Kondenspiimajäätis vaarikate ja pistaatsiapähklitegaFoto: Eva Palu
Retseptid
17. juuni 2013, 07:01

Kondenspiimaga jäätised

Kui sul pole kodus jäätisemasinat, pole kreemise jäätise valmistamiseks lihtsamat moodust, kui kasutada kondenspiima. Jäätisemassi ei pea vahepeal isegi et mitte segama. Retsept on suurepärane ka koos lastega kokkamiseks.

TEE NII

Jäätist saab kodusel teel edukalt valmistada ilma spetsiaalse jäätisemasinata – selleks varu 4 dl vahukoort ja 1 purk kondenspiima. Jäätise tegemiseks vahusta koor ja sega see kondenspiimaga. Edasi lase fantaasial möllata, lisades just selliseid lisandeid, nagu sulle maitseb. Saadud mass aseta mõnda pealt suletavasse plastikanumasse ja lase sel 5 tundi sügavkülmikus seista. Kuna segu on üsna koorene ja rammus, ei ole jäätisekristallide tekkimine probleemiks, mistõttu ei ole vaja segu ka vahepeal segamas käia.

HEA TEADA

* Kasuta kindlasti magusat kondenspiima, mis on koostiselt jäätise valmistamiseks sobilikum.

* Vahukoore-kondenspiima segusse lisa hooajalistest marjadest valmistatud toormoosi, mis võiks koorese baassegu tõttu olla pigem hapukas. Ühele kogusele jäätisele lisa nt 5-6 sl moosi, see "hooletult" massi sisse segades. Selleks tee lusikaga „kaheksa“ nii, et jäätisele jäävad kelmikad triibud. Toormoosidest sobivad eriti hästi vaarikas, mustsõstar, aga ka mustikas, kirss, punane sõstar. Purusta marjad saumikseriga ja lisa ka pisut suhkrut ning maitseks vanilli.

* Pea meeles, et suuremaid marjatükke ei ole külmutatuna mugav süüa, seega purusta saadud aia- ja metsakraam peeneks. Terveid marju ja suuremaid marjatükke sobib valmis jäätisele lisada serveerimise ajal, külmutamata kujul.

* Jäätist sobivad hästi täiendama hakitud pähklid, küpsisetükid, hakitud šokolaad või miks ka mitte kamajahu, kaneel, ingveripulber, kookosehelbed, beseetükid ja mooniseemned.

* Pähklid-mandlid rösti enne lisamist kuumal pannil, et need veelgi maitsvamad oleksid.

* Huvitava tekstuuri lisab ka peeneteraline kohupiim ja ricotta. Näiteks täiusta ülaltoodud retsepti 100 g kohupiima või ricotta'ga.

* Täiskasvanud sööjate puhul sobib jäätisele lisada ka alkoholi. Antud koguse juures näiteks 1-2 sl brändit, Kirschi, Põltsamaa Tõmmut, crème de cassis' d vms. See muudab jäätise maitse hõrgumaks.

* Tõsta jäätis enne serveerimist 15 minutiks toatemperatuurile soojenema, siis on seda mugavam kas lusika või spetsiaalse jäätisekulbiga nõust välja võtta.

* Kodutehtud jäätise „parim enne“ on sügavkülmikus seistes 2 nädalat.

Kondenspiima võid ka ise valmistada

Selleks kalla liiter täisrasvast piima paksupõhjalisele pannile, lisa 5 spl suhkrut ja keeda seda madalal kuumusel, kuni mass pakseneb ja sellest jääb järele kolmandik esilgsest mahust. Selleks kulub umbes 40 minutit, seega varu kannatlikkust, sest massi tuleb pidevalt ka segada. Jahuta täielikult.

Kondenspiimajäätis vaarikate ja pistaatsiapähklitega