Retseptid

Ilma teevad noored köögiviljad 

Toidutare, 16. august 2011 21:00
Foto: Hele-Mai Alamaa
Puhkuste ajal ei püsita kodus, vaid reisitakse ringi, kogetaks suurtes kogustes uut ja huvitavat. Kutsutakse kokku sõbrad, pajatatakse silmade põledes läbielatud seiklustest ja nähtud kultuuriväärtustest. Siis tuuakse välja hinnalised ostud ja suveniirid, mis jäävad alatiseks just seda suve ja elamusi meenutama. Eksootilise maa reisimuljetega võrdselt kõlas ühe sõbranna üliemotsionaalne, lausa kirglik sõnavõtt tema linnakodu tillukese aia asukatest - kolmest tublist tomatitaimest, kõverikest porganditest, pontsakatest suvikõrvitsatest, uhkeldavast tillipõõsast, sihvakast Türgi oast ja paljust muust, mille kõige piisavaks kirjeldamiseks tundus eesti keeles sõnu nappivat. Teda ei meelitaks vist hetkel ükski reisisiht maakera kuklapoolel. Meie keskel on palju neid, kes ei vahetaks rõõmu oma aia maheviljadest mitte millegi vastu. Hetkel on selle suve parimad meened meie koduaias, rõdukastides või turulettidel, mis jäävad pikkadeks talvekuudeks suvesoojust ja võrratuid maitseelamusi me

Kiitusega pärjatud: Pähklised selleri-õunapihvid Kui praadi ei taha: Pastinaagi ja Parmesani suflee Sügisene supertoit: Juurvilja-lihapada siidrileemes Ahjus magusaks küpsenud: Röstitud juurvili tallelihaga Hellad maitsed: Mustjuurehautis kalaga Omletile lisandiks: Suvised marineeritud köögiviljad Pakatab värskusest: Rohelised herned värske mündiga Mugulad au sees: Kartuli-peekonisalat koduse majoneesiga  Magus saak: Kapsa-porgandi-hernehautis värskete kartulitegaRohkem suvikõrvitsat: Suvine suupiste suvikõrvitsast Maitselt efektne: Rohelised oad Hiina moodi Kodune lihakõrvane: Adžika kreeka pähklitega Talveks sahvrisse: Boršipõhi