Foto: Ardo Kaljuvee
Retseptid
5. juuni 2012, 21:00

Sellel suvel grillime veiseliha!

Suvi on kätte jõudnud ja sellega koos ka uued viisid, kuidas valmistada ja süüa veiseliha. Meie uued retseptid Toidutare-veebilehel aitavad teil täisväärtuslikult ära kasutada seda värsketest ja uutest maitsetest tulvil olevat aastaaega. Rohumaa veiseliha on suvel hea alternatiiv raskemale sealihale, kusjuures ka grillil valmib veiseliha kiiremini.

Veiseliha grillimise juures on aga oluline meeles pidada mõningaid aspekte:

Veiseliha marineerimine

Kuigi paljud eelistavad veiseliha süüa võimalikult naturaalselt, selleks et oleks tunda veiseliha enda maitset, siis võib tahtmise korral katsetada ka veiseliha marineerimisega. Kindlasti ärge kasutage veiseliha puhul happelisi marinaade (nt veini-või äädikapõhiseid), sest need muudavad hõrgu veiseliha sitkeks. Kasutage hoopis õlipõhiseid marinaade (seal hulgas erinevaid maitsetaimi, maitseaineid, küüslauku, sibulat jms). Liha võib marinaadis olla ühest tunnist kuni ööpäevani. Tähtis on, et vähemalt tund aega oleks värskelt marineeritud liha toatemperatuuril, et õli jõuaks lihasse imenduda. Seejärel võib liha hoida külmas ruumis või külmkapis. Väga oluline on meeles pidada, et liha peaks vähemalt tund enne küpsetamist tõstma toatemperatuurile seisma.

Veiseliha küpsetamine grillil või pannil

Veiseliha peaks alati jätma seest tooremaks, st et see peaks seest olema pigem punakasroosa kui roosa või hall. See tagab liha pehmuse ja mahlasuse. Küpsetusaeg sõltub lihatüki paksusest ja sööja eelistusest. Üldiselt on soovitatav küpsetada suuremate tükkide puhul 4-5 minutit mõlemalt poolt, saades keskmise küpsusastme. Meie soovitame pigem tooremat liha, st küpsetusaega 3-4 minutit.

Liivimaa Lihaveise steigid ja nende valmistamine

Kui külalised on tulemas, võid kindla peale minna erinevate veiseliha steikidega - petite tender, minutipihv, abasteak, romsteek ja küljesteik. Nii panni peal kui grilli peal tegemisel määri steigid kindlasti eelnevalt õliga kokku. Nii ei lähe liha pannil suitsema. Samuti hoia steike tund aega enne küpsetamist toatemperatuuril. Maitsesta steike soola ja pipraga pärast grillimist ja vahetult enne söömist. Kuna steike tehakse erinevatest veiseosadest, anname siinkohal väikese spikri meie selle suvistest steikidest ja sellest kuidas neid valmistada:

ABASTEIK, PETITE TENDER JA MINUTIPIHV

Veise sise- ja välisfilee saab edukalt asendada sama pehmete, aga oluliselt maitsvamate tükkidega veise esi-ja tagaosast, kusjuures hinnaklassilt on need tükid ka tunduvalt odavamad.

Abasteik: lõika ühelt poolt terava noaga läbi lihakiu mitu peenikest lõiget, et steik säilitaks oma kuju ja küpseks kergemini. Küpseta abasteiki 2-3 minutit, aga jälgi, et see üle ei küpseks.

Petite tender: lõika petite tender´i lihastest vähemalt 3 cm paksused medaljonid. Kuna petite tender on eriti õrn lihas, siis arvesta, et see valmis minuti-paariga.

Minutipihv: küpseta minutipihvi kiirelt 30 sekundit ühelt poolt ja 30 sekundit teiselt poolt.

ROMSTEEK JA KÜLJESTEIK

Riikides, kus veiseliha on väga populaarne, on need kaks hinna ja kvaliteedi suhtelt soodsad tükid kõige rohkem tarbitavad steigid. Need lihatükid on tugevama struktuuriga, seetõttu võiks neid eelnevalt vähemalt tund aega toatemperatuuril marineerida. Kindlasti kasuta alati õlipõhised marinaade, sest happeline marinaad muudab veiseliha sitkeks.

Romsteek: aseta eelnevalt toatemperatuuril hoitud liha pannile või grillile ja küpseta mõlemalt poolt umbes 4-5 minutit kummaltki poolt (vähem, kui eelistad pigem tooremat liha). Maitsesta soola ja pipraga vahetult enne söömist.

Küljesteik: seda lihast soovitame eelnevalt marineerida tervena. Aseta lihas grillile. Pärast grillimist lõika liha õhukeste viiludena ristikiudu. Kuna see tükk küpseb äärtest kiiremini kui keskelt, siis sobib see tükk kogu seltskonnale - nii neile, kes eelistavad küpsemat, kui neile, kes eelistavad tooremat liha. Juhul kui liha jääb grillimisest üle, siis sobib see hästi kasutamiseks järgmisel päeval salatite tegemiseks või võileiva peal.

VEISERIBI

Veiseribi on üks osa Argentina asado grillimistraditsioonist. Ribi võib marineerida või lihtsalt määrida kokku jämesoola ja oliiviõliga. Veiseribi tahab pikaajalist madalal kuumusel küpsemist. Ribi küpsetatakse alati pigem sütel, kuna gaasigrilli kuumus on liige kõrge. Kuumus on paras, kui  suudad kätt grilli kohal hoida 7 sekundit. Alguses aseta ribi, kondi pool all, grillile 40 minutiks, seejärel keera ribi teistpidi ja küpseta veel, kuni liha on valmis. Võid arvestada, et kokku peaks ribi olema kondiga allpool 2/3 ajast. Argentina-pärase ribi juurde sobib hästi peterselli-küüslaugu kaste chimichurri, mille leiad Liivimaa Lihaveise kodulehelt.

VAATA MÕNUSAID GRILLIRETSEPTE SIIT

Liivimaa Lihaveise steik vürtsika rabarberikastmega

Veisekebab palsamiäädikaste tomatitega

Veiselihasalat värske kartuli ja meekastmega 

Grillitud chorizo-vorst kiirkastme ja suvesalatiga

 Vaata lisaks artiklit "Kuidas jaguneb veise lihakeha" ja sinna juurde kuuluvaid retsepte SIIT