Pärmi-lehttainasFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
21. oktoober 2013, 10:14

Pärmi-lehttainas

Krõbe ja samas pehme, kuldpruun ja kohev – selline peaks ju küpsetis olema! Pärmi-lehttainal on selleks parimad eeldused olemas. Tainast saab nendest kogustest umbes 900 g.

Vaata koguseid siit!

1. Murenda pärm käesoojas piimas ja hõõru vedelaks, klopi hulka muna, suhkur ja sool.

2. Lisa vähehaaval jahu ja sõtku hästi läbi, kuni saad elastse taina. Vajadusel lisa pisut jahu.

3. Pane tainas õliga määritud kaussi ja lase umbes tund aega kerkida, kuni see kahekordseks paisub, või lase sel öö läbi külmkapis seista.

4. Raputa lauale jahu, patsuta tainas 1 cm paksuseks ristkülikuks.

5. Lõika võist umbes sentimeetrised viilud ja tõsta keset tainast.

6. Voldi peale algul ülemine, siis alumine tainaäär ja lõpuks küljed. Suru käega lamedaks – ettevaatlikult, et või välja ei pressiks.

7. Rulli 30 x 50 cm ristkülikuks. Algul õrnalt, et või jaotuks taina vahel ühtlaselt.

8. Nihuta tainast enda ees 90 kraadi. Voldi peale parempoolne kolmandik, siis selle peale vasak kolmandik. Keera pooleks kokku ja pane 15 minutiks külmkappi.

9. Korda rullimist veel 2 korda. Pärast viimast rullimist hoia veel vähemalt 15 minutit külmkapis.

10. Rulli tainas õhukeseks, lõika sobiva suuruse ja kujuga tainatükid ja vormi saiad-pirukad. Lase 30–60 min rätiku all kerkida. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 190-kraadises ahjus 15 min.

HEA TEADA!

Väikseid saiakesi saab sellest kogusest 16 kuni 18 tükki.

Pärmi-lehttainast tähesaiad