Foto: Hele-Mai Alamaa
Retseptid
21. veebruar 2012, 22:00

Lihtne Eesti köök

Paljudes kodudes üle Eestimaa on vabariigi aastapäeval ilusaks tavaks lumivalge laudlinaga kaetud laud hea-paremaga täita. Koos peedisalati ja sõira serveerimisega kulgeb jutt kärmelt eesti asjale ja head maitsed panevad vahepeal ka toidust rääkima. Eesti köök pakub isevalmistamise ajalugu, mille ilu me aina paremini nägema olema hakanud. Sel tervislikul toidul on ka suurem jõud kui odavdatud masstoidul. Lihtsast, aga kvaliteetsest kartulist või räimest, rääkimata metsamarjadest, heast piimast ja lihast on hea süüa teha. Kaugelt transporditud odavtoit aga pole ei hea ega otstarbekas, mis paneb meid veelgi usinamalt otsima oma kodukandi toidukultuuri pärandit. Kohalikel tunnusroogadel Setumaal ja Mulgimaal, Saaremaal ja Virumaal on korraga ette näidata omad serveerimise tavad, aga ka trendikad maitsete muutumised. Lihtsad ja selged maitsed on need, mis pakuvad ilusaid maitsenaudinguid ja õnnetunnet. Külluslikku pidupäeva!

Peedi-carpaccio mädarõikakastmega

Sõir küüslaugu ja ürtidega

Kilupirukad fetajuustuga

Herne-kartulipuder röstsibula ja praetud räimeriidaga

Veisekeel sinepikastmega 

Lambastrooganov kadakamarjaste kaalikatega

Kohupiima-leivavorm jõhvikatega