Tuunikalaga sushiFoto: Eigo Alvik
Retseptid
15. märts 2013, 10:42

Teistmoodi sushi

Inimkond liigub alati lihtsustamise suunas ja sooviga lõpptulemusele allahindlust mitte teha. Nii on see ka kokanduse valdkonnas. Sushi valmistamine, olgu mistahes vormis, on kui kunstnikutöö - iga kord valmib ainulaadne meistriteos. Naudingut pakuvad nii loominguline valmistamine kui ka hõrk lõpptulemus ise. Sööma peab aga kiirelt, muidu jäävad tegijatele vaid kleepuvad riisised sõrmed.

Kui sind tabab soov millegi eriti värske ja hea järele, tasub proovida üht eriti põnevat ja lihtsat lähenemist sushile. Kogu idee seisneb selles, et kõik komponendid laotakse toidukilega kaetud karpi, jäetakse natukeseks seisma ja lõigatakse terava noaga suupärasteks tükkideks - ei mingit kaelamurdvat rullimist ega vormimist, mis nii mõnegi sushiarmastaja sellisest mässamisest eemale peletanud. Seega pole ükski retsept raiutud kivisse ja allolev kirjeldus on pigem inspiratsiooni kogumiseks kui autentsust ja ainsat tõde tagaajav instruktsioon. Seega ei jäta moekad ajad isegi sushit või justnimelt seda teitsmoodi lahendusest puudutamata.

Sushi juures on eriti vahva ka see, et iga komponenti kulub nii piisavalt vähe, et jääb mulje justkui sööksid (no ja söödki) erilisi delikatesse, kuid kuna kogused on nõnda väikesed, ei tähenda vajalike varude kokkuostmine pankrotti. Minu eriliseks lemmikuks sai uudse lisandina wakame-vetikasalat ja wasabi-majonees. Neid mõlemaid võib kasutada täiesti vabalt erinevate toitude juures, sees ja peal.

Teistmoodi sushi jaoks:

* Sushi-riis

* Wasabi-majonees

* Suitsulõhega sushi 

* Tuunikalaga sushi 

* Kurgi ja hiidkrevetiga nigiri-sushi