Juustune tomati tarte Tatin Foto: Eigo Alvik Photography
Retseptid
8. september 2013, 23:57

Pahupidi pirukad

Tarte Tatin on üks tore Prantsuse päritolu tagurpidi kook. Legend räägib, et retsept sündis hotellis nimega Tatin, mille omanikeks olid õed Tatin'd. Juhtus kord aga nii, et üks õekestest oli üleväsinud töötamisest ning unustas õunad või ja suhkru sisse liiga kauaks küpsema. Üritades kooki päästa, kattis õde õunad tainaga ja pistis ahju. Kui kook tundus valmis ja lõhnad, mis ahjust väljusid, magusad, keeras ta koogi ümber ja serveeris selle kliendile. Väikesest äpardusest sündis üks peatükk kokandusklassikasse. 

Legende sellest koogist liigub ringi omajagu, kuid nagu müütiliste lugudega ikka, jääb nende mõte ja idee samaks. Tehes vahel ootamatuid asju ja lähendes asjadele leidlikult, võib välja kukkuda midagi erakordset.

Nii nagu õunu, saab tagurpidi küpsetada ka ploome, pirne, banaane ja miks ka mitte tomateid! Küpsetamiseks on sobilik kuumakindel nõu, mida saab kasutada nii pliidil kui ahjus. Selleks sobivad keraamiline vorm või plastiksabata pann.

Ent tõde on see, et sellisel moel saab küps tomat veelgi paremaks ja puhub eluvaimid sisse ka mõnele kahvatuma maitsega viljale. Lisaks on kuumutatud tomatid kergemini omastatavad ning kehal suured kasud sees.

Juustune tomati tarte Tatin

Ploomidega tarte Tatin