Besserat de Bellefon - šampanjamaitsete koorekihtFoto: Besserat de Bellefon
Toiduuudised
3. mai 2013, 10:28

Toidule loodud šampanja

"Paljud šampanjad on head toiduga, kuid vaid üks - Besserat de Bellefon Cuvée des Moines - on selleks spetsiaalselt loodud." Nii on öelnud Cedric Thiébault, Besserat de Bellefon šampanjamaja veinimeister.  Seega, kui armastad siidiselt õhulisi ja värskest puuviljasusest kantud šampanjasid, proovi ära see nimetatu. Šampanja jõudis äsja Prantsuse delikatesspoe Kukk&Konn riiulile neljas erinevas variatsioonis.

Maja lipulaev, kolm aastat küpsenud Cuveé des Moines on ümar ja puuviljane ning maitseb kui Tosca kook õunaga, kus mandlitega ei ole kokku hoitud. Ülipeent mulli, mis pehmele maitsele kaasa aitab, on hea nautida nii klaasiga kui toiduga. Hind veidi üle 30 euro.

Lõheroosa cuveé on lihtsama stiiliga, suviselt kerge, laimine ja lilleline. Seevastu kuivema stiiliga ja aperitiivsema blanc de blanci (vaid Chardonnay sordist) põhimaitse on tsitrusekesksem. Et šampanja on alati kandnud endas sõnumeid, siis eriti väärikat sündmust saab tervitada rikkaliku Vintage 2002 šampanjaga. See on küpsenud õrnalt röstsaiaseks, meeli liigutavad pehme meevaha ja magusad vürtsid. Ja endiselt pole šampanjast kadunud puuviljane kergus ja õhulisus. See polegi enam nagu jook, vaid on rohkem maitsehetkede imetlemiseks loodud. Nii õrna ja silitava stiili taga on väiksem rõhk pudelis veini küpsemise ajal ning veel mõned veini kääritamise nõksud, mis värskuse ja puuviljasuse eest seisavad.

HEA TEADA!

* Šampanjamaja valmistab aastas 1 miljon pudelit veini.

* 3 miljonit pudelit lebab oma õiget aega oodates 15 km pikalt looklevates keldrites. 

* Šampanjamaja stiili on saatnud tohutu menu maailma restoranide ja hotellide koorekihi seas: Besserat de Bellefon šampanjat pakuvad 98 Michelini-tähe restorani ning 9 maailma parimat hotelli. 

* Maja omanduses on 25 ha ulatuses oma aedu, aga marju ostetakse ka kokku.