Eriti vahune munalikörrFoto: Eigo Alvik
Retseptid
30. detsember 2013, 00:21

Külma aja koogel-moogel

Ameerikapärase munalikööri alged ulatuvad suure tõenäosusega Suurbritanniasse, kus munade ja piimaga segati joogiks kokku šerrit või madeirat. Rammus eggnog oli tuntud peamiselt aristokraatide joogina, ent 18.ndal sajandil rändas see üle Atlandi Ameerikasse. Seal kasutati alkoholiks esmalt Kariibidelt pärit rummi, hiljem kohalikku kanget viskit. Ja nii on täna igaühe oma valik, millega vahtulöödud munakreemi vilkamaks maitsestada.

Munalikööri valmistamismeetodid jagunevad üsna selgelt kaheks. Üks neist näeb ette esmalt piima-koore läbikuumutamise ja seejärel niristatakse see munasegusse ning lisatakase jahtunud segule alkohol. Tulemus on kreemine ja meenutab vanillikastet. Seda saabki kasutada põhjana jäätise tegemisel või hoopis kastmena magustoitudel.

Teist, originaalsemat viisi järgides vahusta munakollased suhkruga, lisa piim, koor ja alkohol ning serveerimisel lisa vahustatud munavalged ning koor.

Eriti vahune munaliköör

Amaretto-likööriga vahukooredessert (syllabub)