Kaheteistkümnes etapp: lepi pruutpaariga eelnevalt kokku see, kuidas koogi lahtilõikamine toimub. Soovita, et nad lõikaksid ettevaatlikult ülemisest kihist endale paraja tüki. Seejärel viib ettekandja koogi taharuumi, kus see lahti monteeritakse ning ülejäänud külalistele portsjoniteks taldrikutele serveeritakse. Foto: Eva Palu
Retseptid
3. juuni 2012, 21:00

Pulmatordi valmistamine

Pulmatorti tellitakse reeglina väljaõppinud kondiitritelt, kuid selle tegemisega saavad hästi hakkama ka oma koduköögis küpsetamisega tegelevad perenaised. Kuigi vajalikud on mõned algteadmised, ei ole see siiski mingi ületamatu ülesanne. Vajad mõningat erivarustust ja eelkõige pühendumust – kook valmib kahe päevaga. Kogused on ca 50 pulmakülalisele.

 Tehniline varustus:

* 12 cm-se läbimõõduga koogivorm

* 20 cm-se läbimõõduga koogivorm

* 28 cm-se läbimõõduga koogivorm

* 3 lilletoestamise puupulka (müüb näiteks Koduextra)

* 2 tk vahtpolüsterooli tükki kõrgusega  5 cm (müüb näiteks K-Rauta)

* Peenikest traati, lillede kinnitamiseks

* 30 cm-se läbimõõduga koogialus vineerist või saepuruplaadist

* 20 cm-se läbimõõduga kahekordsest papist koogialus

* 3 koogialust, 12 cm-se läbimõõduga kahekordsest papist

ESIMENE ETAPP

PÕHJAD

12 ja 28 cm läbimõõduga põhjad

Vaja läheb:

* 450 g võid

* 450 g suhkrut

* 9 muna

* 180 g hapukoort

* 600 g nisujahu

* 4 tl küpsetuspulber

* 0,5 dl piim

Siirupi jaoks:

* 100 g suhkrut

* 100 ml vett

Valmista ette koogivormid, täites servad küpsetuspaberiga nii, et vormis on võimalik kõrgemat kooki küpsetada (pilt1). Lõika paraja suurusega küpsetuspaber. Määri koogivormi servad võiga, et paber nakkuks ning tõsta paber oma kohale.

Vahusta toasoe või koos suhkruga heledaks massiks mikseri abiga umbes 2 minutit. Klopi munad lahti ja kalla segu mikseri kiirust alandades võimassile, mikserda 1 minut nii, et segu jääb tükiline. Lisa hapukoor, mikserda veel minut. Sega kokku jahu ja küpsetuspulber. Lisa pool jahukogusest, mikserda koogimassile. Lisa ülejäänud jahu ja piim, sega ühtlaseks tainaks.

Jaga tainas kahe koogivormi vahel nii, et tainast oleks vormides ühekõrguselt. Küpseta 160-kraadises ahjus, 12 cm-se läbimõõduga kooki umbes 1 tund ja 10 minutit, 28 cm-se läbimõõduga kooki umbes 1 tund ja 45 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga.

Kui kook küpseb, valmista siirup. Kuumuta suhkru-vee massi pidevalt segades, kuni suhkur on sulanud. Tõsta tulelt ja jäta jahtuma.

Võta kook ahjust ja jäta 10 minutiks jahtuma. Torka grillvardaga taina sisse rohkelt auke ja nirista nende sisse siirup. Jäta jahtuma, eemalda siis vormist. Mässi kilesse ja pane üleööks külmkappi. Kooki on lihtsam kihtideks lõigata kui see on külm.

20 cm-se läbimõõduga keskmine põhi

Vaja läheb:

* 250 g võid

* 250 g suhkrut

* 5 muna

* 100 g hapukoort

* 330 g nisujahu

* 2 tl küpsetuspulbrit

* 3 spl piima

Siirup:

* 50 g suhkrut

* 50 ml vett

Valmista kook ülaltoodud kirjelduse põhjal. Küpsetusaeg on sel põhjal umbes 1 tund ja 30 minutit.

Vahele (kõigi kolme koogi kohta)

* 500 g hapukat moosi

* 2 dl vahukoort

* 1 dl suhkrut

* 1 dl mustikaid, vaarikaid (peenestatud kujul)

* 200 g kohupiimatoru

Valmista vahetäidis pulmapäeval. Vahusta vahukoor suhkruga, sega kohupiima ning peenestatud marjadega. Pane külmikusse ootele.

Isetehtud martsipaniga kate

* 800 g mandlijahu

* 800 g tuhksuhkrut

* 3 munavalget

* 0,5 tl matcha pulbrit

Katteks valmista mandlijahust, tuhksuhkrust ja munavalgetest martsipan. Selleks sega kõik ained kokku nagu tainast. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa 1-2 tl siirupit. Isetehtud martsipan annab koogikattena rohkem "andeks", sest on elastsem. 200 g valminud martsipanist valmista roheline martsipan see matcha pulbriga segades. Kui kasutad poest ostetud martsipani, läheb tarvis umbes  1,6 kg martsipanimassi.

TEINE ETAPP

Koogialused

Kõige alumine koogialus (30 cm) vali selline, mis on kas vineerist (sel juhul kata see fooliumiga) või spetsiaalsest saepuruplaadist ja fooliumiga kaetud koogialus (cakeboard), mida saad osta näiteks välismaa veebipoodidest. Eestis olen näinud neid müügil Suhkrukunsti poes. Kõige alumine alus peab olema hästi tugev, et jõuaks kooki kanda.

Ülejäänud papist alused on mõistlik ise teha, sest sel juhul saad need valmistada suuruse poolest täpselt sobivaks. 20 cm-se koogipõhja aluseks (mõõda see olemasoleva koogivormi järgi välja, sest vormi suurus ei pruugi sildil kirjas olevaga klappida) lõika välja kaks papist ketast, kleebi need omavahel kokku ja kata fooliumiga (pilt2). Foolium plaasterda korralikult teibiga, et lahtiseid servi ei jääks. Samamoodi meisterda 3 tk 12 cm-se läbimõõduga koogialust.

KOLMAS KUNI KÜMNES ETAPP

KOOGI KOKKUPANEMINE

Soovitan koogi kokku panna kohas, kus pulm toimub – siis ei ole selle transportimisega muret. Eeltöö saad ära teha kodus – valmis teha kolm kooki.

Lõika kookidel esmalt maha „kuplid“ (pilt3). Seejärel lõika kõik koogid pika sakilise noaga horisontaalselt kolmeks võrdseks osaks (pilt 4). Seda on kõige lihtsam teha alusel, mida saab ringi pöörata. Tee igale lõigatud kihile teineteise kohale hambatikuga märgised, et saaksid pärast koogi täpselt samast kohast kokku panna. See väldib ebatasast pinda.

Valmista vahekihi segu (vaata ülal). Täida koogid vahekihtidega - alla moos ja peale vahukoore-kohupiima segu ja pane koogid kokku (pilt 5).

Valmista martsipan ja rulli esimene ketas 30 cm-sele koogialusele. Martsipani on lihtsam rullida kahe toidukile vahel. Alumise toidukilega saad marstipaniketta ka kenasti soovitud kohale tõsta.

Rulli valmis teine martsipaniketas, mis kataks ära alumise koogikihi ja servad. Tõsta koogile ja suru ühtlaselt koogi külge (pilt 6). Valmista ka kaks ülejäänud kooki samamoodi. Eeltöö on sellega tehtud – soovitan siit alates jätkata juba pulmapaigas.

Võta üks 12 cm-se läbimõõduga papist koogialus, vahtpolüsteroolitükk ja 3 toestuspulka. Torka pulgad koogialusest läbi nii, et pulkade servad oleksid võimalikult tihedalt vastu vahtpolüsterooli kihti (pilt 7).

Aseta pulgad koos aluse ja vahtpolüsteroolikihiga koogi sisse (pilt 8). Võta pliiats, märgi ära kohad, kus kohast pulgad tuleksid maha lõigata, arvestades ka seda, et üks papist koogikiht veel peale läheks. Võta pulgad välja ja sae terava saagnoaga pulgad märgitud lõikekohast maha.  Aseta kõik uuesti  oma kohale tagasi ja torka ka järgmise kihi papist koogialus läbi pulkade (pilt 9). Selle peale saad panna järgmise koogi. Jätka tööd kahe järgmise kihiga, kuni oled kõik kolm kihti oma kohale sättinud.

Rulli lahti roheline martsipan ja aseta rohelise martsipani ribad koogi alumisele servale (pilt 10).

ÜHETEISTKÜMNES ETAPP

LILLED

Lillede osas soovitan eelnevalt konsulteerida pulma floristiga või selle puudumisel pruutpaariga, et pulmakoogil olevad lilled ülejäänud pulmakaunistustega sobiksid. Vali lilled, mis ei ole mürgised ja mis ei ole taimekaitsevahenditega pritsitud. Kaupluses müüdavad lilled on kahjuks enamasti pritsitud, seega nopi need ise või osta turult tädide käest. Lilled lisa koogile nii vahetult enne serveerimist kui võimalik, sest lilled võivad närtsida.

Sõltuvalt lilledest punu need niiti appi võttes pärjaks ja kinnita peenikese traadi abiga erinevatest kohtadest polüsterooli külge. Kui pärga teha ei õnnestu, tee väiksemaid kimpe, kinnita need traadiga kimbuks kokku ja seejärel polüsterooli külge. Toestuseks võid appi võtta ka hambatikke (pilt 11).  

KAHETEISTKÜMNES ETAPP

Serveerimine

Lepi pruutpaariga eelnevalt kokku see, kuidas koogi lahtilõikamine toimub. Soovita, et nad lõikaksid ettevaatlikult ülemisest kihist endale paraja tüki. Seejärel viib ettekandja koogi taharuumi, kus see lahti monteeritakse ning ülejäänud külalistele portsjoniteks taldrikutele serveeritakse.

Kuna kook on keskelt puupulkadest tugedega auguliseks tehtud, nii alumises kui keskmises kihis on 3 auku, tee pulma kaasa mõned väikesed martsipanikaunistused (roosid, pärlid vms), mille köögitiim saab kiirelt koogile lisada, et augud peita.