuda oma versioon prantslaste populaarsele pikale saiale. Prantsuse baguette'ist erineb "itaallane" peamiselt selle poolest, et on suurem ja lamedam.

Nii nagu Itaalia erinevad regioonid tunnistavad vaid oma regioone toite "õigetena", kehtib sama ka ciabatta puhul, mis erineb regiooniti tekstuurilt, kooriku krõbeduselt ja maitseainete lisamise poolest. Seega on vaieldav, milline on see üks ja ainuke "õige" ciabatta.

Ciabatta on toorainete poolest lihtne küpsetis. Aga nagu lihtsate ja väheste koostisainetega toitude puhul ikka, on tooraine kvaliteet sel puhul isegi olulisem. Itaallased soovitavad küpsetada ciabatta't kõvast nisujahust - see tähendab, et pehmed, meil tuntud kui saiajahud, ei sobi hästi. Eestimaal kauplustes saadavatest jahudest sobivad ciabatta küpsetamiseks näiteks enamikes kauplustes müüdav Soome Sunnuntai nisujahu, aga ka meie eestimaine Kivisaare Veski nisujahu. Loomulikult on ülioluline pärmi kvaliteet - see ei tohiks olla vana ja peaks hästi kerkima. Kindel valik on Nordic Yeast.

Ciabatta taina võid ka õhtul valmis segada ja panna külmikusse üleööks kerkima. Kata tainas kindlasti hoolikalt pealt toidukile ja käterätikuga, et see ära ei kuivaks. Hommikul lülita ahi 200 kraadile kuumenema ja võta tainas külmkapist, et see toasoojusega umbes pool tundi harjuks. Vormi tainast sai vahetult enne ahju panemist.

Nisujahu võib ciabatta tainas väheses osas ka rukki- või täisterajahuga asendada (näiteks suhtes 1 osa rukkijahu ja 7 osa nisujahu). See muudab küpsetist maitselt huvitavamaks ja ka toitainetelt täisväärtuslikumaks.

Pärmitainaküpsetised, nii nagu ciabatta, omandavad küpsedes krõbedama kooriku (ja ka kerkivad paremini) kui ahju vahetult enne saia ahjupanemist veega pritsida (kasuta näiteks lillepritsi pihustit). Tähtis on ahju eelkuumutamine, soovitan ahju kuumenema panna vähemalt pool tundi enne saia ahju panemist.

Ciabatta't võib ühe suure pätsi asemel vormida ka väikesteks, n-ö leivakääru suurusteks.

Ciabatta maitseb hea ka teise päeva hommikul - rösti seda enne söömist rösteris või pane viilud juustukattega ahju, et saada maitsvad kuumad juustusaiad.

Lihtne ciabatta