Vanilline Hollandi kaste sparglitegaFoto: Eigo Alvik
Retseptid
31. mai 2013, 07:04

Vanilline Hollandi kaste sparglitega

Kodumaise spargli hooaeg kestab kuni jaanipäevani, välismaist on poodidest aastaringselt võimalik soetada. Ka on meil rohkem valgetest delikatess-sparglitest sagedamini saadaval rohelisi spargleid. Aga värskelt on head ikkagi mõlemad.

Hollandi kaste on üks gurmeeilma suurepärasemaid leiutisi. Lihtne, elegantne ja äärmiselt maitsev. Veidi eriliseks muudab selle aga kastmes leiduv vanill. Täpid selles jätavad mulje, justkui tegu oleks magusa vanillikastmega, kuid suhu jõudes teravduvad maitsemeeled ja kokku põimub sellest hoopis ettearvamatult põnev kombinatsioon. Vanill lisab õhulisust ja kergust - mida siidisesse kastmesse veel enamat tahta! Hollandi kastmega on aga hea mängida, kuna maitse tonaalsus on niivõrd neutraalne, et iga lisatud nüanss kerkib hästi mõjule.

Vanilline Hollandi kaste sparglitega

VEEL NIPPE:

* Lisaks sparglile sobib kastmete kuningat serveerida koos aurutatud või grillitud mereandidega.

* Kuninglik hommikusöögiklassika on munad Benediktiini moodi - röstitud inglise muffinil serveeritud poolküps muna, sink, ülevalatud Hollandi kastmega.

* Liha juurde passib Hollandi kastmest paremini selle suurem vend Béarni kaste, millele on jõulisuse tõstmiseks lisatud aed-harakputke, estragoni, pipart ja veiniäädikat.

* Kastme valmistamine on tegelikult lihtne, nõuab vähe ettevalmistust ja komponente, aga ohtralt tähelepanu ja kohalviibimist. Ka ajastus on oluline, sest üles soojendamine võib teosed peaaegu kindlalt ära rikkuda.

Spargel idamaises kastmes