Kana-satay maapähklikastmegaFoto: Eigo Alvik
Retseptid
1. aprill 2013, 12:02

Lihad marinaadi Aasia moodi

On viimane aeg grillid tolmust puhtaks pühkida ja kevadhooaega alustada. Selleks sobivad imepärased Aasia päritolu satay-vardad.

Satay on originaalis Aasiast pärit tänavatoit, mida on hea kiirelt kaasa haarata. Maitsev, tervislik ja tõeliselt nauditav elamus, mida kiirtoiduks nimetada on tegelikult suisa patt. Marinaad pühib oma värskuse ja vürtsidega meiegi meeltest viimsegi mälestuse talvest ja turgutab tervist ning vaimu. Kes teravamat marinaadi ihaleb, võtke ka raske nuiaga uhmer ligi. Kodune karripasta lisab marinaadile lihstalt pehmemaid ja samas täidlasemaid maitseid kui karripulber. 

Kui Indoneesia satay käib paaris sojakastmest marinaadiga, siis Malaisia versioon on tugevate India mõjutustega, kust leiab pea alati vürtsköömneid ja koriandrit, siis Tais kasutatakse laimi, kalakastet, suhkrut, tšillit. Marineeritavateks komponentideks on seal peamiselt lammas, kana ja mereannid.

Jaapanis on analoogseks toiduks yakitori - samuti vardasse aetud liha, mida marineeritakse teriyaki-kastmes.

Aga üks on neil roogadel küll ühine - taimetoidu variatsioonid on kõigis Aasia riikides laialt levinud, Jaapanis on peamiseks tooraineks sel juhul tofu. 

Vardasse võib ajada seega laias laastus nii kana, kala, mereande, kui ka sea-ja veiseliha või siis mahlaseid ja värvikirevaid köögivilju. Minule isiklikult imponeerib taipärane versioon, mis sisaldab (värsket) sidrunheina, laimimahla, galangalit, šalottsibulaid ja tšillit. Serveeritakse seda vürtsika maapähklikastmega. Värske sidrunhein ei ole meie poelettidel ka enam haruldane kummitus, vaid üsna sagedane ja tervitatud külaline. Galangalit pole paraku minu silmal meie kaubanduses veel värskel kujul näha õnnestunud, seetõttu julgen ta olemasolu vaid tunnistada ja retseptides asendada ingveriga.

Maapähklikaste on üks hea leid, kus kasutada ära pool-kogemata ostetud maapähklivõid, mis muidu enamike eestlaste maitsele tavaliselt mitte kuidagi kohanduda ei taha. Kui maapähklikastmes küpsetada liha ja köögivilju ning serveerida riisiga, saab sellest hoopis eraldi toidukorra.

Kana-satay maapähklikastmega

Kodune karripasta

Kalkun idamaises marinaadis 

Teriyaki- ja laimimarinaadis lõhe 

Teriyaki- ja laimimarinaadis lõhe