Valged ja kergelt vürtsikad piparkoogidFoto: Eva Palu
Retseptid
16. detsember 2013, 05:02

Ilusad piparkoogid

Piparkoogid pärinevad väidetavalt Vana-Egiptusest, kus taolisi pehmeid mesiseid vürtsidega koogikesi juba aastaid enne Kristuse sündi küpsetati. 

Tänu vürtsikaubandusele jõudsid piparkoogid mõned sajandid hiljem ka Euroopasse. Ajalooliste allikate väidetel hakati neid keskajal küpsetama esmalt kloostrites ja edaspidi pagariärides nii Prantsusmaal, Saksamaal kui mujalgi. Nendest riikidest levis piparkoogimaania ka Skandinaaviasse ja Läänemere äärsetele aladele.

Lõuna-Saksamaal asuv Nürnbergi linn, mis tänaseks on endale võtnud lausa piparkookide pealinna nimetuse, oli näiteks üks selline linnake, kus piparkooke juba keskajal küpsetati. Nürnberg oli tollane keskus, kuhu vürtsikaupmehed oma eksootilise kaubaga saabusid ja kuna lähedal tegutses palju mesinikke, oli sealse linna pagaritel hea tooraine käepärast.

Piparkookide küpsetamisest sai keskajal tõeline äri, pagariärid tegid neid erinevates puidust reljeefsetes vormides ja neid ei küpsetatud mitte ainult jõulude ajal, vaid aastaringselt. Piparkooke osteti mitte ainult selle tõttu, et need maitsesid – vürtsikad koogikesed parandasid hästi ka seedimist. Kuna koogikesed sisaldasid vürtse ja magusaineid, säilisid need üsna kaua.

Saksamaal – tõenäoliselt Euroopa kõige suuremal piparkoogiturul - ongi tänaseni kõige populaarsem just pehme mesine piparkook „Lebkuchen“, aga samas hästi tuntud ka krõbe küpsiselaadne „Pfefferkuchen“.  Mõlemaid leiab rohkesti Saksamaa arvukatel jõuluturgudel, südamete, majakeste või tavaliste koogikeste kujul.  Lebkuchen’it kaunistatakse tavaliselt rohkete mandlite ja teiste kuivatatud puuviljadega, krõbedaid piparkooke aga rohke värvilise glasuuriga – nii nagu Eestiski kombeks.

Kõige lihtsam on piparkoogitainast teha poest ostetava piparkoogivürtsi seguga, ent sellest maitsvam ja aroomikam on ise kokkusegatud vürtsisegu. Kui eelistate veel pulbritele terveid vürtse (nt nelk, kardemon), mida vahetult enne tainasse segamist puruks uhmerdate ja jahvatate, on küpsiste maitseomadused veelgi paremad. Kui reisite vürtside sünnimaale, tasub sealtki neid kaasa osta just piparkoogitaina valmistamiseks – värsked vürtsid on tunduvalt aromaatsemad ja maitserohkemad.

Tänapäeval on võimalik osta ka gluteenivabasid, mandli- või tatrajahust valmistatud piparkooke. Kui tavaline, suhkrusiirupist valmiv tainas ära kipub tüütama, proovi näiteks valgeid piparkooke või pehmet piparkooki saksa stiilis ehk Lebkuchenit.

Valged ja kergelt vürstikad piparkoogid

Pehmed piparkoogid meega