Põldsinepi viljad on enamasti paljad või hõrekarvased ja tumedate seemnetega, valge sinepi omad aga karvased ja heledate seemnetega. Eestis kasvab looduslikult väävelkollaste õitega üheaastane põldsinep.Foto: Scanpix/Corbis
Retseptid
8. juuli 2013, 02:30

Sinep, see krehvtine käiviti

Tuubisinep, sinepiseemned, sinepipulber – sinepitaimest valmivad erinevad tooted turgutavad meie isu ja keha väga tänuväärsel, ent vahel ka silmist vett välja pigistaval moel.

• Sinepi (Sinapis) perekonda kuulub seitset liiki ühe-, kahe- ja mitmeaastaseid rohttaimi. Sinep on ristõieliste (Cruciferae) sugukonna taim. Tema lähisugulased on rõigas, kapsasrohi, rukola ja sinisinep. Sinepi perekonna liigid kasvavad looduslikult Vahemere maades ja Euroopas. Kõige tuntumad on valge sinep ja põldsinep.

• Eestis kasvab looduslikult väävelkollaste õitega üheaastane põldsinep. Põldsinep on tavaline umbrohi põldudel, murus, prahipaikadel, teeäärtel jm. N-ö tulnukana kohtab Eesti sadamaaladel ja prahipaikadel ka helekollaste õitega valget sinepit. Valget sinepit kasvatatakse meil muidu kultuur- ja söödataimena. Sinepi viljad on kilejate vaheseintega kõdrad. Erinevalt kaunast kinnituvad kõdras seemned vaheseina külge. Sinepi väikesed kerajad siledaseinalised seemned on punakaspruunid või helebeežid. Põldsinepi viljad on enamasti paljad või hõrekarvased ja tumedate seemnetega, valge sinepi omad aga karvased ja heledate seemnetega. Põldsinepi kõdra tipus olev viljanokk küpsedes variseb, valge sinepi vilja nokk mitte.

• Valge sinep on 15–85 cm kõrgune üheaastane rohttaim. Igas viljas on 4–8 seemet. Sinepi viljad on koristusküpsed, kui vili on pruuniks muutunud, kuid pole veel avanenud. Seemne läbimõõt on 1–1,5 mm. Küpsed seemned on beežid, kollased või helepruunid.

• Valge sinepi küpsetest seemnetest pressitakse väärtuslikku sinepiõli. Seemned sisaldavad 27–35% õli, uuemad sordid 46–48%, ja rikkalikult valke. Seemnetest saadakse pärast kuivatamist ja jahvatamist sinepipulbrit, mida lisatakse lauasinepile ja sinepiplaastrile. Sinepipulbrist saab teha ka sinepivanni jalgadele, kui külmetushaigus on kallal.

• Sinepi iseloomulik terav või kibe maitse on põhjustatud sinepiõlidest. Valge sinepi noori taimi võib kasutada salatina, suppides, hautistes, aga ka loomasöödaks. Kreekas keedetakse sinepilehti ja pakutakse koos oliiviõli ja sidrunimahlaga. Sinepisalat on populaarne ka Indias, sinepipulbrit kasutatakse aga sageli karrikastme koostises.

• Seemneõli, seemneid ja söödavaid noori lehti saadakse ka mustast sinepist ehk mustast kapsasrohust (Brassica nigra), india sinepiks kutsutakse sarepta sinepit ehk sarepta kapsasrohtu (Brassica juncea).

• Sinepiseemneid kasutatakse värskelt või kuivatatuna, tervena, purustatuna või jahvatatuna. Seemneid kuuma veeauruga töödeldes saadakse eeterlikku õli. Sinepiseemneid võib ka idandada ja siis omakorda idandeid toiduks kasutada. Sinepiseeme idaneb kiiresti, 3–10 päevaga.

• Californias peetakse valge sinepi õitsemise ajal veebruaris ja märtsis sinepifestivali. Maailma suurimad sinepikasvatajad ongi USA, Kanada, Ungari, Inglismaa, India ja Pakistan.

• Kõige tugevama ja kibedama maitsega on Vene ja Inglise sinep, mida saadakse seemnepulbrile vee, soola ja vähese sidrunimahla lisamisel. Krehvtisuse jaoks maitsestatakse neid ka kibeda paprika, mädarõika või musta pipraga. Prantsuse sinepile (Dijoni sinep) pannakse hulka äädikat, mistõttu pole see nii terava maitsega. Mahedaim on Saksa sinep. Saksa sinepile lisatakse suhkrut, Iiri sinepile näiteks mett ja Iiri viskit. Kesk- ja Lõuna-Euroopas tarvitatakse ka puuviljasinepit, mille koostisest leiab õunu, aprikoose, jõhvikaid, sidruneid, apelsine, mett, oliive, sibulaid, päikesekuivatatud tomateid jm.

• Sinep tõstab söögiisu, suurendab maomahla eritumist ning parandab seedimist. Sinepit tuleks siiski mõistlikult tarvitada, sest üleannustamine põhjustab mao ärritust, iiveldust ja oksendamist.

• Sinep on hea marinaadides, majoneesis, grillimis- ja salatikastmetes, oliiviõli lisandina jm. Sinepi terav maitse väheneb kuumutamisel, seepärast lisatakse sinep toidule alles pärast termilist töötlemist.

• Juba avatud sinepipakend säilib paremini jahedas ja pimedas ruumis. Sinep on antibakteriaalsete omadustega ega rikne nii kiiresti toatemperatuuril, kuid maitseomadused säilivad kauem jahedas ja pimedas või külmikus.