Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
13. november 2011, 22:00

Kallis kartul

Kartuli saabumist Euroopasse seostatakse lisaks Hispaania kangetele meresõitjatele veel ühe naljaka äpardusega. Üks Inglise meresõitja tahtis pakkuda kuninganna Elisabeth I auks indiaanipärast kartulisuppi. Kuningakoja kokad aga valmistasid selle ekslikult mõrudatest kartulivartest ja planeeritud dinee naelast sai päris piinlik hetk. Esimesed 150 aastat kasvatati kartulit dekoratiivtaimena vaid botaanikaaedades. Kartuliõisi ja -pärgi kanti juustes eksootilise luksusena. Ülekullatud kartulimugulatega kaunistati jõulupuid. Eestlased ei pidanud kartulitaime sel moel avastama. Teadlik kartulikasvatus sai kohe populaarseks. Üks mees Koeru kihelkonnast olla hoolsa kartulikasvatamise eest kubernerilt lausa 100 rubla hõbedat saanud. Kartuli kuulsusrikkast algusest räägib kõnekalt Saksamaal Harzis asuv suur graniitrahn, kuhu on kirjutataud: \"Siin pandi 1748. aastal esimest korda kartuleid maha\". Seega tuletame meelde vanu ja häid ning õpime uusi ja põnevaid kartulitoit. Püstitame

1. Hea vaheldus: Ahjukartulid mojo-kastmega 2. Tuhlid pirukaks: Saaremaa pannileib 3. Vanad nipid: Kartulitamp 4. Küll ja veel: Juustuga täidetud ahjukartulid 5. Sinepi, palsamiäädika ja meega maitsestatud: Kartulikonfii 6. Kohevil ja puhevil: Kartuli-hakklihakotletid 7. Pikalt podiseja: Kartulipuder veiselihaga 8. Püüab pilku: Peedi-kartulipuder 9. Rannarahva tervitus: Heeringa-kartulipakid 10. Suupisteks kartulifännidele: Marineeritud kartulid seemneseguga