Makroonid ehk mandliküpsisedFoto: Eva Palu
Retseptid
30. aprill 2013, 10:23

Küpsetaja proovikivi - krõbedad makroonid

Makroone võib valmistada mitut moodi. Lihtne meetod on kiire ja tulemuseks on küpsised, mis meenutavad rohkem beseemaiust. Keerulisem ja pika ettevalmistusega versioon nõuab küll täpset silma ja kätt, aga kui see retsept ükskord õnnestub, ega siis lihtsama vastupanu teed enam väga minna ei taha.

Mõni sõna toorainest

* Kasuta kas poest ostetud valmis mandlijahu või isetehtud mandlijahu. Viimasel juhul kaalu valmis 200 g mandleid, kalla peale keema läinud vesi, lase 30 sekundit seista. Kalla vesi ära, eemalda mandlitelt koored, kuivata neid pannil madalal kuumusel ja seejärel jahvata. Jahvatades jälgi, et mandlimass ei muutuks liiga peeneks (mass muutub siis pastalaadseks) ja jääks pigem jahulaadne ja kuiv. Võid kasutada ka mandlilaaste ja need peeneks jahvatada, on lihtsam.

* Kindlasti kasuta poest ostetud tuhksuhkrut, sest kodusel teel ei ole võimalik nii peenet tuhksuhkrumassi saavutada.

* Sõelu mandlijahu ja tuhksuhkur. Kui sõelale jääb suuremaid tükke, peenesta need köögikombainis või kohviveskis. See on kõige aeganõudvam osa makroonide valmistamisel, seega varu kannatlikkust ja aega.

* Kasuta munavalgeid, mis on kolmeks päevaks külmikusse kaane alla seisma jäetud. Munavalged vedelduvad pisut seistes ja nendega saad massi paremini vahtu.

Ettevalmistustööd

* Pane valmis 3 ahjuplaati, kata need küpsetuspaberitega, mis on täpselt parajaks lõigatud ahjuplaadi põhjaga.

* Kui su käsi ei ole päris täpne, joonista paberile markeriga 3 cm läbimõõduga ringid, et küpsised võimalikult ühesuurused tuleksid.  Jäta ringide vahele 3 cm laiune vahe. Keera küpsetuspaber kindlasti pahupidi, vastasel juhul jäävad markeri jäljed küpsistele.

* Pane valmis kondiitrikott ja selle otsa aseta 90 mm suurune ümmargune otsik.

* Pane ahi 200 kraadile kuumenema.

* Pane 2 munavalget mikserdamiskaussi, mis on täiesti puhas. Kui kauss on õige pisut rasvane, ei pruugi munavalged korralikult vahtu minna. Pane valmis mikser. 

Värvilised makroonid

Makroone tehakse ka väga erinevas värviskaalas, lisades neile pulbervärve. Minu soovitus on kõigepealt põhiretsept selgeks saada ja siis värvidega katsetama hakata. Sünteetiliste värvide asemel katseta erinevaid marjajahusid,  šokolaadimakroonid valmista kakaoga. 

Vaata valmistamist täpsemalt siit: Makroonid ehk mandliküpsised

Lihtne variant makroonidest: Makroonid 

Makroonid